Умните градове превръщат хората в прозрачни стъкла

Икономическото министерство ще разработва карта за е-мобилност
24 окт 2017 22:44, Бойчо Попов
6
Умните градове превръщат хората в прозрачни стъкла
Снимка: Булфото, архив

Специална работна група към Министерството на икономиката ще разработва карта за е-мобилността за страната, стана ясно по време на конференцията "Умни градове, умни домове, умни идеи".

"Заповедта за сформирането ѝ е подписана днес от министър Караниколов", обяви пред журналисти ресорният заместник-министър Лъчезар Борисов. По думите му в нея влизат представители на съответните институции, но също така и на бизнеса.

"Става дума за един неизбежен процес, говорим за дигитализация, за умни градове и България не може да си позволи да остане встрани от тази дискусия", каза Борисов.

Според него в картата ще залегнат споделената икономика и дигитализацията като цяло.

От думите му стана ясно, че именно в тази пътна карта може да залегнат и евентуалните възможни финансови стимули за придобиване на хибридни или електрически автомобили, което би спомогнало за увеличаване на дела на тези екологични превозни средства в общия автомобилен парк.

Припомняме, че преди две седмици на въпрос на Investor.bg от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България заявиха, че са предложили конкретни мерки за субсидии, които да варират в диапазона между 2,5 хил. евро за плъг-ин автомобили и 5 хил. евро за напълно електрически автомобили.

Кога точно ще има конкретни резултати от работата на групата и самата карта за е-мобилност, засега не е ясно, но идеята е групата да работи поне до 2025 г., каза още Борисов.

Въпреки че умните градове спестяват ресурси, енергия и време, те имат и един голям недостатък- защитата на личните данни ще е проблемна заради следенето чрез камери, сензори и GPS, които ще знаят винаги местоположението ни. „Човекът се превръща в стъкло, става сврхъпрозрачен. В този смисъл – компаниите трябва да развият нужните технологии, но държавата от своя страна следва да вземе мерки за по- добрата защита на тези технологии и на гражданите", заяви от своя страна Улрике Щраке, търговски съветник в посолството на Австрия в България.

"За мен управлението, технологиите и гражданското общество заедно правят един град умен. Връзката между тези три компонента е предпоставка за наваксването и напредъка", каза от своя страна Елица Панайотова, координатор на проекта "Зелена София" към Столична община, който има за цел създаване на стратегия за устойчиво развитие на града и подготвянето на кандидатурата на София за Зелена Столица на Европа.

Служителите по проекта са разработили дигитална карта на замърсителите на въздуха в София – на нея са отбелязани всички домакинства, които потребяват твърдо гориво за отопление – мазут, въглища и дърва. Идеята е в бъдеще на тази карта да бъдат нанесени и замърсяванията, предизвикани от градския транспорт и другите превозни средства, каза още Панайотова. Картата ще бъде предоставена по-късно за свободно ползване за различни проекти.

Още икономически новини четете в Investor.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова казват на разузнавателните организации - интелиджънт сървиз.
4
1
 
1
 
! Отговори
Не ги ща преди 5 години
тия "умните"!!!
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"защитата на личните данни ще е проблемна заради следенето чрез камери"Личното пространство* !Личните ви данни са на 100% достъпни за властите. Те са създадени именно заради това. А колкото до това, че ще ви следят - ами нека ви го кажа направо. Ако не извършвате никаква незаконна дейснотс, ще ви следят 3 дена и ще им писне да ви следят.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"И какво им е лошото на сегашните градове?"Проблемът не е че са лоши, а че не са достатъчно лоши ;)
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво им е лошото на сегашните градове?