БГ фермери вече могат да изнасят свинско в ЕС

За част от тях остават ограниченията заради африканската чума
14
БГ фермери вече могат да изнасят свинско в ЕС
Снимка: Pixabay

Всички индустриални свинекомплекси в България вече могат свободно да търгуват месото, произведено в местни ферми и на европейския пазар, освен на българския, съобщи Bulgaria ON AIR.

Европейската комисия (ЕК) облекчава ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо от 20 общини в 9 области в България, в които са разположени едни от най-големите свинеферми в държавата. Разхлабването на рестрикциите в регионите, в които са били обявени огнища на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине стана възможно след многократно настояване от страна на БАБХ пред ЕК.
Базирайки се на високите резултати в борбата със заболяването при домашни свине през 2019 и 2020 година, оценени положително при одитите, извършени от ЕК, БАБХ защити пред комисията становището си, че принципите на досега действащата регионализация не следва повече да се прилагат за засегнатите области в България.

Разхлабването на ограниченията за производителите в страната е второ в рамките на месец. През март т.г. ЕК понижи рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна. На втори етап облекчението влиза в сила за общините Силистра и Стоилово (област Силистра); общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе); община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен); общините Попово и Търговище (област Търговище); Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен); община Сливен (област Сливен); община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна.

Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите територии, за които регионализацията остава в сила, продължава.

Актуализираната регионализация ще бъде отразена в Приложение I oт Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/605 на Комисията от 7 април 2021 година за определяне на специални мерки за контрол във връзка с АЧС. Новият документ заменя Решение за изпълнение 2014/709, запазвайки принципите на регионализация и рестрикциите за търговия със свинско месо, произтичащи от нея, съобщиха от БАБХ.

Напомняме, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.

 


14
Още по темата: износсвине
Още от Общество
Къде ще почиват българите това лято - у нас или в Гърция?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 седмици
От Кърджалийско ли е свинското ?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми да изнасят. А за нас изпрано с химикали от държавния резерв с изтекъл срок от Белгия, Холандия, Испания, Франция. На прИмоция.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А унищожените свинекомлекси от дивите демократични приватизатори кой ще възстанови? Преди години се въртеже един филм за свинекомплекс във Врачанско, модерен, с няколко сгради, огромна площ и затворен цикъл за преработка на отпадните води и компостиране на т0рта. Нашите умни главочи с размах го закрил.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да изнесат тогава Пеевски и Иво Мирчев!
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи скоро да очакваме нова герберска чума и нови ограничения.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има разлика - едно е да си отглеждаш животни във ферма и да им раздваш номера, друго е да се бориш за месото из саваната като лъвът.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А Турция, може ли ? Нали сме съюзници и стратегически партньори...?!
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво!
Да изнесем Тиквата и всички гербави ypoди!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те сами се изнасят вече