БНБ вдига основния лихвен процент от днес на 3,80 на сто

Централният трезор повишава лихвата от септември 2022 г.
37
БНБ вдига основния лихвен процент от днес на  3,80 на сто
Снимка: БГНЕС

Българската народна банка (БНБ) обяви на официалната си страница 3,80 на сто основен лихвен процент (ОЛП - проста годишна лихва), считано от 1 март 2024 година. Досега показателят беше 3,79 на сто, предаде БТА.

Това ново повишение идва, след като от януари централната банка понижи основната лихва за първи път от октомври 2022 година насам, макар и с едва 0,01 на сто, спрямо нивото от декември 2023 година, когато лихвата беше 3,80 на сто.

През ноември ОЛП също беше 3,79 пункта, през октомври - 3,64 на сто, през септември - 3,53 на сто, през август - 3,29 на сто, през юли - 3,12 на сто, през юни - 2,96 на сто, през май - 2,77 на сто, през април- 2,47 на сто, през март - 2,17 на сто, през февруари - 1,82 и през януари - 1,42 на сто.

До края на септември 2022 година ОЛП беше 0,00 процента, а от първи октомври 2022 година БНБ вдигна показателя на 0,49 на сто.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: БНБлихва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това вече няма никакво значение :) Сле 1.1.2025 всички с ипотеки по-добре да гледат EURIBOR 6м, там ги чака изненадата. А парите от БГ банките ще изчезнат много бързо пак след тази дата към ЕС банките.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така или иначе смешниците нямат никаква идея какво върши БНБ, а тя върши страшно много работа и я върши добре. Разбира се за смешниците работа означава да копа земята и нищо друго не признава,а работа
32
1
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
така или иначе БНБ не върши никаква работа ! банките в БГ си правят каквото си искат- всяка една от тях ....а народа е политически и финансово невеж и неграмотен и си заслужава съдбата напълно ....
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГОЛЕМ ПРАЗ!!!...
30
4
 
3
 
! Отговори
До 3 - Галин от посо преди 1 месец
Глупостта човешка е безкрайна! Пресен пример - ръст на сделките с недвижими имоти за последното тримесечие на 2023 с цели 40%!
29
1
 
7
 
! Отговори
Хабибито преди 1 месец
Не се е почнало, но така ще започне...
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голямо невежество струи от предишните коментари. По закон БНБ е длъжна да обяви Основен лихвен процент (ОЛП) и го прави. Това разбира се не е процент за лихвите и депозитите и кредитите в банките (БНБ не приема депозити и не дава кредити). Възможно е някоя банка да дава възможност за договор за кредит или депозит зависим от ОЛП, примерно ОЛП плюс 5 пункта, но това не е задължително и е изключение. Сега ОЛП основно се използва за законовата лихва.
27
0
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 1 месец
Последно ходих на екскурзия в Истанбул, преди 10 години. Турската лира тогава струваше почти левче. Хартисаха ми едни не много лири тогава. Пазя си ги и ще ги показвам на внуците, когато на турските банкноти започнат да се появяват много нули. Има две малко противоположни приказки, едната е да купуваш, когато се лее кръв и хората ги е страх, а другата е да не се опитваш да хващаш падащ нож с голи ръце.
26
0
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 1 месец
Не се бях замислял по въпроса, ама като чета поста ти, ще излезе че си много прав. Те и украинците, които преди повече от 2 години инвестиаха в оръжие сега са милионери. Продават го на Зеленски и с парите си купуват Тесли и си живеят живота на Сънито.
25
1
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 1 месец
Аз купувам турски лири и руски рубли. Говоря го съвсем сериозно. В момента са на най-ниските нива и като свърши войната в Украйна, рублата рязко ще скочи. Разчитам на това. Има известна доза хазарт. Но който не рискува, не печели. Дори финансовият мъдрец от Кауфланд го е казал.
24
0
 
9
 
! Отговори
ИТ преди 1 месец
Предвид геополитическата среда в която сме поставени и разположението ни на картата, в момента най-смислено е да се инвестира в оръжие и боеприпаси. Евтини са (хилядарка калашника от магазина на Арсенал в Казанлък, 200-300лв макаровия), ликвидни са, делими са, конвертируеми са (ей ти 10 патрона за кило месо и 5 за кило сирене), и са незаменими с нищо друго, когато ти потрябват.
23
3
 
3
 
! Отговори
До 23 от ИТ преди 1 месец
Прав си, Марк Твен преди много години го е казал. Долари, франкове, японски йени, това са просто тлеещи хартиики. Златото от 50+ години изгуби блясъка си и освен разходи по придобиване и съхранение и риск от грабежи, друго не носи.
22
3
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
А цената на кое не се вдига непрекъснато? В тоалетна хартия да инвестираше, по-добра доходност щеше да имаш отколкото в злато (дори включвайки цената за съхранението на тоалетната хартия в сметките). Щеше да си много по-напред и много по-ликвиден и качеството на съня ти щеше да е по-добро.
21
2
 
4
 
! Отговори
Архитекта преди 1 месец
Купувайте японски йени. Слушайте баче ви Архитекта
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лично аз влагам парите, които изкарвам в земя около София. Купувам по селата в радиус 30 км от София. Такава земя е златна инвестиция. След години когато ми се наложи да я продавам, ще струва поне петорно. Никакви злата и долари не могат да ми дадат такава доходност.
19
3
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 1 месец
Цената на златото се вдига непрекъснато, така че няма как да изгърми човека. А вие специалистите от село, трумпайте имоти в София и си мислете, че така ставата софиянци. Имотният балон съвсем скоро ще гръмне.
18
0
 
4
 
! Отговори
До 19 от ИТ преди 1 месец
Златото е една от най-лошите инвестиции в последните 3 години! Струва сравнително скъпо в момента само заради 2 неща: че има два военни конфликта (виж цената малко преди театъра в Израел и тяхната инвазия в Газа и преди войната в Украйна) и че доларът е скъп спрямо евро/лев. Погледни цената му коригирана с инфлацията и тогава наливай пари за трезори и комисионни на тавекс/айгошд и прочие.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купувайте злато и швейцарски франнкове. Еврото и доларесите скоро ще гръмнат.
16
2
 
9
 
! Отговори
До 15 от ИТ преди 1 месец
Може би това е целта? Хората да вярват, че са богати и да не им пука? Колко ти е таксата за трезора на година? Знаеш, че сайфовете са регистрирани в БНБ и всеки който трябва знае и може да разбере каква и коя каса ползваш. Само преди 5 години с 380к можеше да си купиш два четиристайни в ново строителство с два гаража в София. Днес няма да ти стигнат и за едно такова жилище. Но ти спестявай, както е казал Айнщайн, вселената и глупостта са безкрайни, като за първото не е напълно сигурен.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
3.5 % е доста нисък все пак. Това значи на всеки спестени 1000 лв да ти дават по 35 лв. Това си е направо нищо. В Америка проценът е средно над 10-15