Стачка парализира Гърция, транспортът е напълно блокиран

Пред парламента се провеждат протестни демонстрации
15
Стачка парализира Гърция, транспортът е напълно блокиран
Снимка: БГНЕС

Стачка парализира южната ни съседка Гърция, като транспортът е напълно блокиран. Пред парламента се провеждат протестни демонстрации. С червени знамена демонстрантите и лидерите на опозицията искат оттегляне на спорен проектозакон, променящ 8-часовия работен ден. Организатор на общонационалната стачка са синдикатите и опозиционните партии, съобщи БНР.

Консервативното правителство на Киракос Мицотакис внесе в парламента промени в трудовото законодателство, които според управляващите са в подкрепа на правата на работещите. Тълкуването на синдикатите и опозицията обаче е, че законовите изменения са посегателство срещу правата на работниците и се прави опит за въвеждане на нови права на работодателите – да уволняват лесно всеки работещ както в частния, така и в държавния сектор.

24 часова стачка блокира транспорта, държавните учреждения и част от частните фирми.

Стачката започна в 06.00 часа тази сутрин и засегна силно транспорта – железничарите спряха влаковете във всички направления, фериботите остават на котва, стачкуват и авиодиспечерите, вследствие на което са отменени много вътрешни и международни полети. Гърция остана днес без влакови връзки, без фериботи и с отменени полети към летищата.

Опозицията и синдикатите организираха масови демонстрации.

С мощни демонстрации в Атина и Солун синдикати и опозиция отправиха предупреждение към правителството да оттегли спорния проектозакон, който предвижда отмяна на 8 часовия работен ден.

На демонстрацията в Атина лидерът на опозицията Алексис Ципрас нарече проектозакона "погром над правата на работниците".
Пред парламента в гръцката столица хиляди гърци скандираха: "Няма да ни превърнете в роби на 21-ви век". В протестните демонстрации участват служители в държавния и частния сектор, пенсионери, безработни и студенти.

Всички депутати на Комунистическата партия са на протестите. Лидерът на комунистите Димитрис Коцумбас заяви:

"Днес всички сме заедно на протестите в общ фронт, за да се оттеглят всички закони срещу правата на работниците, приети  от управляващите в последните години. Отказваме да работим по 10 часа на ден. Не трябва да се приема този проектозакон на управляващите. Защитаваме свободата и правото на синдикална защита за всички работници."

Масово е участието на студентите, които скандират с искания за достойна работа и живот  в Гърция.

От синдикатите предупреждават, че са в готовност за още протести и стачки, ако правителството не оттегли промените в трудовото законодателство.


15
Още по темата: стачкаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тез пък гърци кога са работели - карат на заеми от ЕС цял живот, увеличиха си пенсиите до хиляди евро щот ЕС им давал много яки заеми
11
1
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
Аз пък познавам много хора които биха искали да работят допълнително още 2 часа срещу двойно или тройно заплащане на час например, но това право на работа сега им е отказано и работодателя няма как да го предложи дори и да иска някой. Така,че изход за работодателя виждам в това да замени човек с робот. На там отиват нещата.
10
0
 
5
 
! Отговори
кръпел преди 1 месец
вижте на снимката държелетата на знамената , е за това има демокрация в Гърция ........
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ревете на чужд гроб! Да им имаш проблемите на гърците! Ромите в България по-добре защитават правата си. Българина спи и не протестира, не защитава елементарните си нужди. Ние сме овце непроблеяли, злобни, неграмотни и 1000 години след маймуните.По-интелигентни са от нас!
8
5
 
5
 
! Отговори
4орно преди 1 месец
На маляките им се бичи айляк остайте ги намира
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ни занимавате с ромски скандали? Не им се работело ама заплатите да са по 1000 евро.И по цял ден пиене и чалга,нали ?Е то хубаво ама няма никъде така.
6
4
 
25
 
! Отговори
У преди 1 месец
През 2003 или 2004г бяхме в пристанището на гр Волос. След първият работен ден, който започна тегаво-тегаво към 0930ч, караници, пиене на фрапета и др, в 1430ч следобед обявиха че работния ден свършил и искаха т.нар. овъртайм-т.е. да им се плаща извънреден труд. Две седмици им плащаха двойно от 1430-1830ч. Никъде няма такива нагли работници, не спазваха нищо, нито работно време, нито може да разбереш кой какъв е, всички идваха с коли вътре до самия кораб, въпреки че е забранено.
5
9
 
5
 
! Отговори
Амед Азнавур преди 1 месец
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААтц платиха си гиТук в Кавала е рай страхотна страна///а в булга ристан клоака/
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази "държава" приключи, просто агонизират.
3
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гъркът работи и безплатно не ги мислете тях.
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не викат много, че ще вземат да ни събудят... А ... то нямало нищо за събуждане у нас.
1
9
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Гърците ще работят 24 часа,Имат Дългове да ПлащатХА-ХА-ХА-ХАААААААААА