АЕЦ Белене – стъпка настрани и ново отлагане през 2011

Изпълнението на проекта продължава да е под въпрос
Обновена: 3 яну 2012 14:46 | 3 яну 2012 14:46,
149
АЕЦ Белене – стъпка настрани и ново отлагане през 2011
И миналата година бе белязана от протести срещу АЕЦ Белене. Снимка: БТА

През януари беше обявено, че започват разговори с експерти от Росатом - в чиято структура влиза и избраният за изпълнител на АЕЦ Белене "Атомстройекспорт“, за да се получи „яснота“ по окончателната цена на централата. Този въпрос обаче и досега не е решен.

Вместо това, от руска страна отново беше изказана готовност за финансиране на старта на строителството на централата.

През февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че „ако не започнем да строим АЕЦ Белене и бъдат спрени пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй, при цените на електроенергията от ветрогенераторите и соларните паркове, след 15 години икономиката на България ще банкрутира“.

Борисов обаче бе категоричен, че ще иска от Европа отново да потвърди, че „тези реактори ще са безопасни“.

При варианта, който се обмисля за разпределението на собствеността в АЕЦ Белене, предвиждаме делът на държавата да е мажоритарен, тоест поне 51%, казаха малко след това  премиерът и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Беше поставено задължително условие, че държавата не трябва да плаща пряко за строителството на АЕЦ Белене, нито да се дават държавни гаранции за заема, който ще е необходим за изграждането на централата.

През март министър-председателят съобщи, че дори се обсъжда идеята – при положение че се договорим с Росатом – мощността на двата реактора на бъдещата АЕЦ Белене да се увеличи от 1000 на 1200 мегавата чрез замяна на руските турбини с френски. Тази идея обаче няма продължение, поне досега.

Аварията на ядрения реактор в Япония след опустошителните земетресения в страната през март предизвика повишаване на изискванията в Европа към безопасността на атомните централи – както за действащите, така и за тези, които предстои да се изграждат.

Втората част на анализа четете само в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
6
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 12 години
Русия иска да ни построи централата и да ни даде 51% а тиквата Бойко продължава да шикалкави.В същото време няма проблеми САЩ да вземат Златна Добруджа и да я съсипят с шистовия газ естествено без пари и с печалби които ще отидат отвъд океана.Ако ББ допусне това трябва да бъде обявен за национален предател и обесен на пл."Васил Левски"пред очите на АПОСТОЛА!
143
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЕЛЕНЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ-НЕ
142
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само че ползата ще е за руснаците, от които ще си купуваш горивото за АЕЦ-а. Това е по-лошо от нефтената зависимост, там поне има повече предлагане, а тука ще цивриш на вратата на русняците и ще произвеждаш ток с никаква печалба.
141
0
 
6
 
! Отговори
v.penkov преди 12 години
mi to samo nai-golemite glupaci ne mogat da razberat che koito ima EL-CENTRALI (AEC,VEC i tn) sled 20ina godini polzata ot tqx shte e kakto polzata ot neftenite kladenci sega!!! nali vsichko shte se obarne na tok edin den....i togava koti ima shte si ima koito nqma shte si plashta!taka che kokoto po-barzo tolkova po-dobre!!tova si e samo moe mnenie de:)
140
8
 
3
 
! Отговори
Кво Белене преди 12 години
Пак руските пачи са налазили сайта....5 дни горя атомната им подводница, Фукушика е безлюдна в радиус 20 мили , те ще ми строят самовари....да строят на иранците, без Сименс са гола вода, а Сименс излезе от съвместното дружество
139
3
 
3
 
! Отговори
за 141 преди 12 години
Абе ,проста пръчко на къф *** ти са демодиранио неефективни руски кюмбета :) нали ги видя в Ирак, че за нищо не стават........и кого ще плашиш с тях с тоз обсег? Турците ли, че събуди се съюзници сме :)
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На нас българите нищо не ни трябва. Всичко в България е на загуба. Това слушам от 20 години, като оправдания за разрушаване и придобиване на статут на треторазрядна държава, само че ,даже и банани нямаме.
137
4
 
2
 
! Отговори
Акъл море до 137 преди 12 години
Умно момче си! За какво са ти ракети,когато имаш гаубици! България ще отиде далече с такива мозъци като твоя!
136
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех как нямам парите аз щях да ги построя да го в и мутрата БББ
135
3
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
През февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че ако не започнем да строим АЕЦ Белене и бъдат спрени пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй, при цените на електроенергията от ветрогенераторите и соларните паркове, след 15 години икономиката на България ще банкрутира.========От време на време казвал по нещо умно нашият премиер, да му се не надяваш .
134
4
 
17
 
! Отговори
Дядо Ангел преди 12 години
Какво ни донесе Европа ??? Издокарахани да си пратим жените да им слогуват и ги *** за да се прехранват българските семеиства . Умишлено ни затвориха фабриките и заводите за да купуваме тяхните *** . Например дървени те им домати , срам и позор за българина , че е развил в Европа земеделието.
133
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знаеш ли колко струва подържането на тези ракети? Защо не си направихте един клуб на любителите на ракети и да си събирате стотинки за да са в бойна готовност. На мене не ми трябват ракети, които няма да се използват.
132
5
 
5
 
! Отговори
Футур до Българин113 преди 12 години
Напротив, Индия има по-добри перспективи, защото образованата и способна им класа сега е колкото китайската, но расте по-бързо, заради СВОБОДАТА, която имат. Китайците само ти изглеждат по-организирани и работливи, защото авторитарният режим им бие камшика, а индийците са свободни и затова ти се виждат по-развейпрахльовци. Дългосрочно Индия ще изпревари Китай, защото ДЕМОКРАЦИЯТА е доказано по-силният модел!А най-зле ще е Русия, която ще се тюхка как са цените на суровините на борсата в Делхи.
131
1
 
7
 
! Отговори
Зоя преди 12 години
Тия *** горе на снимката първи ще доидат на работа в Белене ако се строй но сега са взели по някои грош от *** костов . *** иска тецовете ,че работят за него а не АЕЦ БЕЛЕНЕ ДА ГО ДУХА АЕЦ ЩЕ ИМА АКО НЕ СЕГА СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ НО ГЕРОЙ ЩЕ Е БСП ТОГАВА .
130
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 12 години
ДОЛУ ИМПЕРИЯТА САЩ И САМО БЪЛГАРИЯ С АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!
129
2
 
13
 
! Отговори
Акъл море преди 12 години
Ако се гледа ползата за БГ при вземане на важни решения щяхме да запазим ракетите,а не да ги унищожаваме по заповед на САЩ.Още много други неща трябваше да запазим.Защо не го направихме? Много просто:защото от 20-тина години важните неща за България се решават извън БГ и не от българи.България не обича да решава сама за себе си.Така ще бъде и с енергийните проекти.Само не се опитвайте да ме убеждавате,че тези,които подрипват по гайдата на САЩ мислят за доброто на България!
128
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция купува, Турция купува, Македония купува... кво рече, нямало пазар ли? ---------------- И колко купуват? Нали и сега им продаваме и пак ни артисва?
127
2
 
13
 
! Отговори
Акъл море преди 12 години
Който мисли,че някога са били обективно изучавани ползите и вредите от АЕЦ Белене е с плосък мозък.Нещата се решават на съвсем друга основа.САЩ искат БГ да е слаба и зависима.Друго,което искат е БГ да има колкото се може по-малко взаимоотношения с Русия.ГЕРБ обещаха на американския посланик,че ще спрат руските проекти.Затова са на власт подкрепени от САЩ,въпреки доказаната си некомпетентност.Много ясно е,че винаги е по-добре да имаш отколкото да нямаш.Енергийните проекти са голям плюс за БГ.
126
0
 
7
 
! Отговори
ПВЕР преди 12 години
Много прости сме Българите , ние неможем на никаде да се оправим мислим и говорим за другите държави . В джунглата като свършва дивеча и лъвовете се изнасят .В България няма икономика народа бяга .
125
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Упс - не 100 000, а 100 000 000.В Сибир има не само полезни изкопаеми, но и огромни площи плодородна земя, която още не е видяла ни трактор, ни мотика.

Спонсорирани публикации