Дядо Николай: Държавата да се грижи за болните!

НЗОК обеща 60 млн. лева за недостига в онкоболниците
28 апр 2015 17:13, Анисия Иванова
20
Дядо Николай: Държавата да се грижи за болните!
Снимка: архив Булфото

Държавата е длъжна да осигури животоспасяващите медикаменти за лечението на болните от рак и да продължи да се грижи за тях, каза митрополит Николай, който днес отслужи молебен за здравето на пациенти и лекари в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Недопустимо е в 21-ви век в европейска страна да се случва нещо подобно, подчерта той, цитиран от БНР.

Още по темата

"Това, което църквата вижда и разбира, както и всеки от нас, е, че лекарите масово напускат България, но и болните, които могат да си позволят това, вече масово напускат страната и предпочитат да се лекуват в чужбина. Български болни, които се лекуват в чужди болници от български лекари. Братя, какво става? Това ли искаме ние, това ли иска властта, това ли е, което ни харесва? Да отидем всички в чужбина, където да разберем, че грижата за човека е главна и единствена ценност и задача на всяко нормално общество. Всяко общество е изградено и съществува, за да се чувства отделният човек добре, да са здрави децата му, възрастните му родители обгрижени. Нищо друго. Никаква макроикономика, никаква самоцелна структурна реформа нямат значение", каза митрополитът.

Дълговете, които онкологичните центрове трупат за лекарства, са огромни, заяви управителят на пловдивския Онкологичен център д-р Калин Калинов. На срещата в Пловдив днес, освен управителите на 7-те онкоцентрове, участват и специализираните онкологични болници, както и националните консултанти по онкология.

"Новата методика наистина е убийствена. Към дата петък, последният работен ден на миналата седмица, ние сме вече 713 хиляди лева минус по отношение единствено и само на медикаменти", каза той. По думите му ситуацията в останалите центрове е същата. 

Причината за дълговете е, че според новата методика НЗОК няма да плаща надлимитната дейност. Това означава, че при изчерпан лимит или болниците самите болни ще трябва да си плащат лечението.

"На днешната среща ще излъчим контактна група. Ние искаме да има дебат, защото всяка една методика, било наредба или закон, родени по този начин, по който се роди тази методика, са мъртвородени", каза д-р Калинов.

От БСП – Варна вчера също предупредиха, че парите в онкоболниците са свършили и вече има листи от чакащи пациенти.

Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров съобщи във Варна днес, че касата ще изплати на болниците всички лекарства за дейности по клинични пътеки – дори тези, за които са изразходвани средства над месечните лимити. Очаква се Надзорният съвет на касата да вземе решение дали да освободи 60 милиона лева от резерва си, за да покрие недостига.

По думите на подуправителя най-вероятно ще бъдат увеличени изцяло годишните бюджети на всички университетски болници с 2 процента на годишна база и на всички болници, които имат спешни отделения – също с два процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Николайчо днеска правиш молебен, утре може да те викнат за опелото. Е след като сте толкова свeти ти и колегите ти няма да взимате пари от родата нали? За моя слава здравето ми е непоклатимо, и никога няма да ме хване нищо смъртоносно, защото ако не беше така и разчитах на молитвите ви, и разни некадърни незаинтересувани от живота на хората доктори, трябваш за започна своевременно да си копая гроба.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Светата Православна Църква не е благотворителна организация. Тя е основана от Господ за да можем да спасим душите си.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има само двама вярващи в държавата. Отец Иван от Нови хан и бай Добри. Всички други май ще почиват в ада накрая.
15
1
 
6
 
! Отговори
Браво, ... преди 8 години
... Отче! Анатемосайте ги тези българоубиици, най-вече Костов и Борисов, че направиха болниците търговски дружества!
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре си е дедо ви Николай.Ни дете,ни коте! За нищо не мисли в тая държава.От години са на народна поилка и почести.Едно сиропиталище не са построили ,един стол за бездомници не са направили за да се грижат за бедния човек иначе му знай реда,че държавата трябва да мисли.Колко пъти помогнаха на отец Иван през годините да нахрани или да плати тока на този приют?Вълци в *** кожи сте!!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На държавата не и пука за нито един бг гражданин, освен бандата,която превърна бГ в Бардак.
12
8
 
3
 
! Отговори
Баба Гуси преди 8 години
Ах Николчо, ах Ни-колчо.. смейшли ка мен да си признайш палавнико..! Голяма яма е зейнала под гърбати.. и цялата епархия нимой я запълни.. па си скокнал за П-Ар ..ах на баба ах на баба!до скоро
11
8
 
2
 
! Отговори
кх преди 8 години
Що са ни лекарства бе, молете се на Господ, нали уж бил всемогъщ?
10
7
 
7
 
! Отговори
ДО 1 преди 8 години
Църквата е бедна за бедните чадо. Дяда ви Никалая има по-важни задачи от това да слуша бедни души и да раздава пари.....дядо ви Николай сега ще си подменя авто парка с нови лимузини и ролекс нов ще си купува чеда мои и за това са нужни много парици. Кьор-софрите и нощните клубове също много мъчат джеба греховен на дяда ви Николай....не му е лесно и на него, тежки ланци от злато е понесъл и големи часовници му тежат на ръцете.
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скрий се! Да нямаш поп в семейството и да намазваш, че толкова ги защитаваш? Май май нещо такова
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7А каква е ролята на държавата в частност на министъра. Освен с ПР с какво се занимава?Няма ваксини , спряха лекарствата на част от диабетично болните. Църквата ли да се грижи или самовлюбеният министър.Та КОЙ,КОЙ ще носи отговорността за за починалите ?
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво значи църквата си е църква бе??? Каква й е функцията като събира $$$ ?? какво прави с тях? Нали милосърдие уж, нали еди какво си.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Църквата си е църква.Лекарства за раково болните няма вече от седмица. Къде е министъра? Сигурно пак си качва снимки където спасява ранени.В Благоевград , Варна не приемат болни и няма пари за обезболяващи. Кой , кой е виновен ??? За някой болни прекъсването на лечението ще се отрази фатално . Но явно държавата иска да се отърве от раково болните.
5
7
 
8
 
! Отговори
От пандиза преди 8 години
"Дядо" николай - мафията в расо.Чакам те с любов.
4
0
 
6
 
! Отговори
in dji han преди 8 години
temata e mnogo dobra za vecherna molitva.
3
3
 
7
 
! Отговори
Ано преди 8 години
А някой да е чувал за помощ от страна на църквата за болни, за деца без родители и т.н. За някой хоспис, в който монахини да се грижат за страдащите? За дом за хора, преживели насилие, финансиран от църквата (не от дядо Иван, а от църквата като институция)? Къде всъщност отиват приходите от продажби на свещи и от имотите на църквата?
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А църквата какви пари изкарва? Дали не може тя да поеме тия разходи? Реторичен въпрос. Откакто видях поп със златни ланци, смартфон и сейф в трезор не ходя на църква!
1
0
 
5
 
! Отговори
888kama преди 8 години
dragi otche a kade e carkvata uj miloserdna .a@