Във Вранча е възможен трус от 8,1 по Рихтер

Това гласи доклад на румънският главен инспекторат за извънредни ситуации
16 фев 2023 16:13, Нели Христова
65
Във Вранча е възможен трус от 8,1 по Рихтер
Снимка: БГНЕС

Доклад на IGSU (румънският главен инспекторат за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи) показва, че в сеизмичната зона на румънския окръг Вранча може да възникне земетресение с максимална сила 8,1 степени. Поради голяма дълбочина щетите, причинени от такова земетресение, биха надхвърлили бедствието в Турция.

Според проекта RO-RISK, щетите, предизвикани от земетресения от този източник, ще са големи не само в епицентралната зона (в окръзите Вранча или Бузъу), но и на много по-големи епицентрални разстояния, до 200-300 км в посока североизток-югозапад, показва документът на IGSU, цитиран от CNN.

Според специалистите от IGSU при земетресение с магнитуд от 8,0 се освобождава енергия, равна на тази, произведена от 1200 ядрени бомби като тези в Хирошима. В същото време броят на тежко ранените или загиналите хора би бил над 45 000.

Вранча се намира в точката на сближаване между Източноевропейската плоча и Моеската и Вътрешноалпийската подплоча.

На територията на Румъния земетресенията във Вранча могат да засегнат десетки градски населени места, показва още документът на IGSU, особено по направлението Яш - Фокшани - Букурещ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Из.оди спрете да бъркате в за.ника на дявола ...
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престанете да всявате страх!
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То е възможно и Слънцето да се взриви всеки един момент, каква е тази паника, която насаждат? 😑
48
0
 
11
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Ако във Вранча удари с 8,1 по Рихтер, то и в цяла северна България ще е "мазало". Не дърпайте дявола за опашката.
47
6
 
6
 
! Отговори
160725 преди 1 година
Дано да удари цяла Европа и да няма богати и бедни ,а Силни и слаби... еи евреи ще ви ям живи. От както свят светува по силния изяжда по слабия от някокол десетилетия евреите го промениха. За това еврей ще водя по 20 от жените ви след мен да ги употребявам ежедневно и да ми носят меча и виното
46
16
 
5
 
! Отговори
от село преди 1 година
Дай Боже в София да се усети 10,9 по Рихтер. Ние в провинцията едвам оцеляваме, пари няма защото няма работа, живея като посещавам кофите на големи магазини! До пенсия ми остава 2,7 години. Дрехите са ми само от втора употреба. Толкова мъка на душата ми ... Не ми се живее ...
45
3
 
4
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Как не се отучихте да го използвате този Рихтер при отразяване на земетресението.Отделената енергия при земетръс по Рихтер не е свързана с реалното въздействие на земетръсната вълна върху елементите намиращи се на земната повархност.
44
2
 
7
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Да може да възникне такова земетресение, може. То и от лотарията може да спечелите, може. Колкото до енергията отделена при 8.1 магнитутен земетръс, може да се отдели толкова, но по-важното е разстоянието до епицентарът.Защото на 8.1 магнитут с 700км разстояние до епицентър може и кафето да не ти разплиска.
43
2
 
4
 
! Отговори
Ясновидец преди 1 година
То и баба му на този от Вранча може да е мъжка, но пък тогава ще трябва да й казва дядо. така са си нещага със земетресенията. Не зависят от обикновените хора. Отваряйте прозорците. А и, ако слушате песните на г-жа БОТЕВА няма да има подобни катаклизми. особено тази за СТОЙНЕТО.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мисля, че блока паднал в Свищов през 1977 година е панелен, нито общежитието. При това в блока са били премахнати две носещи колони на първия етаж заради голям магазин, както уи тухлена стена. Не съм виждал в панелки да премахват стени. Остъкляването на балконите не изисква бутане на стени.
41
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
панелките не знам колко държат като едната от двете паднали сгради в свищов е била панелка при 7.2 , особено днешните панелки кадето липсват половината стени премахнати от горди собственици
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможности бол. Е, и? До кога ще се правите на интересни, прашейки по-лабилните хора? То е възможно какво ли не. Само дето още не можа да се предвиди дали и кога.
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че трус от 8.1 е възможен, не е кой знае каква новина. Ако не знаем кога.
38
4
 
21
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Баща ми беше технически като рязаха бетона и събаряха АЕЦ белене през 2008-9та ,и винаги казва като стане дума,че това е най-здравото нещо правено в България,по проект на най-добрите съветски стройтели и инженери.Тогава не се е пестяло от материали,бетона е бил бетон истински,не като сега само пясък и турски бетон.Стига пишете глупости!
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Точно сградите, строени последните 15 години са категорично най-здравите у нас." --------------------------------------------------------------------------------- Нищо подобно, сградите последните 15 години са със същото качество като магистралите и всичко строено тогава - ремонт на ремонта и т.н. Кого се опитваш да лъжеш?
36
0
 
5
 
! Отговори
Врачанин преди 1 година
До Анонимен 28 А с Враца как стоят нещата ?
35
21
 
8
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
АЕЦ Белене ще се срине, защото бетонът, който се използва там, е негоден за употреба. Огромни, прикрити пукнатини. Руска работа.
34
15
 
8
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
Точно сградите, строени последните 15 години са категорично най-здравите у нас. Като строителен контруктор го казвам. Чак такава бананова република като Турция не сме. Имаше едно сиво време във строителството, особено по морето, но беше 90те. Всичко, строено след 2005та година, е с изключителна здравина и доста конструктори и архитекти се презастраховат. няма проблем да издържи 8.2 по Рихтер. Вече при повече ще се повреди, но няма да рухне като бисквитите в Турция. А панелките падат първи.
33
13
 
5
 
! Отговори
Врачанин преди 1 година
Ще остане ли нещо от АЕЦ Белене ? Комунистите са избрали най земетръснато място.Всеки месец Вранча ни напомня за себе си.
32
11
 
17
 
! Отговори
Инфантили преди 1 година
Погледнете истината! Жилищният фонд от соца е стар, а повечето сгради строени последните 15-20 години не отговарят на изискванията за сеизмична устойчивост. Едно силно земетресение във Вранча ще има подобен ефект като този от земетресението в Турция и Сирия - като ми слагате минусчета нищо няма да промените. Както ви казвахме, че ако се огънем и дадем оръжие на Украйна, по-късно САЩ ще искат от нас и войници - ето, че и това дойде. Не си заривайте главата в пясъка, а погледнете проблемите!