Банките вече дават лихва от 1,79% средно за депозити в левове

Тенденцията за спад на лихвените проценти по депозитите продължава и през април
29 май 2015 18:16,
6
Банките вече дават лихва от 1,79% средно за депозити в левове
Снимка: архив Reuters

Тенденцията за спад на лихвените проценти по депозитите продължава и в началото на второто тримесечие на годината – доказателство, че ниските лихви са една от основните причини за по-ниските спестявания на населението в банките през април и за нарасналото търсене на по-високодоходни алтернативи, каквито са взаимните фондове.

В четвъртия месец на годината сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при средна лихва от 1,79%, а в евро - при 1,45%, разкриват изчисленията на Investor.bg на база лихвената статистика на Българска народна банка.

За сравнение, през април миналата година сме могли да получим лихва от 3,51 на сто за влоговете в левове и 3,22% за тези в европейската валута.

През април банките обаче увеличават минимално лихвените проценти по фирмените спестявания. През месеца спрямо март лихвата, която получават предприятията за това, че държат парите си в банките, се покачва минимално до 0,89% за депозитите в левове. По евровите се увеличава до 1,02 на сто.

За последно банките повишиха лихвите по депозитите за фирми в евро през декември 2014 г., а по тези в левове - през септември 2014 г., показва справка на Investor.bg.

И все пак лихвените проценти остават ниски спрямо април 2014 г. За сравнение, миналата година лихвата по левовите спестявания за компаниите е била 1,93%, а по тези в евро – 2,04%.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГПР=10.50% Лихви по потребителски кредити.Обирджии.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Lihvite po depozziti nai niskite v sveta , i nai visokoite lihvi za krediti v sveta samo v Bulgaria
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неща лихви защото после оставам и без главница(КТБ)
1
0
 
6
 
! Отговори
А кредите кога преди 8 години
щотото другото си е грабеж.

Спонсорирани публикации