Спекула нямало, но цените в кварталните магазини тръгнаха нагоре

Повечето стоки поскъпват, макар и с по 10-20 стотинки
105
Спекула нямало, но цените в кварталните магазини тръгнаха нагоре
Снимка: Pixabay

Квартални магазини започнаха плавно да вдигат цените на повечето стоки, макар и с по 10-20 стотинки, показа проверка на „Труд” в София и страната. Официално спекула няма, но въпреки това пакетирани продукти като чипс и бонбони, брашно, ориз и качамак, домакински стоки като сапун, тоалетна и домакинска хартия, носни кърпи вече се търгуват с по-високи цени в малките бакалии. Цената на дезинфектантите, там, където още ги има, пък се различава в пъти, за едни и същи продукти, в различните магазини.

И докато за вносните стоки увеличението може да се отдаде на затруднените доставки в Европа, то за българските продукти няма обяснение, категорични са читатели на вестника. Това е и причината пред големите вериги все още да има дълги опашки, въпреки изискванията за по-малко посетители едновременно и повечето време, което отнема пазаруването. Причината е, че те все още поддържат цените на стоките, такива, каквито бяха и преди пандемията да се развихри, обясняват клиенти.

Само преди ден парламентът прие мерки, чиято цел е да регулира цените, но според работодатели, представители на големите вериги и дори финансовият министър Владислав Горанов подобни действия са неподходящи. И вместо да сложат край на спекулата могат да доведат до поскъпване на стоки и услуги, които в този период би трябвало сезонно да поевтинеят. От Сдружението за модерна търговия излязоха с позиция, че тези разпоредби ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика като дефицити, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет.
По-скъпи домати и лимони ядем през последната седмица. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за движението на цените на едро. С една пета се е повишила цената на оранжерийните домати за периода или с 54 стотинки за килограм. Така зеленчуците на едро се търгуват срещу 2,65 лв./кг. През същия период на предходната година те са поевтинели и са се продавали за 2,27 лева за килограм.

При лимоните поскъпването е още по-драстично – 36,1 на сто, със 79 стотинки за килограм. Така цената им на едро достига 2,98 лв./кг на едро при 1,78 лева за килограм по същото време преди година. Тогава киселият плод отново е поскъпнал, но с малко над 1 процент. Причината за голямата разлика според търговци са затруднените доставки заради блокираните от пандемията граници.


105
Още по темата: магазиниценихрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
4
 
! Отговори
Много бързо ще преди 3 месеца
забравите за вируса, като ви бръкнат в джоба и на други места
94
1
 
1
 
! Отговори
Пародия преди 3 месеца
Един умира друг му го завира.
93
3
 
0
 
! Отговори
МахХх преди 3 месеца
Олио = 3,50лв, а преди месец същото беше под 2,00лв.

Нормално е кварталните магазинчета да вдигат цените,
а и имат да ни връщат, защото обикновено избираме големите вериги за пазар!
92
0
 
14
 
! Отговори
Бесен преди 3 месеца
Спрете да пълните главите на хората с простотии! Граници били затворени проблеми с доставките имало.. Пълни глупости! Границите са затворени за автомобили и туристи. Камионите се движат из цяла Европа. Има малък проблем на вход в Румъния и вход в България. Въпреки това се движат и извършват доставки. Друг е въпроса, че тръбен ето по медии за затворени граници се възприема буквално от обикновения гражданин.Спекулата със цени на стоки от първа необходимост и от хран стоки е видима.
91
1
 
6
 
! Отговори
Батко Асен преди 3 месеца
Софиянец,прав си.софия не ни трябва
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Затова на покрив имма градинка.
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A разни нелегалниноазарчета, какво ги правим ?
88
1
 
2
 
! Отговори
. преди 3 месеца
Вече май приехме еврото....
87
0
 
5
 
! Отговори
81 до магазинера преди 3 месеца
Аз говоря за домати с еднакво качество и един и същ произход (хубави, островърхи, розови). В единия магазин 6.00, в другия на стотина метра 2.90.

Не е сега моментът да си осигурявате свръхпечалби, за да се подсигурите, защото и в останалите сфери ще започнем да си вдигаме цените, които пък вие плащате за нашите услуги и ще се окаже, че преливаме от пусто в празно. А пенсионерите, чиито роднини, изгубили препитание в чужбина вече няма да могат да им помагат? Не клатете лодката в бурно време!
86
2
 
6
 
! Отговори
анон преди 3 месеца
Хора, вместо да ревете за тоалетна хартия - ами мийте се, бе! Елементарно е!
85
3
 
4
 
! Отговори
до 81 преди 3 месеца
Има разлика в качеството. Аз евтини домати не продавам, но имам клиенти, които идват от другия край на София за тях. Качественото сирене и кашкавал също са по-скъпи. Нищо че ти продават имитации вместо истинско.
Освен това някои от нас плащат ДДС, осигуровки и данъци, които трябва да се включат в цената, за да получават пенсии и помощи други хора.
Ти какво си помисли? Че някои стават милионери, а други работят за твое удоволствие ли? Само веригите работят без печалба за доброто на нашия народ.
84
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
ЗА СПЕКУЛАНТИТЕ ИМА ВИНАГИ ОБЯСНЕНИ ДЕ ЗАТРУДНЕНИ ДОСТАВКИ, ДЕ ТРАНСПОРТА, ДЕ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА, ПОВИШЕНИЕТО НА ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА, СОЦИАЛНИТЕ ОСИГУРОВКИ И ПРОЧИЕ. МРЪСНО ПЛЕМЕ СМЕ БЪЛГАРТЕ. ДЕН ГОДИНА ХРАНИ. НО ТЕЗИ НЕ СИ ДАВАТ СМЕТКА, ЧЕ ТОВА СЛЕД ВРЕМЕ СЕ ВРЪЩА КАТО БУМЕРАНГ КЪМ ТЯХ. ПЪРВО ДА БЪДАТ ЧОВЕЦИ А ПОСЛЕ ДА ОГРАБВАТ ХОРАТА.
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И чесънът мина 8 лв/кг. Скоро ще е по- скъп от месото.
Май го смятат за дезинфектант.
Много сериозно започнаха да се заиграват с цената на олиото.
И изобщо търговците се възползват от ситуацията.
82
1
 
9
 
! Отговори
магазинер ли си? преди 3 месеца
До Софиянец 75

Съмнявам се да си софиянец в "кореняшкия" смисъл, който визираш - твърде късогледо и арогантно е мнението ти. "Ревът за 1-2 лева" е съвсем резонен предвид задаващата се криза в икономиката след вируса. Всеки нормален човек е загрижен за доходите си, колкото и да са високи засега. За моралното измерение да не говорим - само у нас цените се помпат за празници и в трудни времена.
81
0
 
3
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Верно ли цените на летището сравнявате?
Кафето е 4.50лв на Т2 от 2008г. Скъпо е, във Франкфурт/Мюнхен е 2.10Е. Това е друга тема обаче. Цената си е същата, но явно някои чак сега си купуват....
80
2
 
10
 
! Отговори
дърт преди 3 месеца
Няма спекула бе, само с нищо неоправдано вдигане на цените!
79
1
 
5
 
! Отговори
до 70 преди 3 месеца
Магазине, как обясняваш над 30% разлика в цените на основни стоки между 2 сравнимо големи кв. магазина на стотина метра един от друг, като почнеш от доматите - 6 лв в единия, 2.90 в другия и минеш през плодове, салами, сирена, масло, консерви и пр.?
Очаквам обоснован отговор?
78
2
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 3 месеца
по-добре да са скъпи, но да ги има, отколкото да са евтини и да ги няма
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още първия ден имаше поскъпване лимони + 50%, портокали и грейпфрути 20%
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Кюстендил лимоните са 4.50 лв. за килограм. Всичко си променя цената всеки ден. Току що си купих един артикул, който вчера струваше 3.95 лв., а днес вече е 4.20 лв.