Икономическите платформи – много шум за нищо

Програмите приличат на "писани на коляно", коментира Investor.bg
24 фев 2017 10:45, Екип на Investor.bg
7
Икономическите платформи – много шум за нищо
снимка: pixabay

С наближаването на изборите Investor.bg поглежда към финансово-икономическите предложения на политическите сили, за да разгледаме какво всъщност стои зад тях*.

Общото впечатление е, че програмите на партиите приличат на "писани на коляно" в някой ъгъл – кратки, твърде общи, изобилстващи от правописни грешки и твърде несъдържателни. Малкото добри хрумвания не са подплатени с обосновка и конкретни стъпки за изпълнението им, а всичко останало прилича на евтин популизъм, популярен и в миналото. При това лидерите на партиите дори успяха да си хвърлят взаимни обвинения в "плагиатство на идеи".

Правят силно впечатление няколко неща. На първо място (понеже е най-разпознаваемо сред аудиторията) е повишението на средната работна заплата, на минималната работна заплата и на пенсиите. В сегашната бюджетна прогноза минималната работна заплата от 460 лв. е застопорена за следващите три години. 

Въпреки това ГЕРБ например са си поставили амбициозна цел - ако отново управляваме страната, можем да очакваме увеличаване на средната работна заплата за страната, която в края на мандата да достигне 1500 лв., а минималната работна заплата, без да се създава напрежение на пазара на труда, също ще нарасне и ще достигне 650 лв., пише в програмата им. 

БСП пък са с "конкретна и дългосрочна" цел за България - 8 млн. българи и нито един на и под прага на бедността. Освен това, ако вземат властта, ще обвържат минималната работна заплата с темпа на растеж на средната.

Идеята на Реформаторския блок за най-ниското трудово възнаграждение е сходна - създаване на модерен икономически обоснован модел за определяне на минималната работна заплата, включващ производителност на труда, инфлация, размер на средната работна заплата.

От "Движение Да, България" пък ще се борят за увеличаване на доходите на домакинствата с 50% през следващите 5 години в цялата страна чрез създаване на експортно-ориентирана икономика с регионално балансиран растеж и фокус към иновациите и предприемачеството. 

И толкова по тази точка, партиите не предлагат подробно обяснение как ще го постигнат. 

Относно пенсиите червените предлагат преизчисляването им и намаляване на разликите между старите и новоотпуснатите пенсии. ГЕРБ пък само загатват, че подобряването на благосъстоянието на възрастните хора се изразява не само в ръста на пенсиите, но и в предлагането на повече социални услуги за тях, включително и такива в домашна среда. От партията припомнят, че от 1 юли 2017 г. всички пенсии, отпуснати до края на миналата година, ще се увеличат с 2,4%.

Най-радикални в това отношение са от Патриотични фронт. Още преди няколко месеца те бяха категорични, че минималната пенсия трябва да е не по-малко от 300 лв. Заради това си искане за малко да провалят и приемането на Закона за държавния бюджет за 2017 г.

Какви са рисковете при повишаване на минималните възнаграждения?

На първо място, повишаването им изкривява пазара на труда и повишава разходите на работодателите. Съответно те ще бъдат принудени да освобождават хора или да минават в сивия сектор. В своя статия икономистът Георги Вулджев посочва, че нaй-гoлeмият пpoпycĸ нa пoдoбни пpeдлoжeния e, чe пoĸaчвaнeтo нa минималната работна заплата би ce oтpaзилo нaй-злe нa oблacтитe, ĸъдeтo нивoтo нa cpeднoтo зaплaщaнe e cpaвнитeлнo ниcĸo и пaзapът нa тpyдa e в лoшo cъcтoяниe.

От бизнеса от години се обявяват против повишението на минималната заплата. Според работодателите фиксираното минимално възнаграждение лишава хората от стремеж да повишават квалификацията. „Квалифицираният труд липсва на пазара на труда. Предлага се неквалифициран труд, който постоянно се подкрепя от мерки на правителството с повишаване на минималната работна заплата“, обясни още при приемането на държавния бюджет през декември за Investor.bg изпълнителният председателят на БСК Божидар Данев. Той добави, че когато няма квалифициран персонал, няма и инвестиции. Според него хроничният недостиг на специалисти трябва да бъде приоритет, а не минималната заплата.

Относно пенсиите, още при приемането на бюджета за тази година стана ясно, че ако минималната пенсия бъде 300 лв., това ще коства на хазната минимум 1 млрд. лв. допълнително всяка година. На фона на съществуващия вече дефицит от над 4,5 млрд. лв. в НОИ (толкова е сумата, която се доплаща от държавния бюджет за пенсии, а останалите 4,5 млрд. лв. са от осигурителни вноски), разходите нарастват значително. При положение, че планираният бюджетен дефицит е 1,3 млрд. лв., въпреки завишените прогнози за добра данъчна събираемост, подобни предизборни цели рискуват да си останат точно такива – предизборни.

Заедно с минималните доходи върви и темата с данъците. За намалението на ДДС вече писахме. Но ще оцелее ли плоският данък?

Всъщност почти всички политически сили се обявяват за запазване на съществуващата в момента данъчна система, с някои дребни и незначителни корекции при облекченията и преференциите.

БСП в крайна сметка се отказаха от радикални промени и решиха да направят "плавен изход" от плоския данък. От левицата предлагат въвеждане на 20-процентна ставка за физическите лица с доходи над 120 хил. лв. годишно.  Червените ще правят и първи стъпки към семейното подоходно облагане, като идеята е приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители за дете.

От Реформаторския блок и "Да, България" се обявяват за увеличение на прага за регистрация по ДДС, като Реформаторите планират това да бъде 200 хил. лв. (в момента е 50 хил. лв.), а партията на Христо Иванов предвижда 100 хил. лв. Мотивът и на двете политически формации е сходен - сваляне на административно бреме от малкия бизнес и свободните професии, което ще повиши капацитета на НАП да следи големите данъкоплатци и да увеличи събираемостта.

Реформаторите обаче предвиждат и ускорено възстановяване на дължимия на бизнеса данъчен кредит и въвеждане на системата "Златен регистър" за данъчно изрядните платци, както и разширяване на принципа за прилагане на мълчаливото съгласие. Ако спечелят изборите, от формацията предвиждат и отмяна на задължението за микро и малък бизнес за подаване на годишен финансов отчет при отсъствие на стопанска дейност. 

Продължението на анализа четете в Investor.bg


7
Още по темата: Божидар Данев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Пишман икономисти всичките! Ако бяха читави трябваше да има стратегии за развитие на икономиката в дългосрочен план, както и на производителността! От това ще нарастват и доходите, които са просто тяхна функция! Тия всичките хвърлят някакви цифри в пространството но как ще се случат никаква идея! Ако имаше поне 1 читав икономист трябваше да се изготви поне стратегия България да избяга от позицията на най-бедна държава в ЕС! И то в краткосрочен план, а не след 300 години!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигането е минималната пенсия е огромна грешка, водеща до уравниловка на пенсиите и премахва мотивацията да се осигуряваш за пенсия.
При минималната заплата е обратното - вдигането на минималната заплата е един от малкото начини, по които държавата може направи бизнеса по-ефективен и да накара мутрите-работодатели да плащат малко по-малко ниски заплати на работещите.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
един сиромах орал нивичката си с полугладното си и измършявало магаре.когато стигнал до половината на нивата магарето не издържало и паднало в пръстта.бедният човечец започнал да се моли на вече умиращото си магаре : "стани моля ти се , догодина
когато ожънем житото ще ядеш колкото си искаш."
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият инструмент с който може да стане това е повишаването на качеството на човешкия ресурс/хората. Всичко друго е пожелателно мислене.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За малко да повярвам, че и да си въобразя как от догодина и аз като целокупния средностатистически българин ще си карам поне едната почивка на Карибите, а другата в Тайланд и надиплените под дюшека бинки ще се чудя как да си ги харча.

нЕкой друг път, ама за малко...
2
2
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Популиста работа при всички партии.
Според мен трябва да се направи точно обратното, на това, което предлагат партиите, опитвайки се да привлекат избиратели. Примерно трябва да се премахнат или поне минимизират всички социални плащания. За пенсиите: да се премахне изобщо минималната пенсия и всеки да получава толкова, за колкото се е осигурявал, осигурявал се за 20 лева, да си получи пенсия от 20 лева. Минималната заплата: размера й трябва да дава възможност за възпроизводство на работната сила.
1
1
 
4
 
! Отговори
Изглеждат? преди 3 години
Като писани на коляно?
А бе, този автор не е ли виждал така наречените проекти на така наречените "учени от БАН"?
И не знае ли как става финансирането им? Който "учен" е с по-дебели връзки в комисията към МОН, която преценява въпросните проекти, той ще получи финансиране - разбирай, ще папа парите на данъкоплатеца, имитирайки работа.
Не случайно проф.Е.Хорозов написа книга на тази тема - "Проектния бизнес. Наръчник на овластения мошеник".
Та и с икономическите платформи случаят май е идентичен.

Спонсорирани публикации