Заев към София: В НАТО сме, да не ни се пращат разузнавателни служби

Правата на самоопределящите се като българи не са нарушени, увери той
2 мар 2021 14:08, Елка Василева
182
Заев към София: В НАТО сме, да не ни се пращат разузнавателни служби
Снимка: архив, БГНЕС

Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, включително на гражданите, които се определят като българи, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос, цитиран от информационния сайт "Сакам да кажам".

"Въпреки че в конституцията нямаме етническа принадлежност българи, при преброяването всеки може да се определи, тъй като въпросът гласи "към коя етническа общност принадлежите". Ние сме мултиетническа общност, зачитаме правата на всички общности в страната, дори на най-малките“, каза премиерът на РСМ.

Още по темата

„Изпращам силно послание до съседна България да бъдем внимателни, защото винаги сме съумявали да даваме отговор на всяка тяхна загриженост. Да не се поддаваме на каквито и да са провокации. Ние сме страна членка на НАТО, не трябва да ни се пращат разузнавателни служби. Правата на гражданите са свещени. Надявам се, че това е било информационна среща, защото е недопустима намеса на една държава в друга държава, това е предвидено и в Договора за добросъседство", каза Заев.

„На разположение сме да отговорим на всички въпроси“, каза още Зоран Заев, след като президентът Румен Радев свика среща на шефовете на службите за сигурност с цел защита правата на гражданите от диаспората, пише "Сакам да кажам", цитиран от БТА. Срещата се състоя поради зачестилите случаи на нарушаване на правата на македонски граждани само поради това, че се самоопределят като етнически българи, съобщи кабинетът на Радев.

Заев каза също, че се водят разговори за промяна на името на управляващия СДСМ - Социалдемократически съюз на Македония, в съответствие с Преспанския договор с Гърция, съобщават още македонските сайтове. Това ще стане на предстоящите конгреси на партията. Една от идеите е за името Социалдемократи от Северна Македония. "Има и други идеи, започнахме дебатите открито и прозрачно, защото призоваваме всички да постъпват в съответствие с конституцията и законите и ние, разбира се, трябва да бъдем пример за това", каза Заев, който е и лидер на СДСМ.
 


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горкият Заев, яде бой от сръбските служби които организирана пуча в северомакедонския парламент 2017 и пак им се слага. Достоен за презрение, слуга.
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В НАТО сте, но все още не ви вярват. Върхът на Алианса не позволява представителите на РСМ, да достигат до секретна информация, поради доказани връзки на северомакедонския представител, с агенти на държави, които не са приятелски на НАТО.
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези няма да вллезнат скоро в ЕС - не им разрешават от Белград!
156
0
 
1
 
! Отговори
НАТО преди 1 месец
Като сте в НАТО, кои са представителите ви там? Или ги отзоваха, защото са агенти на УДБА?
155
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мултиетническа общност - леле, леле , и ***, и албанците, и турците и македонците , и българите, и марсианците... И т.н. ...
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що е па това - македонски тайни служби...
153
0
 
3
 
! Отговори
Голям екшън преди 1 месец
Зайо-байо скръцнал със зъби на кумчо-Вълчо !
152
5
 
3
 
! Отговори
Един преди 1 месец
Единствената разлика между Македония и България е ,че България е в ЕС. Иначе всичко останало е идентично.Всичко е : политически популизъм,корупция,беззаконие,омраза,недоразумение,разединение,нищожество. Все още се събуждам и си задавам въпроса защо търпим всичко това. Не е важно как те карат да се чувстваш,а ти как се чувстваш.Иначе до 50 години в двете държави ще има под 5 милиона население и Българите в двете държави ще са 2 милиона общо.
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние сме ги признали първи и първи ще ги закрием като държава.. след присъединяването на македония към България , населението трябва 10г да е на лечение.
150
1
 
2
 
! Отговори
До преди 1 месец
Повечето от хората с Българско Гражданство в Македония са точно хора финансово дискриминирани. На тях им е писнало от корупция и от липса на правосъдие в Македония и те повечето не са в Македония.Проблема на Македония е липсата на реформирана съдебна система и корупцията. Има хора в Македония с доказан Български Произход,а не получават Българско Гражданство.Снаха ми има дядо Българин,който е бил част от Българската армия,борил се за България,а тя няма Българско Гражданство.
149
1
 
1
 
! Отговори
За преди 1 месец
Един човек е бил набит в Македония. Той е от Струмица. Нека каже той и тези който го бият защо се случва това. Иначе в Македония дискриминацията е финансова. Ако имаш пари там си Бог ,правиш каквото си искаш без значение как се възприемаш.Там най-дискриминирани са възприемащите се за Македонци. Аз съм Българин от Македония и имам роднини там,възприемащи се за Българи. Иначе това у нас в момента е политически популизъм.
148
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да се върне Струмица и прилежащите и земи на България несправедливо отнета след Първата световна война
147
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите в РСМ са за плашвани с разправа от фашистите в Скопие
146
2
 
9
 
! Отговори
Вече преди 1 месец
Окончателно се убедих, че тия не са наред, и живеят в някакъв измислен от тях свят ! Събуждането, което все някога ще дойде, ще го усетят като много студен душ !
145
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха-ха и Нато не може да ви спаси къде ще се криете и в Гърция Няма място там е Бяло море там всичко се вижда няма къде да бягат и накрая Трябва да се предадете и да се признайте защо не такава държава Македония няма и няма да съществува
144
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
*** сме в Северна Македония. Тук сме българи, а страната се казва България ...
143
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако човек трябва да си направи изводи за акъла на бугарите по коментарите по македонските теми, оценката ще е много ниска.

Отстрани погледнато, братя коментиращи, акъла ви е като тригодишно дете и резултатите от подобно отношение ще са плачевни.
142
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко винаги е бил предан комунист и руско-югославски агент.
Не случайно се лигавеше с Цеца навремето и им подари газопровод.

Но най-интересно е да потърсите нещо за газопровода в сръбските медии - нито дума.
Изтъкаха си платното и ритнаха кросното.
141
4
 
3
 
! Отговори
отговор на 143 преди 1 месец
до ЗАКлан НАТОвец
Елементарно Уотсън!Чакаме учението на НАТО-МАТО-НАСРАТО да се осъществи на Охродското езеро и заедно с нашите побратими-воеводи от РСМ да разкажем играта на таварищ паПУТИН и компания...ПАНИМАЕШ???ФЕРЩЕЙН???
140
7
 
1
 
! Отговори
Заклет НАТОвец преди 1 месец
Май Македония е по-лоялен член на НАТО от Задунайская Губерния Болгария, Ай люли лай???!!! А???
Прав ли съм или да???
Защо батко ви Бойко отмени ученията на НАТО в Черно Море в най-неподходящия момент, когато други държави членки на НАТО като Румъния ги подкрепят???
А??? Отговорете другари от МО и македонски войводи, или ще ви смятам за руски шпиони!!!