Изборни шашми: Шефове на СИК – падали като пионки

Регулативната изборна рамка предразполага към порочни практики
28 мар 2017 13:15, Екип на Bloomberg
14
Изборни шашми: Шефове на СИК – падали като пионки
Снимка: Bloomberg TV България

Това, което направи впечатление в изборния ден, е смяната на членове на секционни избирателни комисии и, по-конкретно, смяната на председатели, включително и отказването на такива. Очевидно политическите партии имат право да заменят своите представители по закон. Но за нас беше озадачаващо това, че замяната на членове на секционни комисии протичаше както и в деня преди изборите, така и в изборния ден. Открои се фактът, че много председатели на комисии се отказват в деня на вота. Това за нас беше прецедент.

Така коментира евентуалните неточности в изборния процес Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Прецедент беше и един случай при който член на секционна избирателна комисия имаше придружител. А такава фигура няма в Изборния кодекс. Което за нас повдига въпроса доколко са независими и самостоятелни членовете на комисии", каза още тя, допълвайки, че тези процеси се дължат на липса на доверие от страна на партиите към членовете на комисиите и съмнения в тяхната лоялност", отчете още тя.

"Целият този кръг от проблеми отново поставя въпроса за начина, по който сформираме предизборната администрация на първото й ниво – секционни избирателни комисии. Обяснимо е желанието на политическите партии да имат свои представители и по този начин да наблюдават изборния процес. Но възможностите за непрекъсната замяна на членове на комисии, възможностите за излъчване на политически лоялни, но не толкова компетентни членове на комисии, въздейства негативно върху качеството на изборния процес", категорична бе Нушева.

"Имаме едно много усложнено изборно законодателство. Една от причините за това е, че чрез шест допълнителни правила и процедури опитваме да ограничим възможностите за въздействие върху избирателите. На този проблем трябва да бъде намерено адекватно решение. Многократно сме дискутирали въпроса за въвеждане на професионален елемент в работата на изборната администрация", изведе част от евентуалните решения на казуса тя.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ са шампиони по купуване на избори.
Не случайно най големия френски вестник"Монд" написа че Борисов може да печели избори,но не може да управлява после.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законно ли е официален документ, да е коригиран(преправяне) след като е попълнен...Така наречените протоколи
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще дойде и времето на тоягите, щом чрез избори не се чува гласа на хората.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак бяха фалшифицирани изборите.
Току що ми преведоха пари да пиша прости гербери:)))
Кой *** ще гласува за тези милиционери освен назначените калинки на държавни длъжности?!
7
0
 
3
 
! Отговори
vfv преди 4 години
Абе хора, защо не се обадите да ви разкажа откъде идват проблемите в секционните комисии, ами така просто си чешите езиците в предположения! Бил съм може би в 15 комисии и имам такъв опит, че направо книга са напиша, ама хайде....
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИЗБОРИ НА НОВО, ДО ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ.
ПО ДОБРЕ НОВИ ОТКОЛКОТО С МАНИПУЛАЦИЯ.
5
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4

Кво да гледаме на коментарите под статиите , като 90 % от коментарите са от платени тролове. Кутев не ви ли е казал колко сте ?
4
1
 
9
 
! Отговори
баю преди 4 години
Ченовете или така наречени ху.йчета са хора на партиите. Това са зависими хора които броят бюлетините според това коя партия представляват. Колкото за смяната им по време на избори това е вадеочно че не си вършат работат според това както им е наредено. Не успееш ли да набавиш достатъчно гласове за определена партия си АУТ от секцията.
3
0
 
11
 
! Отговори
Потребител преди 4 години
Явно,машинно и електронно гласуване + електронно правителство + лични карти с чип = никакви избирателни комисии, нулев неуправляем човешки фактор, избиране в реално време и т.н. Да имаш комбайн но да ползваш сърп не е от полза за никой по принцип но за ***, продажните и предателите е добре дошло. Просто "власт имащите" нямат ползва от въвеждането на гореописаното защото тогава ще лъсне колко са некомпетентни.
2
18
 
2
 
! Отговори
избирател-кючекчия преди 4 години
За тиквата не знам,но близо 30% за бсп е абсолютно невъзможно!Просто няма как да стане!Освен ако избирателната активност е била около 20%!Това обяснява и 12% за турските партии,които преди вземаха по 6%!
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И мен ме съмняват тези избори, не може да има толкова промити мозъци да гласуват за Тиквата!