Купувачите на имоти по Черноморието са предимно българи

Цените в региона остават сходни на миналогодишните
9
Купувачите на имоти по Черноморието са предимно българи

След няколко годишна доминация на чуждестранните купувачи на жилища по българското Черноморие, тази година тенденцията се обърна и имоти в региона купуват предимно българи. Причината са ограниченията при пътуване, наложени заради разпространението на коронавируса. Това отчетоха експерти по време на онлайн дискусията на Imoti.net, която се проведе на 2 ноември и се излъчи на живо в сайта и социалните мрежи на Imoti.net. Търсят се предимно завършени и по-големи жилища, както и къщи в близост до градовете, а цените остават сходни спрямо нивата от миналата година.

В началото на 2020 година пазарът на недвижими имоти в района на Северното Черноморие е започнат силно, но с въвеждането на извънредното положение огледите рязко намалели. В средата на май интересът към жилищния пазар се възвърнал, но специалистите отчитат промени в предпочитанията на купувачите.

"Преди пандемията търсенето беше ограничено до съответното населено място, докато сега обхватът е значително разширен, като се търсят жилища с по-голяма площ и къщи със собствен двор. Сега купувачите отделят повече време за огледи, а периодът на размисъл е по-дълъг", обясни Елена Унджиева, оценител в агенцията за недвижими имоти "Явлена".

Експертите отчитат, че във Варна и региона се търсят къщи между 150 000 и 300 000 евро. Интерес има и към имоти в Балчик и Каварна. Сключените сделки с имоти в морската столица през третото тримесечие са намалели с 2% спрямо същия период на миналата година, но почти няма корекция на ценовите нива, отчитат експертите. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни жилища в завършени сгради.

"Сделки за имоти в строеж на ранен етап се осъществяват само за сгради с много добра локация, които се изпълняват от определен инвеститор", заяви Унджиева.

Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) коментира, че през последните шест месеца над 50% от жилищата в новите проекти във Варненска област са продадени "на зелено“.

"Очакванията са, че новото строителство ще продължи да се развива с нормални темпове. Няма усещане за забавяне на финансирането и на продажбите, голяма част от които се случват „на зелено“. Хората не се притесняват да плащат първа вноска още преди да е започнало строителството“, заяви Точевски.

 В най-големия град по Южното Черноморие - Бургас, имотният пазар е стартирал годината по-слабо от останалите големи градове в страната и тази тенденция се запазва до края на годината, стана ясно по време на онлайн дискусията на Imoti.net.

"Забелязва се разминаване на очакванията на продавачи и купувачи по отношение на ценовите нива. Стигна се дори до оттегляне на имоти от пазара, тъй като цените им бяха сметнати за неприемливи от купувачите. В града няма толкова активно строителство и засега купувачите остават наблюдатели на пазара", обясни Елена Унджиева в разговор с водещата и мениджър на Ïmoti.net Снежана Стойчева.

По думите на Николай Ламбуров от НАСП по Южното Черноморие има два или три нови проекта на етап строеж, които са част от затворени комплекси с вече изградени етапи и инфраструктура. "Наред с българите сред купувачите в района са и германски граждани с руско потекло. През последната година те са се насочили предимно към имоти в курортите Слънчев бряг и Свети Влас", коментира Ламбуров. 

Тази година в района на Южното Черноморие са се търсели предимно жилища във въведени в експлоатация нови комплекси, където средните цени са били между 900 и 1200 евро на кв. м., а средните площи на апартаментите са между 60 кв. м. и 100 кв. м.

Несебър, Равда и Царево също са привлекли български купувачи, търсещи второ жилище или имот с инвестиционна цел. Купувачите са избирали предимно завършени и обзаведени жилища с гледка към морето и без такса за поддръжка на имота. Интерес е имало и към нискобюджетни къщи на цена до около 50 000 евро, разположени до 15 км от морето.

От Пощенска банка също отчитат интерес към къщи в района на Черноморието.

"Целта ни е да дадем не само жилищен кредит, а и нещо допълнително, което да добави стойност за клиентите, като фиксирани лихви, възможности за отлагане на вноски, спестовния кредит, с който клиентът сам намалява вноската си", обясни Даниела Иванова, началник отдел "Ключови партньорства и пейрол бизнес", Пощенска банка.

Цялата дискусия може да гледате ТУК. Онлайн дискусията за имотния пазар в Черноморския регион е част от поредица онлайн студиа, които търсят експертно мнение за развитието на имотния пазар в отделните региони на страната. Следващата онлайн дискусия на Imoti.net ще се проведе на 7 декември и ще анализира състоянието на имотния пазар в София и региона.

Онлайн дискусиите на Imoti.net се провеждат с генералното партньорство на Пощенска банка, основен партньор е Национална асоциация на строителните предприемачи и с подкрепата на ЗАД „Армеец“.

Медийни партньори на онлайн дискусиите на Imoti.net са Investor.bg, Money.bg, "Мениджър" и "Градът Медиа Груп"


9
Още по темата: ЧерномориеимотиImotinet
Още от НОТИФИКАЦИИ
Бизнесът отчита ръст, хората харчат повече
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Туск 2 преди 3 седмици
пускаш по 1000 евро всеки месец поне. Отделно за 20 год като го продаваш вече цената ще е станало по 3 откакто си го купил. От едни 250 хил евро първоначално вложени ще извадиш за 20 год сигурно 1 млн. Ако тия пари ги закопаш в бг и купиш няколко имота в най - добрия случай просто ще ги спасиш от инхлацията и до там.
8
0
 
5
 
! Отговори
Туск преди 3 седмици
да си купиш ваканционен имот в бг си е чиста набутвация. Само загуба на време и пари. И да го вземеш ще си го биеш от главата само. Друго няма да направаиш. Ако толкова държи да е ваканционен направо в гърция. Държава 100 пъти по - силна от нас в туризма Посещавана от 40 млн туристи по цял свят. Пескаш през airbnb и нямаш проблеми. Другия вариант е имоти в германия. да скъпи но за сметка и внуцитеви ще има къде да блажат после. Растат като стойност с 10 % на год поне. Купуваш 20 год под наем
7
0
 
2
 
! Отговори
highlanderrr преди 3 седмици
По черноморието имотите са си добра инвестиция. Зависи къде . При свлачища не си струва.Както на златни пясъци . На хубаво място си струва. Но цената е висока.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен
Купуват, защото ще свършат, а на нашето море няма акули от онези големите. Нашите акулки са като плискуди.
5
0
 
2
 
! Отговори
Богданофф преди 3 седмици
Дъмп Ит
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Двустаен (около 60 кв.м) в прилипен и не толкова оживен квартал - 100 хил. лв.. необзаведен.. Ако търсиш по-евтино, получаваш партерен етаж или до 1ви максимум. Качеството на строителство всички го знаем, също и как когато съседа на другия край на кооперацията пръдне, сякаш ти гърми в твоята тоалетна
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Купуват яко, хора нарушават карантината и с подпомагащи дишането апарати се борят да купят имот, шофьори на линейки се отбиват от маршрутите си, за да оглеждат апартаменти за покупка, пенсионер вместо да хвърли пари през балкона купи 2 апартамента, завърнал се берач на ягоди от чужбина плаща 3 хил евро за кв м жилище. И такива ми ти мокри брокерски сънища.
2
2
 
3
 
! Отговори
Питам си Каскета преди 3 седмици
Прероден Пастиркин и Приватизаторката Ниновица защо са купили палати в Гърция,а не в България?
И с чий пари?
1
4
 
18
 
! Отговори
мхм преди 3 седмици
к'ви купувачи к'ви 5лв че и българи ...тея гладни брокери и ядрена война да дойде ше разправят небивал интерес има .