Доклад на ЦРУ 1950 г.: Македонският парламент е готов да обяви присъединяване към България

Създадоха език, който никой не разбира, държава, чужда на гражданите в нея - само името й е реално, другото е измама
28 мар 2021 09:12, Елка Василева
335
Доклад на ЦРУ 1950 г.: Македонският парламент е готов да обяви присъединяване към България
Снимка: архив, БГНЕС

Македония е най-нестабилната Титова република. Нейните комунисти са пробългарски настроени. Културните връзки със София са по-силни отколкото тези с Белград. Парламентът в Скопие е настроен революционно. Първото по-сериозно сътресение ще отцепи Македония от останалите републики в Югославия.

Това констатира Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ в свой секретен доклад от 17 февруари 1950 г.  Документът, озаглавен "Относно Македонския въпрос в Югославия", е в обем от 10 страници и е декласифициран на 04.12.2001 г., а на 15 декември 2016 г. е публикуван в дигиталния архив на службата, където може да бъде намерен и сега, пише „Труд“.

Преди 70 години американската разузнавателна служба описва една съвсем различна Македония от тази, която виждаме днес в медийните информации от двете страни на границата покрай споровете за българското вето, договора за добросъседство и общата ни история: "В републиката, откъснала се от Османската империя преди едва 30 години, няма истински републиканци. Времето не беше достатъчно за формирането им. Македонците са разделени на пробългарски и просръбски настроени. Управляващите комунисти клонят към София и са подозрителни към всичко, което идва от Белград. Те само се преструват на комунисти, но са много повече националисти".

Още по темата

Докладът отразява обществено-политическите настроения в тогавашната югорепублика, разделена от силите, теглещи я към София и Белград, но и ролята на "големия брат" в Москва:

"СССР искаше да създаде "македонска република" от Югославска Македония (днес Народна република Македония), Пиринска Македония (в днешна България) и Егейска Македония в Гърция. Тази република трябваше да е част от България. По този начин Москва искаше да засили позициите на Българската комунистическа партия, която (в края на Втората световна война - бел.ред.) не взе властта сама и не се бори кой знае колко за нея, а беше поставена там от Червената армия. Влиянието й сред масите в България е слабо, много по-слабо отколкото влиянието на Югославската комунистическа партия над масите в Югославия. Нейната власт е основана изключително на силата. С взимането на Македония, БКП ще придобие престиж в очите на хората и ще консолидира властта си. От гледна точна на световния пролетариат е без значение дали Македония ще е в рамките на България или на Югославия", пише в доклада.

Авторът му уточнява, че идеята за обединение с България зрее в македонското общество още от освобождението от османско владичество няколко десетилетия по-рано, в края на Балканската война, но македонските комунисти са я приели като своя. "Всички хора с различно мнение, включително комунисти, бяха елиминирани от властовите позиции. Македонците обаче не показват своето отношение. Те са тихи и чакат подходящия момент, за да реализират идеята си. Страхуват се от Белград, защото Югославската комунистическа партия вярва, че Македонската република трябва да остане в Югославия. За нея всеки на различно мнение е предател", четем в документа.

Той описва и какво е отношението към местното сръбско население, напуснало в голямата си част района през Втората световна война. Част от него се опитва да се завърне след края й, но не е прието радушно от новата власт в Скопие:

"Те конфискува собствеността на всички сърби, които избягаха в Сърбия по време на войната и българската администрация. Те не само са лишени от имотите си, но им е забранено да се връщат. Няма изричен закон затова - просто не им се издава удостоверение за гражданство. Такова отношение на властите може да бъде разбрано само от онези, за които не е тайна, че управляващите в Скопие комунисти всъщност за пробългарски настроени".

Резолюцията на Коминформбюро от 28 юни 1948 г., довела до скъсването на отношенията между комунистическите ръководители на Югославия – Тито и на Съветския съюз – Сталин, е приета от македонските власти с радост, отбелязва американското разузнаване. Докладът разказва, че Резолюцията окуражава пробългарските настроения в югорепубликата, а парламентът в Скопие дори е бил готов да обяви отцепването й от Югославия и присъединяване към България:

"Управляващите комунисти в Македония вярват, че е дошло времето за реализиране на тяхната идея и копнеж. Последвалите събития обаче доказаха, че е било твърде рано. Маршал Тито и Централният комитет на Югославската комунистическа партия остават силни. Всичко приключи с отстраняването на няколко министри в македонското правителство, съдебен процес в Скопие и премахването на всички подозрителни. Някои от тях избягаха в България, включително доскорошни депутати. Други, които публично приветстваха резолюцията, бяха арестувани".

В усилията си да задържи Македония Тито използва стратегията на "моркова и тоягата". От една страна са репресиите и смазването на всяко неподчинение, но от друга югославският диктатор се опитва да спечели сърцата на македонците. Това води до решението за създаване на официален македонски език. Той обаче не се посреща добре от населението край Вардар, защото е много по-близък до сръбския отколкото до езика, на който говори то по онова време и който ЦРУ описва като "много по-свързан с българския":

"Днешният македонски език е създаден с укази на комунистическия режим. Всички фамилни имена бяха променени. Книгите се печатат на македонски език, който македонците не разбират. Много комунисти се обявиха против него. Чеда Миндерович, генерален секретар на Съюза на югославските писатели, беше решително против македонския език и като директор на сръбското издателство "Просвета" той отказваше да печата книги на македонски. Македонците говорят език, който е преходен между сръбски и български, но е много по-свързан с българския.  Той никога не е писан в книги. След Първата световна война сръбският писател от македонски произход Григорие Божович, написа няколко книги на македонски език, който самият той, като автор, създаде".

По темата за македонския език в доклада четем още: "Тито смяташе, че със създаването на новия език ще спечели македонците и преди всичко македонската интелигенция, преобладаващата част от която е образована в България и споделя пробългарски нагласи. В началото изглеждаше, че той успява и че Народна република Македония е най-вярната му република. Но интелигенцията, радвайки се на новите правата, дадени й от Тито, си мислеше, че се отдалечава от сърбите и Белград. Със резолюцията на Коминформ същата тази интелигенция реши, че е дошло времето да покаже истинското си лице и да оглави следващата стъпка - инкорпорирането на Македония в България".

Парадоксалното положение в югославска Македония от края на 40-е години на 20-и век е може би най-добре описано в следния цитат от документа:  "От тази гледна точка, усилията на Югославската комунистическа партия по отношение на Македония, се оказаха провал. Те създадоха република, без републиканци, социалистическа държава без социалисти, комунистическа власт без политически образовани комунисти. Създадоха език, който никой не разбира. Държава, чужда на гражданите в нея. Само името й е реално, другото е измама.  Македонците са се оттеглили в очакване. Те смятат, че настоящата ситуация е само преходен период".

 


335
Още от Балкани
Посолството ни в Скопие с протестна нота до външното министерство на РСМ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
0
 
! Отговори
е точно тогава преди 1 седмица
руските мекерета в България горещо пожелаха да предадат страната на началниците им от СССР. Вечна дружба вашшата мамма комунист-продажна!
277
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега са напразни надежди. Вижда се че Тито е победил и нашите американофили вместо 1991 г. да тропнат с крак и да сритат здраво Югославия сега да дуат супата!
276
0
 
0
 
! Отговори
Айде бе! преди 3 седмици
До хммм...
Че дай ни тези извори и ние да се ограмотим!
275
1
 
2
 
! Отговори
Димитър Гавраилов преди 3 седмици
(Продължение на предишния ми коментар, бях прекъснат) Така, че всички доводи на държавниците и политиците в Скопие за демократичното "създаване" на чисто новата "държава Македония" ( а да не говорим и за сънищата за създаването и през средните векове), и за създаването на "македонския език" отиват в канала!
274
1
 
4
 
! Отговори
Димитър Гавраилов преди 3 седмици
(Този доклад на ЦРУ ми попадна преди няколко месеца, но за съжаление няколко дена след това бе "скрит" - невъзможен да се споделя!) Браво на журналиста на Dnes.bg *** Василева за разработката. За да бъде по-коректна, тя дори е спестила подробности (доколкото си спомням) по терора на ЮКП над българската интелигенция. Ето така се "съгради" чисто новата "македонска държава" - "македонския език" от чиновниците на сатрапа диктатор Тито! Така, че всичките доводи на държавниците и политиците в Скопие.
273
0
 
0
 
! Отговори
пешо преди 3 седмици
само да попитам как така е имало македоснки парламент през 1950 след като 5 години преди това мустакатия *** Сталин отрязва тази територия от България и я подарява на Сърбите които винаги добре са целували руски задници? как ще има македонски парламент след като там е започнало масово проимиване на мозъци и натиск за заличаване на българското им самосъзнание. включитрелно и масови убийства !
272
1
 
2
 
! Отговори
Ударно преди 3 седмици
Докладът на ЦРУ е обективен и това е работата на всяко разузнаване - да даде реална преценка,а не политкоректна,удобна за правителството информация. Иначе САЩ въобще не се са искали Македония дя мине към България,защото Югославия като противник на СССР тогава им е била много изгодна. И съответно взеха мерки като набутаха ударно на Тито американско въоръжение.
271
0
 
3
 
! Отговори
Боркос преди 3 седмици
Понеже журналистите тук няма да Ви дадат линк към източниците, за които говорят ето го и въпросния доклад:

https://cia.gov/readingroom/docs/CIA-RDP83-00415R004300550001-2.pdf
270
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Северната..... Корея край Вардар!
269
0
 
5
 
! Отговори
ВардарскиТрагикомеди преди 3 седмици
Единственият начин македонизма да просъществува е Северна Македония е да се превърне във втора Северна Корея! Да се отрежат от интернет! Телевизия, вестник, човек или пиле чуруликакащо истината да не прехвръкват през границата! Да се превърнат в Дисниленд-музей на югокомунизма - колко му да сменят статуята на Александър Вардарски или Гоце Делчев с 20 метрова на Тито. Щото единия им нац. герой де оказа грък, пък другия българин. Те хърватите Тито го мразят - току виж го подарят на македонците!
268
0
 
6
 
! Отговори
Ич ми не е преди 3 седмици
Пълна изолация на РСМ докато не наведат глава и да дойдат да си говорим истина, не някакви измислици на разни болни мозъци от 50те. С и_д_и_о_т не може да се преговаря. Докато не вземат да говорят с нас за фактите няма какво да се обсъжда. Теглим черта в пясъка и това е.
267
2
 
2
 
! Отговори
... преди 3 седмици
Още по-жалко е че същите изверги промиха мозъка на хората в България за 45г.
266
1
 
0
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 3 седмици
Мъка американска- ЦРУ !! Репресиите започват още в края на 1944 г. и продължават до края на 60-те години срещу всичко българско в Македония- Егейска и Северна, докато в Пиринска са срещу българското самосъзнание! Четете документи, публикувани са! А за пряката намеса на Тито ?? (чувал ли е "спеца"??)Не самозван "разузнавач" написал доклад "секретен" в офиса си на кило царевичен фермент ??
265
12
 
2
 
! Отговори
хммм... преди 3 седмици
Македонците са славяни, потомци на тези земи. Прабългарите са номади идващи от азия, техния бог е тангра...
В последвсвие са се омешили с местното население и са приели християнството...
...
Каквото и да чета от световната литература, различно от комуниистическите издания между след 50-те г. стигам до тези резултати
264
4
 
4
 
! Отговори
али преди 3 седмици
Едни познати, които пътуват в Македония ми споделиха, че като пазаруват в македония ги е страх да говорят на българоски. За щото могат да ги изгонят или да не им продатат стока.....
Аз предлагам политиците и историците да спрат да изопачават и да си измислят история. За да може да има поне нормален диалог между държавите...
263
0
 
26
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
До неграмотните татари от РСМ:
1. В нито едно преброяване в Османската империя НЯМА македонци. И там се броили честно , не както сега вие броите българите.
2. Т.нар. "македонски език" е създаден от един евреин ( Венко Марковски) в София в началото на 50-те. Кръстьо Мисирков когото вие смятате за основоположник на езика ви - счита сърбоманията за младежка грешка. И отива да живее в София в последните 20 години от живота си.
3. Вие сте срам за предците си!! Стойте си в РСМ и не се обаждайте !!
262
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Македония е бананови република в която живеят шимпанзета. Фалшива малка държавичка с фалшива 50г история
261
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добра работа, Югославия! За 70 години промихте мозъка на хората успешно!
260
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
“Държава, чужда на гражданите в нея. Само името й е реално, другото е измама.”
Това е било е актуално преди 70години, в днешно време всички знаем, че дори и името на държавата не е било реално, затова беше променено на РСМ
259
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Страхотно е, че всички разсекретени репорти на ЦРУ относно Македония са достъпни за всеки. Поне макетата могат да видят истинската история, без да е изкривена и подправена от режима на Тито. На cia.gov всеки, който разбира английски може да се пообразова :)