Бързи кредити – какво трябва да знаем?

24 окт 2020 15:21, Александър Попов
10
Бързи кредити – какво трябва да знаем?

На пазара в България има много недобросъвестни кредитни компании, които се занимават с контрабанда на записи с лични данни. Същото се отнася и до заемите от частни лица и лихвари. Със сигурност сте чували неведнъж, че някой е взел назаем 500 лева и е трябвало да върне 10 000 лева.

Как да се предпазим от нелоялни кредитори? Какво да търсим? С този пост ще ви дадем някои полезни съвети.

Разумният винаги чете... и малкия шрифт

Подписването на различни договори е неразделна част от зрялата възраст на всеки човек. На всеки му се налага да сключва договор за наем или за закупуване на апартамент, трудов договор, договор за газ, ток, телефон и т.н. Един такъв документ урежда всички условия и няма да позволи на никого да злоупотреби с вас. При едно условие - че го прочетете внимателно, преди да подпишете.

Четете с разбиране

Винаги четете внимателно цялата нормативна уредба за съдържанието и продуктите, преди да подпишете договора за заем (и всеки друг) дори, ако представител на тази компания седи пред вас и гледа нетърпеливо часовника. Това е ваше право и се възползвайте от него, защото в крайна сметка това са вашите пари. Анализирайте всичко, дори дребния шрифт и този в различен цвят, под полетата и всички прикачени файлове. Ако не разбирате нещо, попитайте. Ако усетите, че представителят се опитва да ви обърка, подведе, притисне или просто ви кара да бързате твърде много, тогава не подписвайте нищо и потърсете друга оферта. Няма какво да рискувате.

Разходи

Договорът трябва да включва всички разходи по заема - както задължителни, така и допълнителни, като лихва за забавяне или разходи за възстановяване. Проверете много внимателно тази част от договора и изчислете дали тя отговаря на обещаните ви условия.

Предсрочно погасяване

Договорът трябва да включва и условията за предсрочно погасяване на заема. Кой знае, може би положението ви ще се подобри бързо и няма смисъл да продължавате да плащате лихва. Обърнете внимание как работи това във вашата кредитна компания, защото практиките са различни. Разбира се, най-доброто за вас е да намалите сумата, която трябва да бъде възстановена чрез лихва за неизползвания период на заема.

Анулиране на договора за кредит

Според българското законодателство имате 14 дни да се оттеглите от договора за заем безплатно. Разбира се, трябва да го върнете, обикновено в рамките на 30 дни. Единствените разходи, които заемодателят може да ви начисли, са лихви за продължителността на договора, т.е. максимум 14 дни. И как да направите правилно такова оттегляне? Той трябва да бъде предоставен на заемодателя писмено в рамките на посочените 14 дни. Формулярът за отказ трябва да бъде приложен към договора за заем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

10
Още по темата: бързи кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Един друг преди 3 години
... трябва да знаем , че си го "набиваме" сами по собствено желание ! (е, един път ББ да не е в "набиването"!)
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете с разбиране - Крайно невъзможно за много българи
7
1
 
6
 
! Отговори
DivockХампарцомян преди 3 години
Трябва да знаете да не вземате бързи, бавни или каквито и да е кредити. Нищо не е по-важно от това да те направят роб.
6
0
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Няма друга държава в ЕС в която да има толкова много фирми за бързи кредити и такива огромни лихви и такси. Това е грабеж.
5
0
 
10
 
! Отговори
Позор преди 3 години
Това са перални за пари"законни"на бандити и мутри и властта го знае и мълчи, оставка.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бързите кредити трябва да ги забранят със закон. Банките отдавна дават суми от 1000 лв., като и стоки на изплащане в рамките на часове. Банките са и с нормални лихви. Колко хора изгоряха с тея бързи кредити.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ви се налага кредит , по добре от банка . Тея бързи кредити , и тея агенций по вземания са такива лъжци . Типичните лихвари , ама с модерен бранд и законен бизнес. Само че там им е проблема .
2
0
 
20
 
! Отговори
КОН БОБ ЯДЕ ЛИ преди 3 години
затвор за всичи мутри шефове на бързи кредити това са мутрите в бг
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да знаем, че това не ни е нужно!

Спонсорирани публикации