Захариева: В учебниците на Северна Македония българите все още са фашисти

Съседите трябва да приемат и да се съгласят с тази преговорна рамка
11 дек 2020 11:00, Нели Христова
294
Захариева: В учебниците на Северна Македония българите все още са фашисти
Снимка: БГНЕС

Решаващият фактор, довел българското правителство до решението да откаже да приеме старт на преговорите за присъединяване към ЕС на Северна Македония, е липсата на "гаранции за добросъседски отношения и прилагане на двустранни споразумения". Това казва българският външен министър Екатерина Захариева пред студиото на АРД за Югоизточна Европа.

Ръководителят на българската дипломация се позовава на подписания през 2017 г. Договор за приятелство и добросъседство между София и Скопие. В него, наред с други неща, е договорено създаването на съвместна комисия от историци, която да разреши с консенсус съществуващите спорни исторически въпроси между двете страни. Задача, при която историческата комисия се провали.

Още по темата
"България иска да се признае историческата истина. Това не представляваше проблем за Северна Македония, когато подписваше договора – съвместната история, която да ни обединява, а не да ни разделя. Това е целта. Ние не казваме "Тези герои са само наши", а "Тези герои са общи". Това е модерното мислене на две държави, особено ако искат да бъдат заедно в Европейския съюз. Няма как всеки път, когато някой в Северна Македония обяви публично, че някой от тези герои е бил българин, да бъде подлаган на публичен линч. Не може 30 години след падането на тоталитарния режим тоталитарните методи и подходи да бъдат държавна политика", каза Захариева.

В България е широко разпространено мнението, че езикът на съседната държава е български диалект, а не самостоятелен език. Той е бил развит едва след създаването на Югославия през 1945 г. и включването на днешната територия на Северна Македония в новата държава Югославия под влиянието на тогавашното комунистическо ръководство. Освен това България отказва определения като "македонски" и "северномакедонски" и настоява да се говори за "официалния език на Република Северна Македония". Това от своя страна среща силен отпор от страна на Северна Македония, особено след като двата милиона жители на балканската държава – кандидат за членство в ЕС от 2005 г., само преди две години смениха името на държавата си на "Северна Македония", за да избегнат ветото на Атина за присъединяване към ЕС заради спора за името с Гърция, се казва в репортажа.

България настоява и за промени в учебниците в Северна Македония. В интервюто си за АРД външният министър Захариева даде следния пример: "В учебниците по история в Република Северна Македония българите все още биват представяни като фашисти. Как бихте се почувствали, ако 75 г. след края на войната някой ви описва като фашисти?"

Българското правителство ще настоява неговите опасения да намерят своето място в рамката за преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Северна Македония трябва да приеме и да се съгласи с тази преговорна рамка:

"Аз не искам да спираме Република Северна Македония. Но ако в преговорната рамка нямаме гаранции, ще бъде невъзможно да кажем "Да". Така че независимо дали при сегашното или при следващото председателство, ако нашите предложения бъдат включени за обсъждане в преговорната рамка, България ще може да каже „да“.“ На въпрос за съгласието на България през пролетта на тази година Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС, които вече бяха отлагани няколко пъти, Екатерина Захариева отново се позова на Договора за приятелство и добросъседство, който трябва да бъде изпълняван: "Очевидно Северна Македония не е съгласна да се наблюдава изпълнението на договорите за приятелство, добросъседство и сътрудничество и да бъдат част от преговорната рамка. Ако се каже (в Северна Македония), че договорът (с България) трябва да бъде спазван, независимо, че сега не се спазва, защо е проблем добросъседството, което е хоризонтален критерий от Маастрихт, да бъде вкарано в преговорната рамка? Такива текстове имаше в преговорната рамка на Хърватия. Това не е прецедент“, каза Захариева.

В началото на репортажа се казва, че споровете между двете държави са за идентичност и език, история и суверенитет – един спор, който спря процеса на разширяване на ЕС.

Езикът, който два милиона жители на Северна Македония говорят, бил български диалект и не може да бъде наречен „македонски“ или „северномакедонски“, а „официалният език на Република Северна Македония“. Северна Македония трябва да признае това, преди България да се съгласи с рамковото споразумение за започване на преговорите за присъединяване към ЕС. Във вторник германският държавен министър на външните работи Михаел Рот заяви след обсъждане с министрите по европейските въпроси на ЕС, че поради тази причина преговорите за присъединяване със Северна Македония (и Албания) няма да могат да бъдат одобрени тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
До АхаМразите Вие,така са ви учили,до степен да ви отровят чак.Щом паметника на онези сиромаси,дето се удавиха в Охридското езеро разрушихте,какво остава за всичко останало?
224
2
 
1
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
Ами те, българите и сега са си фашисти. Начело с тебе и твоята цялостна клика във Външното министерство. Фашисти до мозъка на костите. Изпратете идин пратеник , който не се знае много от дипломатите ти за да види що за отношение е на дипломатическите корпуси към хората чакащи консулски услуги. Надменност, истерически крясаци, обиди, хвърляне на документи, връщане обратно, всичко е присъщо на българския "дипломат"...И ти си фашист, но не си признаваш пишман министър.
223
0
 
1
 
! Отговори
До 262, Аха преди 3 години
Бъркаш яко. Чети мак вестници, гледай мк тв, влизай в техните форуми и ще разбереш истината. Като цяло мразят всички българи.
222
2
 
3
 
! Отговори
Историчар преди 3 години
Нановиот предлог е дека за време на ВСВ во Бугариа имало режим ко бил про-фашистички настроен.
221
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вето до дупка............да им дойда акъла в дебелите македонски кратуни!!!
220
18
 
7
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Македонците не мразят българите ,македонците мразят българските политици на чело с Каракачанов и Захариева.Джамбаски не го знам как ще.отиде в Македония.Иначе хората от Македония не мразят българите ,те не са глупави да мразят без причина.
219
0
 
7
 
! Отговори
Едно преди 3 години
Пич кажи точно къде е този лагер в Перник да се съберем хората и да го унищожим .Покажи снимки или нещо. Защото ако го няма трябва ти консултация с определен тип лекар. Ако наистина го има трябва всички да станат в България и да унищожат Управляващите и директно да ги изпратят в затворите.
218
1
 
5
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Хора не трябва да приемате всичко което ви кажат политиците за истина.Те до сега така или иначе до сега основно лъжат.Ако искат да приключат може да направят историческа комисия от неутрални световно признати експерти.може да направят магистрала до Македония,може да поканят Македония в економически съюз,да пуснат македонска телевизия по кабелната,да освободят патуването,да махнат роуминг и много неща.политиците са най-грешните хора които ще.горят в ада и няма да намерят покой
217
6
 
10
 
! Отговори
Много са зле преди 3 години
Захариева Ако наистина искате да бъдете почтенни закрийте историческата комисия,поканете със Заев международна историческа комисия със световно признати историци и те да кажат кое какво е,а не нашите псевдо историци да се репчат с македонските псевдо историци.И спрете да лъжете българската аудитория че македонците мразят българи.Македонците мразят вас и Каракачанов.
216
6
 
9
 
! Отговори
Много са зле преди 3 години
Захариева поканете истински историци признати от целия свят,а не наши и македонски псевдо историци завършили образованието в комунистически режим.Нашите историци спорят за това ние какъв произход имаме,а в чужбина това наричат легенди.Вместо комисията международни историци да кажат истината,а не ние да налагаме вето и да поклаждаме омраза.и си подайте оставка междувременно.
215
5
 
4
 
! Отговори
Аидеее преди 3 години
Добре,че след малко ще си ходят тез хубавци..свърши ви времето
214
15
 
5
 
! Отговори
100% проверено преди 3 години
В България и сега е фашистки режима дори има концлагер в Перник в който изтезават неудобните!
213
4
 
15
 
! Отговори
Антимаке преди 3 години
До 250.В България никога не е имало фашистка държава. Никой не тие виновен, че си *** и необразован!
212
6
 
18
 
! Отговори
Д. преди 3 години
ВЕТО!!!
211
2
 
9
 
! Отговори
Кюляков преди 3 години
250 Живееш добре, само в промитата си чутура....!
210
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ставам й фен на Захариева, доказа че е жена на място, не куха лейка както си мислехме повечето мъже :)) Дядо ми който се е бил през ВСВ ми е казвал че сърбите ни мразят, понеже сме ги били дето сме ги хванали. За огромно съжаление са предали омразата на братята македонци, те даже повече ни мразят и от сърбите, което си е постижение :)))
209
30
 
10
 
! Отговори
Маке преди 3 години
Да не би да не сте били фашисти? Да да вярно не сте били фашисти а нацисти. Стига спорите за глупости и самите знаете че не сте прави. Страх ве от това да не си вземем Пиринска Македония, обаче спокойно не ни трябва. И без това живеем по-добре от вас.
208
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
атлантически татарофашисти са
207
0
 
3
 
! Отговори
До 239 преди 3 години
А тия страни и те ли имат договор за добросъседство с нас, който не изпълняват ?
206
28
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Ами то и в нашите учебници пише измишльотини за турски кланета в Батак и избиване на хиляди, при полжение, че в църквата в гр. Батака и 20 човека не могат да се съберат....