Гръцките хотели работят ден за ден

25% от БВП на страната идва от сектор "Туризъм"
3 юли 2020 11:22,
5
Гръцките хотели работят ден за ден
Снимка: БГНЕС

„QR – кодовете не са проблем. Основният проблем е затварянето на останалите гранични пунктове. За това има няколко причини. „Маказа” е затворен заради карантинираните села в Северна Гърция. Не ми е ясно, защо отново затвориха границата със Северна Македония”, заяви икономистът Плутархос Маридакис пред Нова тв.

Още по темата

Според него Гърция не е готова да се откаже от туристи, идващи от Сърбия и Северна Македония, тъй като 25% от БВП на страната идва от сектор „Туризъм”. За него също е учудващо решението на гръцките власти да затворят някои гранични пунктове. Маридакис е на мнение, че декларациите са полезен ход, тъй като чрез тях властите могат да проследят всички влезли в страната.

„През последните години се наблюдава голям поток от българи към Гърция. Някои от тях дори и инвестират. От гръцка страна също има недоволство срещу решенията”, каза икономистът.

Той изрази мнение, че тези мерки ще отпаднат до няколко седмици. Според него на гръцките власти им е нужно време, за да открият правилните мерки за борба с вируса, които да не засягат туризма в страната.

„Хотелиерите работят ден за ден. Всички заявки и запитвания за по-дълъг период или за след 2 месеца са отпаднали. Те очакват хотелите да се пълнят без предварителни заявки”, каза още Маридакис.

В Гърция се надяват да няма повече от 30-40% загуби. Според икономиста властите са се справили добре с кризата, предизвикана от коронавируса.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кого му дреме за малаките, когато стояха с тракторите и скарите по границата бяха много курназ...
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас е същата работа. В Балчик по това време на годината в Балчик имаше километрични опашки на паркиран леки автомобили и десетина автобуса пред "Двореца", а сега една кола няма!
3
3
 
8
 
! Отговори
Турист преди 2 години
С тези мерки декларации, QR кодове, тестове и т.н. само отблъснаха туристите.И в момента разчитат на настаняване от днес за днес. Супер, ама по-този начин туризъм не се прави. По този начин се спасяват само бабите по морето. Ако не отпаднат мерките, мисля че към края на сезона спада в туризма ще е дори повече от 50%, да не говориме за скока на пациенти с корона. Ама така е, за алчността и тъпотията лек няма.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нашите ганчовци псевдохотелиери пак играят селски номера с плажовете и затова ще си останат гладни и с пръст в...
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само хотелиер Ганчев е далновиден бизнесмян,воден от мотото "ден година храни"