Изнасяме 90% от родните биопродукти

Производителите – все повече, произведената биопродукция - едва 3%
Обновена: 30 яну 2017 13:04 | 30 яну 2017 13:00, Мария Захариева
14
Изнасяме 90% от родните биопродукти
Снимка: Reuters, архив

Над 80-90% от българските биопродукти отиват за износ. Добрата новина обаче е, че в България има вече 250 биопреработватели. Това обяви Албена Симеонова от Българската Асоциация Биопродукти пред Bloomberg TV Bulgaria.

Симеонова посочи, при основаването на асоциацията преди 8 години са били 25 биопроизводители, за предходната година статистиката показва, че са около 6000, а за последната - нарастването е с още 1200. 

Тя съобщи още, че до момента производителите не са получили плащанията си, свързани с мерките за околната среда и климата и по програмата за развитие на селските райони, и изрази очаквания да бъдат спазени обещанията от министерството и плащанията да бъдат получени до края на февруари.

"До 2013 трябваше 8% от общото производство в страната да бъде биологично, а в момента ние наближаваме между 2 и 3%. Все още не сме достигнали програмата, която беше заложена в предния програмен период. Така или иначе гражданите все повече внимават какво слагат на трапезата си и търсенето на биологични продукти става все по-голямо и има повече от 1500 магазина за здравословни храни", каза още Симеонова.

Тя бе категорична, че високите цени на биопродуктите са мит, като скъпи са вносните, а не родно произведените.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В българия нищо не е био, всичко е химия. Само етикетите са с био.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера опитах сигурен био-мед от Испания. Няма такъв аромат. Такова нещо не помня от кога не съм опитвала в български мед - био или не. Преди дни се пробвах да правя ги от нормално масло. Каква гнус излезе накрая просто ви е бедна фантазията. Нито на вкус го докарваше, нито на цвят, а накрая в марлята остана нещо с вид на гной. Като сложиш пиле или риба, тиганът ти се пълни с вода. Смятайте какво изобщо ядем! Държат ни на минимална заплата, за да не задавам въпроси. Това е геноцид!
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да попитам, а останалите 97% механични продукти ли са?
Баба ви само био продукти яла, после гладни били...
11
1
 
18
 
! Отговори
BG преди 4 години
Като искате био, ама ревете че нямате пари да си го купите - пустеещи села и земя в България колкото щеш. Не софиянци събота и неделя да ми ходите на "уикенд шопинг по моловете" - отивате на село и почвате с мотиката ! Като не - висете по парковете и градинките и моловете, препичайте се на слънце и се оплаквайте че ядете *** и че било скъпо !
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ясноооооооо, мед няма да ям. никой не знае къде се продава ИСТИНСКИ мед. връщаме се на имитиращи продукти.
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
някой да ми каже - къде да намеря да си купя ИСТИНСКИ ,ама ИСТИНСКИ мед! живея в софия.тааааааа - в кой квартал,пазар или магазин ?
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за на вън - БИО , за нас - ГМО !
7
2
 
12
 
! Отговори
М преди 4 години
Мит е също така, че всичко био е био и си струва.
6
7
 
7
 
! Отговори
Не че нещо преди 4 години
ама ние сме като колониална държава. изнасят се природните ни продукти без никаква добавена стойност
5
2
 
11
 
! Отговори
. преди 4 години
1 и 2 може би предлагат насила да задължим родните производители да продават своите продукти (няма значение, дали био или не) на "родния" пазар за стотинки, щото те нямат пари, но искат да потребяват?
Еййй ***, умора немате.
4
5
 
21
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Биопродукти бяха на на дядо и баба домашните сирене,кисело мляко ,суджуци,консерви,сладка,мед,та дори сaпун...ама вече ги няма..няма и да има .амин .другото е измама..
3
7
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До Анонимен №1 Биопродукти няма. Това е измама.Не може да претиндираш за нещо , което не можеш да докажеш.Не си хвърляйте парите и здравето.
2
4
 
30
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Изнасяме 90% защото пазарът е голям, а нашето производство малко. Втората причина е, че българинът не може да си позволи такива продукти на високи цени. Затова изнасяме био, а ядем химия.
1
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
биото за чужбина,а техните *** за нас