Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия

Това се случи въпреки липсата на съгласие от ООН
24 мар 2019 09:25, Красимир Ангелов
295
Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия
Снимка: Reuters

На днешната дата, точно преди 20 години, НАТО започна кампания на въздушни удари срещу бивша Югославия. Алиансът предприе военната кампания без съгласието на ООН, за да спре конфликта между сръбските сили на Слободан Милошевич и албанските сепаратисти в Косово.

Още по темата
През февруари и март 1998 г. сръбските сили предприеха няколко смъртоносни офанзиви срещу албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово (АОК), убивайки много цивилни. Страните от НАТО се опасяваха от разширяване на конфликта, който можеше да обхване Балканите само три години сред Дейтънското споразумение, което сложи край на войните в Босна и Хърватия.

През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитекта на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти. След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж - американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори. На тръгване той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

По данни на алианса самолетите му са изпълнили 38 000 полета над тогавашна Югославия, 10 000 от които за бомбардировки. На прицел са основно военни и инфраструктурни обекти. В някои случаи обаче ракетите попадаха в граждански цели, като броят на убитите цивилни е между 500 и 2500 по различни оценки.

В крайна сметка на 10 юни 1999 година Слободан Милошевич изтегля сръбските сили от Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
4
 
1
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
СФРЮ беше един прекрасен вариант на социалистическа държава,която се превърна в трън на гробокопачите на комунизма.Те по никакъв начин не можеха да допуснат съществуване на истинска народна власт в Европа.Интриги саботажи и накрая война да пречупят волята на народите за свободен некапиталистически начин на живот
220
3
 
7
 
! Отговори
до354 преди 5 години
В днешно време НАТО в Европа е като Елизабет Втора.Само носи короната,но не управлява!С войната срещу Сърбия НАТО показа мускули и липса на всякакъв разум.Уранът дето го разхвърляха там след време с водите и въздуха и нас ще ни трови,както и тях.Що за приятел ти е тоя дето изхвърля радиоактивни материали близо до границата ти?САЩ нямат приятели никъде по света.
219
1
 
5
 
! Отговори
до 354 преди 5 години
Да,ама не! В Ниш има руска база.Знам си аз,че единствен що годе разумен политик на САЩ е бил Кенеди,но отдавна е загинал.Клинтън го знаем какви ги вършеше-всичката му кръв стигаше на 80 см. под главата и в главата -нищо.И ето ти сега резултата-руска база в Ниш.Няма и на 100 км от София.За пореден път се убеждавам,че САЩ се управлява от неумни хора!Само Обама беше на добро ниво.
218
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 250Бомбенето на Сърбия и Черна гора се извършваше от базата на НАТО ,,Авиано" в Южна Италия!Те прекосяваха Адриатика ,,разтоварваха" в Сърбия и обратно през Македония и Албания се връщаха ,като имаше случай на нарушение на въздушното ни пространство около Белоградчишко и Трънско!Абсолютно всички съседи на Сърбия дадоха въздушното си пространство вкл.и Гърция.
217
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 253 Русия не може да направи със Сърбия това което направи в Куба по две причини!Първо ,Сърбия няма излаз на море,второ самите сърби няма да се съгласят!Като са с Русия ,защо сърбите не влязат в митническия съюз предвождан от Русия,ами преговарят за членство в ЕС,и са доста напред в преговорния процес?
216
2
 
5
 
! Отговори
до 222 преди 5 години
На въпроса на Йенс Столтенберг защо Сърбия не иска да влезе в НАТО Вучич казва,че 80% от Сърбите са против влизане на Сърбия в НАТО.Естествено Русия се възползва от това и занапред мисля,че Сърбия ще е една нова Куба.Украйна може би ще влезе в НАТО-Сърбия ще е с Русия.Това няма да е добре за нас българите.Наистина агресията на НАТО срещу Сърбия беше грешка.Ако сега руснаците направят това което навремето направиха в Куба присъствието на НАТО в Европа е безсмислено!
215
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УРАН СИЛНО ТОКСИЧЕН РАДИОАКТИВЕН МЕТАЛ. ТОВА НИ ПОДАРИХА СЪЮЗНИЦИТЕ НИ САЩ. КИСЕЛИННИЯТ ДЪЖД УВРЕЖДА ПОЧВАТА И ВОДАТА, РАСТЕНИЯТА. ХИЛЯДИ ТОНОВЕ БОМБИ С,, ОБЕДНЕН,, УРАН ИЗСИПАХА НАД БАЛКАНИТЕ. КОЛКО ЗЛО ДОНЕСОХА НА СВЕТА?СЪЗДАДОХА КОСОВО-, ОТТАМ ВКАРВАТ АМЕРИКАНЦИТЕ ОРЪЖИЯ, НАРКОТИЦИ В ЕВРОПА. ТРАФИК НА ОРГАНИ. АМЕРИКА НЕ СЕ БОРИ ЗА ДОБРОТО НА НИКОГО НОСИ САМО СМЪРТ ПО СВЕТА.
214
3
 
6
 
! Отговори
българин преди 5 години
Аз не съм сърбофил,но разберете,че обедненият уран който използваха САЩ ще ни трови още хиляди години и кой знае колко стотицихиляди ще загинат от злкоачествени болести.Руснаците ни излъгаха за чернобилската авария,а САЩ ни сътвориха нарочно друга уранова трагедия.Езащо за бога нали сме им съюзници???И все пак ако над чернобилският реактор построиха саркофаг за да се спре изтичането на радиоактивен материал от реактора,то събирането на снарядите е немислимо.
213
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Един от най срамните епизоди в историята на България е позволението на натотовски бомбардировачи да прелитат над наша територия и да извършват геноцид на братски славянски народ"БЕ, срам и е, *** не отидохме там, когато въл еият бяха долни, не изнлахме стотина хиляди от техните *** и не си взехме земичката... Сега щеше да е много по-добре за нас.
212
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И все пка браво, за докстойния опит, да почистят друговерците! Да се свети делото им, амин!
211
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дами са си винивниДа, бе ееее! Идват некво от 10000километра и ще казват ко став Ав тяха та държа.... Много яко, нли?
210
4
 
6
 
! Отговори
Сами са си виновни преди 5 години
Замислете се защо Сърбия я мразят всичките й съседи? Откраднала е територии и е извършила подлости спрямо всички. Включително България и Унгария. При разпада на Югославия, сърбите нападат вероломно Словения, после Хърватия, после Босна, а накрая и Косово. Извършват геноцид БЕЗ АНАЛОГ от ВСВ насам. После се чудят защо ги бомбят. Ами те са се държали като същински червени фашисти. Иначе да, гадно е и е пристъпно да бомбиш с обеднен уран, но който вади нож от нож умира. Жалко за невинните..
209
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите сега боледуват. Нямат си море нито хърватско нито словенско нито черногорско. В България идват но не е като когато бяха СФРЮ. Дега България е в Чакалната на ЕС. След нас е Северна Македония. Сърбия е още извън Чакалната. И чака някой нов сърбин да ги поведе към НАТО, че тогава пак да станат велика Атлантици и да създават нова Сърбия.
208
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РККА224 Никакъв братски народ не са ни сърбите.Нападнаха ни през 1885,за да унищожат България като държава.Отнеха ни Южна Морава,Македония и Западните покрайнини.По време на Кървавата сърбизация наМакедония,избиха,ограбиха,прогониха и асимилираха милион българи.Русия винаги е подстрекавала сърбите да ни нападат,или да се намесват във вътрешните ни дела.Руски и сръбски убийци организираха атентат над черногорския премиер,както и пуча в македонския парламент.
207
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите винаги се въртят според интереса в момента. В политиката тогава 1980г. След смърта на Тито/ хърватин/ . Се обърнаха с Милошевич / сърбин Косовар/ към СССР. Та да стават велики. В културно отношение бяха в музиката на Лепа. В търговско с куфарните съветски туристи/ от Украинци, Беларус от различни държави на СССР. Във военно се пъчеха в нови дрехи от Съюза. Вживяваха се като воена мощ след СССР. Така в кръчмите им дрънкаше оръжие и Лепа
206
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Доказан факт227 Русия е заплаха за мира в света.САЩ е най-мощната строна в света,въпреки кризите,които преживява,остава най-голямата демокрация в света.
205
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай х230 Осъдиха ли,виновните за Чернобил?
204
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понякога историята дава своя реванш.В реда на сентенциите,за сърбите важи още една:"Не прави на други това,което не искаш да ти се случи на теб.Кървавата сърбизация на Македония бе терор,пред смълчания поглед на велликите сили,когато почти милион българи,бяха избити,ограбени,прогонени и асимилирани насила,от сърбите.
203
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен237 Южна Морава ,Македония,Западните покрайнини-дадени на сърбите след края на Руско-турската война и първата световна.са български области,лошо ли е да искаш своето?"Чуждото нещем,своето не даваме".Тези думи на Любен Каравелов,ултрасът Николич и бивш сръбски президент,обича често да повтаря,забравяйки,че Сърбия се е настанила върху български земи,без Войводина,Санджак и старата й част около Крушево.Сърбите запалиха войната в б.Югославия,за да запазят територията на Велика Сърбия.
202
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 229 Не съм русофил и сърбофил!Трябва с достойнство да приемем загубата,която въобще не е голяма ,около 1000кв.км.!Гърците ни вземат 8хил.кв.км. с излаз на море,пък не ревем за тях!Ако пък бяхме спечелили войната Сърбия нямаше да съществува,границата на р.Морава с Австро-Унгария.Така ,че и ние не сме им мислили доброто!