Турция готви нови проучвания за нефт и газ в Черно море

За първи път ще прави това със собствен сондажен кораб
29 юни 2020 08:20, Елка Василева
19
Турция готви нови проучвания за нефт и газ в Черно море
Турският сондажен кораб "Фатих". Снимка: архив, БГНЕС

През първата половина на юли Турция ще започне проучвания за нефт и газ за пръв път със собствен сондажен кораб в Черно море, заяви турските енергиен министър Фатих Дьонмез в телевизионно интервю. Той съобщи, че проучванията ще започнат в морския участък „Туна – 1“ край бреговете на Ерегли, област Зонгулдак.

В пристанището на Трабзон е завършено поставянето на сондажната кула на кораба "Фатих", която беше демонтирана при преминаването му през Босфора от Средиземно към Черно море, уточни Дьонмез, цитиран от БНР.

Според него специалистите от държавната компания "Турски петроли" са обнадеждени от наличните сеизмични проучвания.

Той допълни, че Румъния е открила някои находища в полета, близки до турската морска зона, а продължават и сеизмичните проучвания в България.

Фатих Дьонмез припомни, че в миналото Турция е направила 10 сондажа край бреговете си, както и 5-6 дълбоководни сондажа в партньорство с международни фирми.

По-рано турският енериегн министър беше съобщил, че дълбочината на сондажите, които корабът "Фатих" ще проведе, ще бъде около 2 км под морското равнище.

Това ще бъде първото дълбоководно проучване за „черно злато“ на кораба в Черно море. По-рано съдът беше използван в Средиземно море, където проведе 4 сондажа в продължение на 2 години, включително и в спорната зона около Кипър. След завършване на работата си на юг корабът премина подготовка от 1,5 месеца за новата си задача в истанбулското пристанище „Хайдарпаша“.

След като беше модернизиран, спуснатият на вода през 2011 г. в Южна Корея кораб понастоящем е сред петте кораба в света от шесто сондажно поколение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Той допълни, че Румъния е открила някои находища в полета, близки до турската морска зона, а продължават и сеизмичните проучвания в България.''Демек ще дойдат турците да си сондират край Варна,твърдейки,че имат договор с Румъния както имат с Либия и си сондират около Кипър и Крит.Честито!Самостоятелна държава ли имаме?!Само на думи!!!!!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трабзон е на Грузинската граница, ако там имаше нещо одавна СССР да го е намерил, както в Каспийско море
12
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светлини години наред *** може само да чопли семки и бонбонки....
11
0
 
6
 
! Отговори
USSR преди 3 години
Що дупчат, нали Путин им закара тръба за газ, че и на нас да дават.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.може да няма ама като видим турски кораб в българския шелф,както имаше в кипърския , да не запееш друга песен
9
3
 
13
 
! Отговори
до сръбския помак преди 3 години
До MakedonВашието божи наказание за това че се посръбчихте и не само забравяте маййчините корени ,но и се отричате от тях и злобеете и плюете против всички българско са албанците! Оди в сръбски и албански форуми и се махай от тук!
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
болните мозъци на сайта,сега пък свързват земетресенията със сондажите то не бешя света софия,нахлуването в сирия и незнам си още какво,след месец ще измислят друго.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фирмата Тотал е Световен лидер иначе ако се чака на некадърниците от мгу няма и риба да открият в Черно море.
6
2
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
В българският шелф няма нищо- Преди няколко години сондажен кораб на фирмата Нобъл с френската фирма Тотал (Тотал която взе на концесия шелфа за много години и даде под масата милиони на ГЕРБ) та Нобъл не намериха нищо!! И добре че не намериха -защото договорът с ГЕРБ е силно ощетяващ БГ-ако намерят газ -част от него ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ОТ 5% ДО МАКСИМУМ 25% ДА СЕ ПРОДАВА НА БГ НА НИСКИ ЦЕНИ- ЯСНО Е НА ВСИЧКИ ЧЕ ЩЕ Е 5 %
5
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсят ама няма.Залежите са в гръцката част а отидат ли там ще ядат побой.
4
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците надупчиха морето и земята за нефт. После да не се чудят като почне да ги удря 6 - 7 по Рихтер. Надупчиха земята тия нещастини, и майката Земя ще им го върне.Ще ги люля яко.
3
15
 
19
 
! Отговори
На морето дупка преди 3 години
Спряха им евтиния нефт от ислямска държава в Сирия.
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат кораб и акватория - проучват си.
1
11
 
16
 
! Отговори
MaйMyната преди 3 години
Ше има па клaтeнe от 5,6