Българите без постоянен адрес в Гърция се прибират само с удостоверение

Правилото важи само за пътуване с кола
Обновена: 11 ное 2020 20:51 | 11 ное 2020 20:45, Нели Христова
12
Българите без постоянен адрес в Гърция се прибират само с удостоверение
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Гърция ни информира, че българските граждани, които се намират на територията на Гърция и нямат регистрация като постоянно пребиваващи, ще трябва да получат удостоверение от посолството ни в Атина или от генералното ни консулство в Солун, ако искат да се завърнат в България с лек автомобил, преминавайки през различни области. Това е свързано с ограниченията, предприети от гръцката страна в борбата с разпространението на коронавирусната инфекция, съобщиха от Външно.

Във връзка със зачестили запитвания от страна на български граждани посолството ни в Атина проведе телефонен разговор с ръководителя на отдел „Управление на кризи“ към МВнР на Гърция за изясняване на реда и необходимите документи за завръщане на наши сънародници в България и за придвижване до посолството ни с цел получаване на консулски услуги.

В отговор на поставените въпроси бе изяснено и че удостоверението следва да съдържа данните на българските граждани, адрес на който са пребивавали по време на престоя си в Гърция, постоянен адрес в България, дата и час на тръгване, данни за автомобила – марка, модел, регистрационен номер и ГКПП, през което ще напуснат страната.

За български граждани, желаещи да напуснат страната със самолет, не е необходимо удостоверение. В този случай целта на пътуването се удостоверява с лична карта или паспорт и закупен билет.

По информация на гръцките власти към този момент е невъзможно придвижването на гражданите, намиращи се извън административните области, в които са разположени посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун. Сънародниците ни е необходимо да изчакат облекчаване на мерките.

Изключения от ограниченията се допускат единствено в случаи, когато се налага придвижване до/от работното място, за което е необходимо представяне на удостоверение от работодател, пътуване по здравословни причини и за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (еднократно).

Сред изключенията попадат и граждани, на които трябва да бъде издаден временен паспорт за завръщане в България. За целта се изискват съответните документи, удостоверяващи причината и необходимостта от пътуване извън съответната област.

Припомняме, че понастоящем практиките за ограничаване на коронавируса в отделните административни области на Гърция се различават и съществува риск българските граждани, пропуснати да преминат в дадена област, да бъдат глобени в друга.

Също така е възможно те да бъдат глобени, независимо от представянето на документ от посолството, който удостоверява насрочена среща в мисията по причини, които попадат в посочените допустими изключения.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg;Consulate.Thessaloniki@mfa.bg


12
Още от Балкани
Заев: Разговорите между България и РС Македония няма да са публични караници
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Гърция българите работят, а другите “българи” петнят името на България и българите с продажби на булки и деца.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
“българите” без постоянен адрес са индианци от ма’алата.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Гърция рядко има българи.
Повечето са “български граждани”, които продават бебета.
6
6
 
3
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 1 седмица
сегашните гърци-това са смецица между етиопци, сахарци, финикийци, евреи, османци, араби и маври
истинските гърци са с тъмен цвят на кожата като ромите и с гърбави носове като евреите. В северна Гърция са чисти българи, разбира се. Вместо гърци трябва да ви казват мутанти а държавата ви мутелада или хеллас хибридас.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 4

аз съм 30% татарин 70% турчин
4
4
 
3
 
! Отговори
figil преди 1 седмица
До Анонимен
Дам толкова ти разбира главата... днк-тестовете казват, че най-голям дял в нашият произход имат траките над 30% , следват славяни и прабългари съответно с около 20 % всяка,турски 15%, гръцкият дял е под 10 % ( като геният материал е взет от кореното население по-островите, които остават изолирани и няма примеси)и т.н. Като цяло на балканските народи генният материал е сходен 1/3, което е доказателство за общото между нас. Българите сме деца на древни народи със славна история !
3
9
 
4
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 1 седмица
Гърчолята съвсем са се филмирали. И след три седмици, като падне карантината, всичко ще започне отначало. Не може да стоят затворени до лятото. Смисълът от тия глупости е нулев.
2
7
 
5
 
! Отговори
Гърците нямат нашите преди 1 седмица
Болници имат големи проблеми там
Но имат и мъдро правителството нещо което ни не сме имали от 1940г.
1
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
сегашните българи-това са смецица между османци,византйци и македонци
истинските българи са с тъмен цвят на кожата като ромите.Вместо българи трябва да ви казват меле зи а държавата ви меле зист ан