Подписаха договора за управление на Фонд „Енергийна ефективност”

Първоначалната капитализация на Фонда е на стойност около 23 млн. лв., по-голямата част от тях предоставени на българското правителство като грант от Световната банка и други чуждестранни донори
21 юни 2005 16:20,

Днес беше подписан договорът за управление на българския Фонд „Енергийна ефективност”, създаден по Закона за енергийната ефективност, съобщиха от Инвестиционна компания Елана. В Закона за енергийна ефективност е заложено Фондът да бъде едновременно финансова институция, която отпуска кредити и гаранции за реализация на проекти за подобряване на енергийната ефективност на производства и сгради, както и консултантска компания, която да подпомогне създаването на такива проекти.

Първоначалната капитализация на Фонда е на стойност около 23 млн. лв., по-голямата част от тях предоставени на българското правителство като грант от Световната банка и други чуждестранни донори, включително и Австрийското правителство.

Вчера бе подписано допълнителното споразумение за безвъзмездно финансиране на Проекта за енергийна ефективност. Споразумението, чиято стойност е 10 млн. долара, е в съответствие с Грантовото споразумение по линия на доверителния фонд на Глобалния екологичен фонд.

Очаква се до 4-5 години българският Фонд „Енергийна ефективност” да достигне 40 млн. долара. Фондът ще отпуска нисколихвени кредити при облекчени условия на стойност до 3 млн. лв., като кандидатите ще могат да получат както финансиране от самия фонд, така и от банки, пред които Фондът ще бъде гарант.

Консорциумът, който включва водещите български консултанти в областта на управление на големи финансови активи и управление на проекти за енергийна ефективност – Елана, ЕнЕфект и международно утвърдената в тази област канадска компания Еконолер, беше избран за мениджър на българския Фонд „Енергийна ефективност” след международен търг, на който се явиха повече от 35 кандидати.


Спонсорирано съдържание