Докато някои страдат от падащите цени на имотите, други се възползват

Спад от 10% в цените ще позволи на една пета от британските домакинства, които преди са нямали възможност да закупят жилище
4 юни 2008 11:28,
Докато някои страдат от падащите цени на имотите, други се възползват
Снимка: Булфото

Падащите цени на жилищата може да означават, че десетки хиляди млади домакинства ще имат възможност да си купят жилище за първи път тази година, съобщава BBC.

Спад от 10% в цените ще позволи на една пета от домакинствата, които понастоящем нямат достатъчно средства, да закупят двустайно или тристайно жилище, казват анализатори от консултантската компания Hometrack.

В момента 28% от младите хора, които работят във Великобритания, нямат възможност да купят дори и най-евтините местни имоти. Ситуацията е най-критична в Лондон, последван от югозападната част на Англия.

Районът в страната с най-изгодни оферти за купувачите на жилища е североизточната част, където само 17% от младите домакинства не могат да участват в закупуване на жилище поради невъзможност да платят цените, които пазарът изисква.

Настоящият недостиг на ипотечни кредити обаче ще представлява пречка за много потенциални купувачи, предупреждава Стийв Уилкокс, преподавател в Йоркския университет. „Докато цените на жилищата падат, достъпът до пазара на недвижими имоти все повече се ограничава заради разходите и по-ограничителните условия на значително намаленото предлагане на ипотечно финансиране“, казва Уилкокс.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации