97 спинъри спрени от сергиите. Нямат живак и олово!

Антистрес играчките се чупят и крият риск за децата
17 юли 2017 11:30,
12
97 спинъри спрени от сергиите. Нямат живак и олово!
Снимка: flickr

Около 60% от проверените антистрес спинъри от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор не отговарят на изискванията за безопасност.  За неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 хил. лева.

Още по темата

Припомняме ви, че извънредната проверка на ДАМТН за спинърите стартира в края на юни като в нейния ход бяха обхванати 154 търговски обекта и са инспектирани 219 вида спинъри, част от които бяха дадени и за изследвания в лаборатория.

Позитивната констатация, след изследванията е, че предлаганите спинери на българския пазар не съдържат олово и живак над допустимите граници. Обстоятелство, което е било установявано при сходни проверки в трети страни и което крие риск, защото тези продукти се ползват основно от деца, съобщават от агенцията.

Регистрирани са обаче редица други несъответствия при 161 от проверените спинъри:

99 броя са без маркировка за съответствие;
141 модела са без посочено наименование и адрес на отговорния икономически оператор, който ги е пуснал на пазара;
108 броя са без идентификация на продукта (марка, модел, артикулен номер, партида).

По време на проверката са купени образци за изпитване в лаборатория - два от тях са изработени от твърд полимер и един от метал.

Получените резултати показват, че образците, изработени от твърд полимер при нормална употреба (падане) отделят малки части, които могат да се погълнат от дете.

На основание получените при изпитването резултати и извършената оценка на риска е установено, че тези спинъри, носят сериозен риск при употребата и те ще бъдат обявени в Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти – RAPEX.

Към несъответстващите продукти ще бъдат предприети съответните законови мерки, като до момента са спрени със заповеди 97 различни вида спинъри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тровят ни от 30 години с европейски храни и миещи препарати, за спинърите се разтревожили. Колко трябва да си корумпиран за да не видиш, че спинъра омръзва за няколко дена, а перилните препарати и храните ги ползваш цял живот? Няма държава, ми се струва.
9
1
 
5
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
Държавата обяви война на спинърите. Смея си и плача едновременно.
8
0
 
1
 
! Отговори
маркиз Дьо ла Панкур преди 6 години
Да допълня #9 Анонимен :Стадно чувство и първосигнално подражание , така умело използвано и в наши дни от производители и търговци !
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НадетоНаде, основна задача на съвременния човек е да си харчи парите за глупости (то умностите са много малко) и да стимулира икономиката.А въпросните "спинери" първо са евтини от 2-3 до 6-7лв. за разлика от масовите други безсмислени продукти.И второ те са измислени като средство за успокояване на хора с аутизъм и просто за разтоварване на ръцете и съзнанието. Не съм чул някой да се пристратил (като към GSM-мите например) или пък да си е загубил времето.Вместо да въртиш химикалка вътиш..
6
0
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
За кой ли път ще кажа,че държавната метрология е инструмент за рекет и шантаж над определена категория фирми несвързани с партиите от целия политически спектър.
5
0
 
13
 
! Отговори
ззз преди 6 години
... но направо паднах от стола при констатацията:"...при нормална употреба (падане) отделят малки части, които могат да се погълнат от дете. ..."Още съм втрещен от констатацията и незабавно ще подам иск за изваждане от употреба на ВСИЧКИ стъклени бутилки (трепери Кока Кола!) чинии, чаши, GSM-и, всякакви пластмасови уреди и изобщо ВСИЧКО което при изпускане МОЖЕ да се счупи и изгладнелите български дечица хищно да налапат счупените частички търкалящи се по земята.ТЕЯ ТОТАЛНО ИЗТРЕЩЯХА!
4
0
 
13
 
! Отговори
ззз преди 6 години
Щеше да е смешно, но за съжаление е тъжно!Тази провека за живак и олово толкова МИРИШЕШЕ на поръчкова та чак вoнeше!И сега ка'т не намериха под вола теле се опитват някак си да замажат положението и си изсмукват от пръстите разни "сензациозни" кошмарни обвинения.НЯМА стока внесена от Китай, при която да не се срешат гореизброените "пропуски" ноо "спидерите" незнайно защо станаха враг номер 1 и заплаха за националната сигурност!!!ГолЕм смЕх! Направо ми се реве от подкупната ни евроб-юрокрация
3
1
 
6
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Ех, Златко, Златкооо ви какви измишльотини си написал за заглавие на статията.
2
0
 
7
 
! Отговори
ОЛОВО и ЖИВАК преди 6 години
Някой НАШ човек е внесъл много от играчките и не може да ги пласира!
1
0
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
А трябва да имат ли за да са на пазара?