Шефът е длъжен да даде повече почивки и осигури климатик в жегата

Осигуряването на долекарска помощ е задължение на работодателя
17
Шефът е длъжен да даде повече почивки и осигури климатик в жегата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поради започналото повишаване на температурите Изпълнителна агенция „Главна инспекция по  труда“ (ГИТ) напомня, че работодателите са длъжни да предприемат мерки за минимизиране на риска при работа в горещините. Мерките могат да бъдат организационни или технически, посочват в съобщение до медиите от ГИТ.

При работа на открито по-добър ефект имат организационните мерки като въвеждане на повече почивки, промяна на работното време с цел избягване на полагането на труд в часовете с най-високи температури, промяна на вида работа. Такива се предприемат, когато от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са подадени червен или оранжев код за опасни явления. Организационни мерки се препоръчват и при дейности на закрито (в работни помещения) при производствени процеси, съпътствани с отделяне на голямо количество топлина (например при леене на метали), за които техническите средства не биха имали голям ефект.

Техническите мерки са предпочитани при работата на закрито, когато работодателите са задължени да осигурят в помещенията подходяща температура, съобразена със специална наредба за минималните изисквания за микроклимата на работните места. В нея е регламентирано, че оптималната температура през топлия период на годината е в границите от 18 до 25 градуса, в зависимост от типа работа – лека, средна или тежка. В същото време законодателят определя допустима температура до 28 градуса за лека и средна работа, а за тежка - 26 градуса. По изключение, в определени случаи, при много висока външна температура, тази стойност може да бъде съответно до 33 или до 31 градуса.

На работниците трябва да се осигурят приоритетно колективни средства за защита при работа на открито, най-вече по отношение на риска от слънчев/топлинен удар. За възстановяване на топлинния баланс на организма трябва да се осигурят достатъчно количество питейна вода, топли и студени напитки и други течности за възстановяване. Трябва да бъдат осигурени и места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма.

Осигуряването на долекарска и първа медицинска помощ е задължение на работодателя, както и възможност за транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ. Проверките на микроклимата са приоритет в дейности като строителство и селско стопанство, където трудът се полага основно на открито.

Контролните органи извършват проверки както по сигнали, така и по време на текущата си инспекционна дейност, информират от ГИТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: жегаработодател
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шаши ШефаХората ти като напуснат, незнам кой ще оти в кнсбе-то или направо на борсата, че да ум-ете от глад
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шеф ,шеф колко да е шеф !По -голям *** от служителите !!
13
5
 
2
 
! Отговори
Шаши Шефа преди 1 година
Който дава парата, той определя правилата. На който не му харесва да отива в канесебето да му плащат двойно и да му носят шербет от хладилника.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей болшевики ! Ще ви дам аз един климатик
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един час имаме обедна почивка но ще е добре да имаме и един час за спане почивка.
10
1
 
13
 
! Отговори
морски преди 1 година
Контролните органи?! Знаем как работят.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 Е то затова я доживее 60 г я не. Щото ти докато си леел на ръка по дтар комунистически модел в лошата западна Европа са го правели с машини.
8
5
 
5
 
! Отговори
Предателска Подмяна преди 1 година
Това което Просто Киро може да ви обхещае, НИКОЙ не може да ви даде! Я кажете за обещаните 25ст. на литър от 1-ви юли!!! Там ли бяха 8-те милиарда спестени от спрени кражби :D
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм лял сферографит ( сплав на желязото ) по 6 тона в горещниците - навън 40 и нагоре градуси, металът вътре идва на 1560 от пещта, работех с термобельо и дълъг ръкав защото дискомфортът от горещината и потта е по-малък от дискомфортът на прогарянията от пръски и капки метал на 1560 градуса - като накапе и прогори през два ката дрехи докато стигне до кожата вече е поохладен и не изгаря. Какви климатици, какви пет ЛЕИ ?!? Като отлеем една серия отивам и се плискам с вода от шишето и готово.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма климатик в офиса. Потим се като прасенца.
5
2
 
14
 
! Отговори
Хах преди 1 година
И ако не се съобрази с това си задължение шефът, кво правим? Ами нищо, просто търсим хладилна витрина и пием по една студена вода, ама за наша си сметка! Пък шефът ще си остане все така длъжен да ни охлади в жегата!
4
2
 
13
 
! Отговори
Киро Кражбата! преди 1 година
Киро , заредих за 150 лв 40 литра бензин! Дължиш ми 10лв. На бензиностанцията казаха теб да питам! Киро върни ми парите!!!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко трябва да е разликата между външната и вътрешната температура, за да не се получи температурен шок?
2
3
 
15
 
! Отговори
хи-хи-хииии преди 1 година
Мечти на гладно.......
1
2
 
10
 
! Отговори
Ко? Не! преди 1 година
Киро обещава, фирмите да изпълняват! Който оцелее!