Правилни ли са мерките на кабинета в подкрепа на кризата?

Коментар на бившия зам.-финансов министър Любомир Дацов
26 мар 2020 02:15, Анисия Иванова
8

2005 гледания   |  Още видео
Правителството обяви, че ще отпусне 4,5 млрд. лева в помощ на бизнеса. Ще сработят ли икономическите мерки на кабинета за справяне с кризата след коронавируса?

"Опитвам се да обяснявам модела, а не да правя оценка на правителството, ние не сме в "техните ботуши". Когато живеем в държава като България, където няма богат набор от инструменти, трябва да има масираност на подхода, много големи мерки да има предвидени. Важно е тези мерки да бъдат максимално отворени", каза за "Денят ON AIR" бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов.

Според него мащабът на кризата, който се оформя, вече надхвърля значително обема на мерките.

"Това, което беше оповестено, е само начална стъпка. Факт е, че това не са 4,5 милиарда. Една част от мерките са за засилване на институционалния капацитет", добави Дацов.

По думите му реакцията може да бъде и по-добра, но е в правилна посока и заяви, че се надява тези мерки да бъдат доразвити.

"Структурирането на мерките трябва да е в три посоки - за подкрепа на бизнеса, за подкрепа на системата в борбата с коронавируса и за подкрепа на отделното лице. Като запазиш работните места, хората няма да се лишат от доход. Нещата трябва да бъдат овладени и то с масирани мерки", коментира бившият зам.-финансов министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че големите акули ще изплуват, но трябва да запазим капацитета в малките и средните фирми, като се насочи ресурс към тях.

"Пожелателно и добре изглежда този икономически съвет, но чисто практически, няма голяма полза. В Министерството на финансите и в БНБ работят 70% от наличните икономисти в тази сфера. Имаме няколко много добри модела, които работят в ЕС. 2008-9 г. Германия измъкна икономика си с подхода си", отбеляза още Любомир Дацов.


8
Още от Бизнес
Превозвачите настояват за бързи коридори, КПП-та ги бавят
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Благоев преди 1 седмица
Не знам какво очакват някои хора! За 25 години не можахме да създадем икономика която да стои зад ЛЕВА! Така че,чрез борда поддържаме едно 25 годишно ПЛАТО на ФАЛИТА!
7
4
 
17
 
! Отговори
Подкрепа на кризата! преди 1 седмица
Това не са мерки за преодоляване на кризата, а за "подкрепа на кризата" и присвояване на милиарди от мафията.
6
1
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 1 седмица
В Русия като минаха 100 новите позитивни, ги пускат 1 седмица в ОТПУСКА да стоят в къщи всички.
5
3
 
15
 
! Отговори
Щяха да са правилни преди 1 седмица
Мерките можеха да са изцяло насочени към човека ---на всеки с адрес България се отпуска определена сума по лична карта и така всеки месец ,че да се прибере в къщи да седи. Без да излиза и да си плати сметките --всичко друго са нечисти схеми на които ТЕ са доказани майстори уссвоители и прсвоители,дори и в криза мислят чрез коя банка да лапнат....
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Епидемиологична зараза не се ограничава със служебни бележки и проверка на документи, а с изграждане на КПП-та на възлови места за измерване на температура, бърз тест и дезинфекция на входовете на метрото, учреждения, фабрики, автогари и летища.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Долу Мутрата!
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нещо не мога да го схвана това подпомагане. Ще им раздават пари срещу нищо ? Подпомагане означава облекчение на данъци, отлагане на срокове,запазване на работната ръка, мерки за отлагане или задържане на изпълнение на договори по дипломатичен път
1
1
 
19
 
! Отговори
Boko bo преди 1 седмица
Не е това въпросът my friend! А колко от тия мерки ще станат нещо повече от телевизионни мерки? Щото още се краде с пълна сила на Тиквените магистрали! Някой да е чул кво става с тях? Кражбата на века! Това става! България може, гласувайте за ГЕРБ.