Силен трус в Мраморно море ще предизвика цунами

Учени: Очаква се това да се случи в следващите години
4 ное 2020 12:02, Нели Христова
20
Силен трус в Мраморно море ще предизвика цунами
Снимка: БГНЕС

Евентуално силно земетресение в района на Мраморно море в Турция ще предизвика цунами, което може да залее район до 200 метра навътре от брега, съобщава турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на прогнозата на турски учен.

Доц. Ергин Улуташ от катедрата по геофизика на университета Коджаели отбеляза, че след земетресението в Измир образуваната вълна, макар и да не е била голяма, е навлязла на 300-350 м от брега. Равнището на водата в една от залетите къщи покрай брега е било измерено на 1.90 метра, казва ученият, който заедно със свои колеги е инспектирал района след труса, предава БТА. 

Евентуално мощно земетресение в района Мармара, каквото учените отдавна прогнозират, че ще стане в близките години, може да доведе до образуване на цунами в Мраморно море, казва доц. Улуташ. Според учения такава вълна може да навлезе в дълбочина до 200 метра от брега, по който, както той обръща внимание, има много производствени и други предприятия и пристанища.


20
Още от Балкани
След атентата във Виена: Всички гледат към Северна Македония
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Преди няколко години преди 3 седмици
и в Царево, и във Варна имаше 5-метрови вълни, но се приема, че те са сравнително безобидни в сравнение с разрушителните вълни от 1901 г., последвали двете земетресения край Шабла и Варна. И двата тогавашни земни труса са били с магнитуд над 7 бала.
Но защо й е на сеизмоложката от БАН да знае тези неща? Тази Протопопова не само че вече не е докторантка,тъй като успешно е защитила дисертация и е придобила научна степен, ами вече е и назначена в института на проф.Е.Ботев.
Пази Боже от такива учЕни
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През 2015 г. обаче, в интервю за в."Днес", една докторантка на БАН и то от института на проф.Е.Ботев, направо заяви, че в Черно море разрушително цунами не може да се образува! Не си е направила труда поне да прочете какво е писал шефът й
На такива "осведомени" млади учЕни ние плащаме стипендии, за да изкарат редовна докторантура и после да се настанят в БАН на научна длъжност.
Прави са хората като пишат тук, че докторантурите и назначенията в БАН се осигуряват предимно по шуробаджанашки принцип
13
0
 
3
 
! Отговори
Да се надяваме, че преди 3 седмици
няма да ни сполети мощно земетресение, което да предизвика разрушително цунами.
Според византийски исторически извори в средата на VІ-и век е имало такова цунами в Черно море, което е навлязло 6-7 км навътре в сушата.
Миналата година проф. Емил Ботев от Института по геофизика при БАН в интервю припомни друг факт - през І-ви век пр.н.е. вследствие земетресение цунами е погълнало цял град на име Бизоне, който се намирал в района на днешна Каварна.
През 2015 г. обаче една докторантка...
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Списаревски
За какво ти е Цариград, да го окенззате и него до върха на минаретата ли, както окенззахте дод върха на комина спретнатата държава, подарена ви от руснаците миналия четвъртък?
11
3
 
2
 
! Отговори
Списаревски преди 3 седмици
Просто Господ им казва - махнете се *** от тази свята Христиенска земя! Константиновият град е Константинопол за гърците и Цариград за българите. Това е вечност - останалото е преходност! Бог и Аллах да прости загиналите в земетресението...
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 8
Прости го, той не знае какво прави понеже е българин.
9
1
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 3 седмици
Ама тук кухо си само ти бре!!!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тука едно кухо задава всеки път един и същ въпрос под всякакви статии и се има, че е от нормалните хора.
7
3
 
7
 
! Отговори
ЕПА бучкайте преди 3 седмици
Си още за газ в морето и чакайте какво ще стане. От алчност сте се сложили в най-сеизмичния район със кораба си да проучвате със сеизмични вълни. Ама ако някой каже нещо- гюленист ще да е.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако продължават да ровят с турският кораб за газ още земетресения ще има!
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А като знаем как турките мразят водата...
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Такова цунами може да се предизвика и с ядрена ракета в морето. Ще се предизвика цунами и ще има хладен душ за турците.
3
3
 
15
 
! Отговори
LBN преди 3 седмици
Колко долен, съдистиче и извратен журнлист трябва да си, та да изхрачиш такава новина!? Мраморно море е на пътя на няколко разлома, силно земетръсна зона. Там отдавна се говори за това, но не е "новина", а жълтина. Това е сайт за новини, които се случват, а не тип Nationa Geographic. Жълтурковци...
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
DO 1
Златни, но на контра наврени в гъ%а са им ръцете. Освен това са омазани от бърсане с ръка!
1
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
аколко жалко за трудолюбия турски народ. Със златни ръце са. Да дойдат на здрава земя в Нългария да я разкрасят.