Задължениятa на фирмите продължават да нарастват

Основната причина е свиването на инвестициите им, сочи анализ на БСК
Обновена: 9 яну 2012 17:10 | 9 яну 2012 17:00, Петя Шекерлетова
34
Задължениятa на фирмите продължават да нарастват
Снимка: Des.bg

Задълженията на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката са продължили да нарастват и през 2010 г., макар и със значително по-бавен темп, вследствие на икономическата криза.

Това сочи анализ на Българската стопанска камара за финансовото състояние на фирмите към края на 2010 г., публикуван днес.

Задълженията за посочения период са надхвърлили 157 млрд. лева, което е с 9 млрд. лв. (6%) повече спрямо 2009 г. Този темп на нарастване е около 6 пъти по-малък спрямо периода 2005-2009 г.

От камарата уточняват, че свиването на инвестициите с над 5 млрд. лв. за периода 2009-2010 г. е основният фактор за ограничаване на нарастването на задълженията, но в същото време е индикатор за лошото здраве на икономиката.

Заключението на БСК е, че финансовото състояние на по-голямата част от предприятията продължава да се влошава през 2010 година. В условията на свитата им производствена активност те нямат достатъчно средства да изплащат навреме разходите си за суровини, материали, услуги и др. А нарастването на лихвените проценти в последните месеци е точна индикация за влошена бизнес среда и повишения риск в икономиката, сочи анализът на БСК.

Той показва още, че през 2010 г. отново е най-голямо увеличението на междуфирмените задължения. Те са достигнали 104,2 млрд. лева и са със 7 млрд. лв. повече в сравнение с 2009 г. На междуфирмената задлъжнялост се пада 81% от целия прираст на задлъжнялостта на нефинансовите предприятия през 2010 година.

Към края на 2010 г. предприятията от нефинансовия сектор имат 45,9 млрд. лева вземания от други предприятия от сектора. Тази сума съставлява близо половината от междуфирмената задлъжнялост. Задълженията към предприятията в група и към свързани и асоциирани предприятия спрямо 2009 г. са повече с 2,6 млрд. лв. (8%), а към доставчици – с 2,9 млрд. лв. (11%).

Изследването на камарата е установило и че през 2010 г. са продължили да се увеличават задълженията на предприятията и към финансовите институции. Ръстът им с 1,1 млрд. лева обаче, в сравнение с прираста през 2007 и 2008 г. (2%), е 10 пъти по-малък.

За посочения период е продължила и тенденцията на значителното увеличение на задълженията към персонала. В сравнение с 2009 г. те са повече със 126 млн. лв. (7%), а за осигуровките – със 139 млн. лв. (17%).

Държавата и общините през 2010 година също са продължили да генерират междуфирмени задължения, но в по-малка степен в сравнение с 2009 г. Балансите на нефинансовите предприятия към края на 2010 г. показват, че от ведомства, държавни и общински предприятия имат вземания за изпълнени, но неразплатени поръчки, на стойност 482 млн. лв.

Данъците за възстановяване са 2,2 млрд. лв. В края на 2010 г. просрочените задължения на държавата са в размер на 431,5 млн.лв., от които 237 млн.лв. на държавния бюджет и 194 млн. лв. на общините, изчислява БСК.

Експертите на работодателската организация заключават, че през 2011 г. и 2012 г. нарастването на броя на фалитите, на случаите с фактическа неплатежоспособност, бавните процедури по несъстоятелност и влошаващото се обслужване на кредитите ще водят до ново нарастване на задлъжнялостта на предприятията.

През следващите години производствената активност на предприятията няма да осигурява достатъчно средства за изплащане на задълженията. Съществува опасност от възпроизвеждане на тези задължения в идните години при слаб растеж на икономиката, обобщава анализът.

Още икономически новини в Investor.bg

 


34
Още по темата: БСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
No SYR израза ако влезе в речника на българския политик - мафиот може и да потръгне живота
до тогава ще сме само отличници или отлично фалирали патоци на балканите
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червените крадливи фирмички не могат да крадъъъттттт...
30
0
 
1
 
! Отговори
qqqqq преди 8 години
ами докато някои са проверявани 4ас по 4ас други не са пипани дали 6тее така ако вси4ки са еднакви и за вси4ки по равно стоят не6тата
29
11
 
6
 
! Отговори
saki преди 8 години
За мен няма по приятна гледка от тази , на бавно потъващ и фалиращ български тарикат фирмаджия, който гледайки кръвнишки тъжен се качва на луксозния си джип, а банковото му досие бързо нараства с нови и нови предупредителни писма и изпълнителни листове. Мухахахахаха. Всичко се връща на тоя свят.
28
1
 
4
 
! Отговори
предзадприемач преди 8 години
Моята фирма не е декапитализирана и не е дебаничизирана. Правя банички, пари - бол и банички - бол.

Аааа, ако говорите за фирмите, които продаваха на военното министерство маси за хранене по 160 лева - за тях - да. Извинявайте.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално, всеки гледа да прекара другия!!!!!!
26
2
 
28
 
! Отговори
Страшно е ! преди 8 години
157 млрд.лв.задлъжнялост!Това означава,че всички фирми са декапитализирани.Или няма икономика, а сме отличници.Защо продължаваме да се репчим,вместо да признаем, че държавата е във фалит от 2010 г.? Представяте ли си, 10-на читави монополисти и всички други сринати. Не мисля, че това може да се оправи с търчане по пътищата и размяткване на ножици и ленти. Още по малко с търкаляне по селските стадиони с препаска на главата. Като, че ли много сбъркахме и на 30 октомври миналата година.Нали така ?
25
3
 
13
 
! Отговори
Шок за ГЕРБ преди 8 години
Нещо, за което не знаете, това е шок за ГЕРБ - Костов и Кунева засечени на тайна среща в столицата...

24
9
 
6
 
! Отговори
мухоморка преди 8 години
Абе аз се чудя защо комунистите са избрали червения цвят, а то било защото П О Ч Е Р В Е Н Я Х А от яд.
23
2
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
ГЕРБ...гласувах за тях, но съжалявам.
ЛЪЖЦИ!Щяха да накажат Царя, Доган и Станишев...хахаха!
Какво направиха?
Царя си взе неуспокояван горите ни.
Доган си узакони милионите, а Станишев се шири необезпокояван от никого.
Вярно било мамка му...ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДЕЛ!
Боко и ГРБ са гордостта на ДС...след ДПС и Доган естественно.
22
3
 
4
 
! Отговори
неразбрал преди 8 години
Не можах да разбера станишев откъде открадна дария...
21
10
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
ГЕРБ водят политика на ИЗРИТВАНЕ на крадливите *** от бйесйепйе, дйепйесйе и йендйесйевйе.

Браво.

Ха дано някой ден в България да има и нормални комунисти!
20
2
 
15
 
! Отговори
ожо преди 8 години
Герб водят политика на затриване на Българския народ.Дано на следващите избори народа да се опомни,че иначе няма да има нито Българи нито държава
19
2
 
20
 
! Отговори
Обикновен човек преди 8 години
ГЕРБ ... запомнете ми думата, че след време ще бъдат обявени за най-сполучливия проект на Другарите от ДС(след ДПС) ...допринесъл за ограбването на България и Българина.
Запомнете тези думи...Българи!
18
0
 
9
 
! Отговори
vesko преди 8 години
Добре живеят тези които са на хранилка.
17
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам как сте заплюли по Герб я кажете при Станишев колко пари вземахте от милион на горе има ли?
16
0
 
17
 
! Отговори
папконосец преди 8 години
лошо време настана ,хората нямат пари вече
15
12
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
В моя град кмета е мутра и мога да ви кажа че е направил много повече от други,затова че Бойко е мутра,а Станишев какво е парашутист-цял живот го бута кръвната му партия!
14
0
 
18
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Срещат се двама на улицата и единия казва:
-Бай Ристо, да не забрайш, че си ми задължен с илядо лева?
-Ба! Нивга нема да забравя -отговаря другия - докато съм жив!
13
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много черногледа статия не мислите ли г-да Гербери !