През 2023 г. инфлацията ще намалява, но годината ще е трудна за бизнеса

Работодателите ще трябва да вдигнат заплатите
Обновена: 8 яну 2023 14:27 | 8 яну 2023 14:25, Камелия Цветанова
29
През 2023 г. инфлацията ще намалява, но годината ще е трудна за бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Макроикономическата ситуация в България и по света ще наподобява тази през 2022, но докато през миналата година виждахме все по-висока инфлация, то през 2023 всеки месец тя ще намалява. Това на практика вече се случва - в Германия има дефлация, във Франция, в Испания също и то съвсем неочаквано. В Естония вече няколко месеца има дефлация. Вече започва да се обръща трендът - от инфлация към намаление и дефлация. Това каза Георги Ангелов, старши икономист на институт "Отворено общество", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Още по темата

Процесът е движен от енергийната криза, която всеки месец се разрешава лека-полека. Бяхме стигнали цена на природния газ над 400 евро, а сега е 65. Това се случи благодарение на новите терминали, които построи Европа и не позволи плановете на Кремъл да оставят континента на студено и тъмно да се осъществят, обясни събеседникът. Когато в Европа се построят общо десет нови терминала и се разреши другият проблем - с френските ядрени реактори, които са спрени за ремонт - "енергийната криза ще остане в миналото".

Основното притеснение за рецесия в Европа бе липсата на природен газ. Тази схема не се реализира. Газ има и той поевтинява, а индустрията бълва продукция. Но дори и да не се реализира този източник на рецесия, остава още един рисков фактор - вдигането на лихвите от страна на централните банки, каза гостът. По думите му ефектът от тези действия ще станат ясни след година, заради забавеното въздействие върху икономиката. "Вдигането на лихвите води до понижаване на икономическата активност и ще трябва да се наблюдават внимателно ефектите", посочи той.

"Все пак този риск е за предпочитане, защото зависи от политиците, а не от външна сила, която не можем да управляваме", каза Ангелов.

На бизнеса ще му бъде тежко през идната година, подчерта Ангелов, "защото ще трябва да вдига всички заплати". Причината е, че "имаме рекордно ниска безработица и отворен пазар на труда, в който всеки може да отиде да работи в цяла Европа. При това положение инфлацията не може да е по-висока от растежа на заплатите".

През 2023 година бизнесът ще бъде под натиск да компенсира чрез вдигане на заплатите високата инфация, която се натрупа в последната една година,  а в същото време, при падаща инфлация, цените на стоките му няма да могат да бъдат вдигани. Така че, маржовете ще намалеят и ще трябва да се работи за оптимизация, добави икономистът.

Относно шансовете ни за влизане в еврозоната гостът каза: "Много важно е, че изпълнихме критерия за дефицит и дълг. Имаме дефицит, който по нашата национална методология е 1%, по европейската е 2,9%. И двете са под изискванията от Маастрихт и под повечето други страни в Европа. Това поне постигнахме, но остава въпросът с инфлацията, която трябва да свалим. Но, за да го постигнем, има нужда да се действа активно в тази посока, а това изисква редовно правителство и работещ парламент. Все още можем да го постигнем, но трябва да има власт - няма да стане от самосебе си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Лъжат бря! Не вервайте ! Инфлацеята жа изчезне га земим сопите !
21
0
 
3
 
! Отговори
Маг АнгелОFF: преди 1 година
"Звездите ми говорят,инфлация няма,тя е само във въображението ви..."
20
0
 
7
 
! Отговори
Мръсни популисти преди 1 година
"Инфлацията намалява" не означава намаляване на цените, което се опитвате да внушите. Вместо с 50% ще растат с 30% и пишете все едно всичко ще се продава на цени от 2010
19
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
От 20 на 10%.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплатите. За последните две години минималната заплата се повиши с 20%, а инфлацията за същия период е 25,5%. Ще купуваме само тоалетна хартия без банани
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията в България скача, когато скача в ЕС и пада, когато пада в ЕС. Като държава с най-ниски доходи в ЕС, инфлацията в България е една от най-високите. За да имаме инфлация около средната за ЕС, трябва доходите ни са се повишат до средните за ЕС.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези от ИПИ са гола вода. Да си се прибират на адреса на ИПИ София, бул. Патриарх Евтимий номер ..., Етаж ..., Апартамент ...
15
1
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Не ги разбирам нещата с инфлацията. А и не правя прогнози за това абсолютно нормално икономическо явление. Но пък, ако погледна на нещата от друга гл. т., ако годината ще е трудна за бизнеса, то за политициге ще е още по-трудна. Те сами си я направиха такива. Аз съм за биднеса, а и вече си имам бюджет за 2023 г. За разлика от тези в поредното НС, които си живеят още в миналото. Те сигурно не са разбрали, че не трябва само да си увеличават заплатите, но и да приемат бюджет. Че дори и правителства
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бнизнесмените да си купуват въжета
13
0
 
1
 
! Отговори
Aman преди 1 година
То за всички ще е трудна , не само за бизнеса !!!!
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ще намалява ?!? От 1ви Януари почти всичко в супермаркетите е с 10% увеличение!!! Годината я започваме удърно с 10% Докъде ще стигне само Господ знае! Държавата я няма да въведе малко ред със спеколативните цени
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не ги вдигат заплатите. То в България и без това са най-ниски заплатите сравнено с всички други държави в ЕС. И това е така много отдавна. Червените работодатели в България не искат да дават пари.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12: Имат предвид че темпа на инфлация ще намалява а не че цените ще спадат.Ще се вдигат пак но с по бавен темп от тазгодишния. Заглавието на стаията е неправилно формулирано.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой. ,бизнес ,бе ?Освен слагачи и измамници. Какви ,други има ??Заводи и предприятия ,които са построени с парите на Народа са станали частни !Това ,ли са Ви бизнесмените !?!?
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може в другите страни да е така ама дефлация в България няма да има никога.По цени на храни и стоки вече сме изпреварили значително по богати западни страни.Цените още ще растат и то през цялата 2023 година.После приемане на еврото и още ударно нагоре както в Хърватия.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2023 г. инфлацията ще намалява, но годината ще е трудна за бизнеса . . . . , . . . . . . . . А миналата беше лесна нали?
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дано,амаааа,на дали! Икономическата рецесия в Европа набира енергия! И катаклизмите просто предстоят! Тази война в Украйна обърка всичко! Икономическите " санкции" на Корумпираният " ЕС" срещу Русия пък съвсем!-:) Всичко се връща като бумеранг в самата Европа! С изолацията на Петролният пазар на Русия,нещата стават още по Непредсказуеми! Макар и да има някакво намаление на горивата в момента! Усеща се вече и не само в САЩ! Петрола закупен свършва в един момент и ще се търси друг!-:) Така че ..
5
4
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Заглавното изречение е глупост,която разводнява понятия и не зачи абсолютно нищо.Реалността,дами и господа! Аз съм заклет потомък на Българските Канове Вокил,които,подчертавам,не приеха нито греческата християнска лъжа ,нито последвалата арабска мохамеданска лъжа.Аз съм ЕтноАнархист и ЕтноКомунист,което не е същото като да си комунист и анархист на гей парадите.Твърдя,че единственният досега постигнат комунизъм е в САЩ.За 5 мин. се прави фирма,за още пет мин. се развива дейност и се печели.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво ще кажете за ... Нулев външен дълг за годината,а?
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя нормален ли е,каква дефлация го гони в ЕС?

Спонсорирани публикации