Камериери, бармани... 3000 чужденци работят по морето

Експерт: Половината са украинци до 22-годишна възраст
18 юли 2017 14:52, Анисия Иванова
22
Камериери, бармани... 3000 чужденци работят по морето

Около 3000 са чужденците, които вече работят по морските ни курорти. Половината от тях са от Украйна, следват тези от Молдова.

С последните изменения в Закона за трудовата миграция значително се улесни вносът на работна сила за сезонна заетост в рамките до 90 дни за секторите "Туризъм" и "Селско стопанство".

По настояване на бизнеса и заради липсата на български работници се позволи на кандидатите за работа, които идват от държави извън Европейския съюз, да не показват дипломи и документи за квалификация.

Обикновено хората, които започват работа в тази категория, са млади хора между 19 и 25 години, като преобладават 20-годишни и 22-годишни, коментира пред БНР Атанаска Тодорова, експерт по пазара на труда в КНСБ.

"Има случаи, в които 17-годишни кандидатстваха, но беше невъзможно заради българското законодателство. Тези хора са привлечени от факта, че в Украйна има доста територии, които са във военен конфликт и там в момента няма никаква заетост. От друга страна, минималната работна заплата в Украйна от 1 март тази година е 110 евро, а българската, за която те идват, е 230 евро", обясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
2
 
! Отговори
Добре де преди 6 години
До Въй ВъйТака е. Просто съм виждал различни примери. Аз също съм служител, а не работодател, но имам колеги, на които и 2000 лв да им дадеш, пак ще започват от Фейсбук, ще преминават през промоциите в емаг и ще чакат да дойде обяда. Нито искат да научат езици, нито някаква допълнителна квалификация. Но после и те мрънкат за повече пари. Като знаеш и можеш повече проблем с намирането на работа няма да имаш и шефът ти ще го знае, ще иска да те задържи. А като знае, че нямаш опции ще те гаври.
17
1
 
3
 
! Отговори
Жеко преди 6 години
Вместо да ходите да чистите *** в ес по добре да бяхте били бизнесмени и политици и нещата щяха да се оправят и да си бачкате тука за добри пари, не ревете после че ви гонят от собствената ви държава, слабо племе
16
0
 
3
 
! Отговори
Въй Въй преди 6 години
До анонимен 16:Не съвсем вярно, има си такива които просто си крадът, но това вече си е изродено от прехода, ще се коригира с времето ако "климата" се подобри. Въпреки че навсякъде има такива и в най-богатите държави, но пак казвам Българина мисли само превантивно как да не бъде прецакан като се пази от призраци (тарикатлък). В повечето случай работодателя си е заслужил служителите, ако ме разбирате какво се опитвам да кажа.
15
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Няма частник, който да държи някой да си клати краката: изобщо ако даде мижавата мин.заплата от 460лв ,експлоатира и краде на макс от работника под формата на незаплатен допълнителен труд над 8чРД (всички искат 12-14чтруд) ,осигуровки на 4ч ,изисква да извършваш 4длъжности в 1, отношение 0,изисквания без покритие и т.н Догодина ще трябва да се клонират и сами да си работят
14
2
 
21
 
! Отговори
Въй Въй преди 6 години
До Добре де:Проблема с клатенето на краката идва от това че няма мотивация. Като знаеш че не си възнаграден, за усилията който полагаш, като трябва и като голяма част от хората работят само защото така трябва (така са ги научили, т.е. не са движени от интерес за рзвитие, усъвършенстане и цел), ще има такива. Трябва още в учулищата да има трудови консултанти да се помага на човека от рано да се ориентира в коя сфера ще му е интересно да се развива, а не само финансовата част да се гледа.
13
0
 
19
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 4. Хихи, точно така. Само че като дойдет онези от Сомалия смятай че няма да има туристи. Само като ги видят какви са сини, и като си представят че тоя ще им готви.... блаааа
12
3
 
17
 
! Отговори
Добре де преди 6 години
Факт е, че на много места работодателите се подиграват със служителите си. Факт е, обаче, че го има и обратното явление - даваш му пари, а то те краде или си клати краката, колкото да мине денят. Няма смисъл да обобщаваме. Всеки да си работи според квалификацията и да си изисква това, което заслужава. Като не намери реализация тук - страни много по Света. Същото правят и тези хора от Украйна и Молдова. Важното е самочувствието да отговаря на възможностите.
11
0
 
0
 
! Отговори
Въй Въй преди 6 години
Извинете ме за правописните грешки :)
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Ценьо се хвали, че бачкал много, а не му плащали...Хвали се ***, хвали се Ценьо.
9
1
 
21
 
! Отговори
Въй Въй преди 6 години
Интересен е факта, че навсякаде се тръби че няма кфалифицирани работници или образован персонал в същото време като се появи кандидат с висока квалификация му се казва че искат човека да работи за еди ква си заплата която е доста под стандарта за такъв кадър. Е кой кога прави на маймуни незнам, едно знам със сигурност докато бъгарина не спре да мисли като тарикат оправия няма да има. Тарикатлъка води само до едно - всички виждаме резултата. Кога ли само ще разберем колко ни дърпа надоло !!!
8
24
 
7
 
! Отговори
Ценьо преди 6 години
Бай *** реве, че му малко парите, а че го мързи да бачка нищо не казва. Аз колкото съм бачкал никой по морето не си е и помислял за толкоз работа.
7
2
 
41
 
! Отговори
маке преди 6 години
работника в бг трябва да е висококвалифициран задължително с два три чужди езика две висшу и да работи за минималката в противен случай се нарушават правата на чорбаджийте които пък нарушават европейските закони синдикатите и дума на обелватабре с две думи дайте да си въведем робството кви са тия измислени демокраций
6
2
 
44
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Те хубаво работят, но "бизнесът" плаща ли им ПАРИ? Щото българите затова не работят там, понеже не им плащат.
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдаааа, родините бизнесмени скоро ще си спомнят "те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя!"
4
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А спокойно! Тая година сте излъгали някой друг украинец, догодина и тях няма да ги има и ще се молите да дойде някой от Сомалия.
3
2
 
63
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Минималната заплата в България е подигравка с труда на всеки, решил да работи за родните ни "бизнесмени"!
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да угодим на укрофашистите. Така нареждат от Брюксел.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече чужденците започнаха да реват за пари

Спонсорирани публикации