Силен трус в Мраморно море ще предизвика цунами

Учени: Очаква се това да се случи в следващите години
4 ное 2020 12:02, Нели Христова
20
Силен трус в Мраморно море ще предизвика цунами
Снимка: БГНЕС

Евентуално силно земетресение в района на Мраморно море в Турция ще предизвика цунами, което може да залее район до 200 метра навътре от брега, съобщава турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на прогнозата на турски учен.

Доц. Ергин Улуташ от катедрата по геофизика на университета Коджаели отбеляза, че след земетресението в Измир образуваната вълна, макар и да не е била голяма, е навлязла на 300-350 м от брега. Равнището на водата в една от залетите къщи покрай брега е било измерено на 1.90 метра, казва ученият, който заедно със свои колеги е инспектирал района след труса, предава БТА. 

Евентуално мощно земетресение в района Мармара, каквото учените отдавна прогнозират, че ще стане в близките години, може да доведе до образуване на цунами в Мраморно море, казва доц. Улуташ. Според учения такава вълна може да навлезе в дълбочина до 200 метра от брега, по който, както той обръща внимание, има много производствени и други предприятия и пристанища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СписаревскиЗа какво ти е Цариград, да го окенззате и него до върха на минаретата ли, както окенззахте дод върха на комина спретнатата държава, подарена ви от руснаците миналия четвъртък?
9
3
 
2
 
! Отговори
Списаревски преди 3 години
Просто Господ им казва - махнете се *** от тази свята Христиенска земя! Константиновият град е Константинопол за гърците и Цариград за българите. Това е вечност - останалото е преходност! Бог и Аллах да прости загиналите в земетресението...
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Прости го, той не знае какво прави понеже е българин.
7
1
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Ама тук кухо си само ти бре!!!
6
3
 
7
 
! Отговори
ЕПА бучкайте преди 3 години
Си още за газ в морето и чакайте какво ще стане. От алчност сте се сложили в най-сеизмичния район със кораба си да проучвате със сеизмични вълни. Ама ако някой каже нещо- гюленист ще да е.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако продължават да ровят с турският кораб за газ още земетресения ще има!
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А като знаем как турките мразят водата...
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такова цунами може да се предизвика и с ядрена ракета в морето. Ще се предизвика цунами и ще има хладен душ за турците.
2
3
 
15
 
! Отговори
LBN преди 3 години
Колко долен, съдистиче и извратен журнлист трябва да си, та да изхрачиш такава новина!? Мраморно море е на пътя на няколко разлома, силно земетръсна зона. Там отдавна се говори за това, но не е "новина", а жълтина. Това е сайт за новини, които се случват, а не тип Nationa Geographic. Жълтурковци...
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
DO 1Златни, но на контра наврени в гъ%а са им ръцете. Освен това са омазани от бърсане с ръка!