Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%

Ще има клас "Бонус-малус", определян от Гаранционния фонд
Обновена: 20 ное 2019 07:00 | 20 ное 2019 07:00, Александър Попов
163
Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%
Снимка: Булфото, архив

Два основни фактора ще определят цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на шофьорите. Единият е дали имаме фишове или влезли в сила наказателни постановления. Другият е дали водачът има влезли в сила присъди за извършени престъпления, опасни за обществото и обществения ред.

Според внесения за обсъждане от Комисията за финансов надзор законопроект за въвеждането на системата "Бонус-малус", ако шофьор е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км/ч извън населено място, ще получава една наказателна точка и цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с 10% или с 25%, предвиждат предложените два варианта. Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км/ч в населено място, застраховката ще поскъпва с 30% или със 75%, пише "Труд".

Още по темата
Предлагат се 15 или 20 класа в системата "Бонус-малус" като в съответствие с броя извършени нарушения или пък липсата им, водачът ще бъде позициониран в определен диапазон – "неутрален", "бонус" или "малус", става ясно от проекта, цитиран от "Монитор".

Класът на водач и собственик на МПС ще се определя автоматизирано от информационната система на Гаранционния фонд.

"Неутрален" клас ще се дава на шофьор, който не е бил вписван като такъв в полица за задължителна застраховка и за когото няма информация относно фишове и присъди за извършени от него след 1 януари 2020 г. административни нарушения и престъпления.

В случай, че дадено физическо или юридическо лице е собственик на повече от едно превозно средство, то "Бонус-малус" клас ще се определя за всяко едно от превозните средства поотделно.

"Бонус-малус" клас на собственик на МПС ще се определя и на всеки лизингополучател, който е страна по договор за финансов лизинг.

Цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с до 400% за неизрядните шофьори, които правят нарушения на пътя. За хората без нарушения има два варианта – максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%.

За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да го шофира. А цената на полицата ще се определя според нарушенията на този от шофьорите, който има най-много и най-тежки провинения на пътя. Важно е да се подчертае, че ако собственикът на колата я даде на някой, който не е записан, че има право да я кара, полицата "Гражданска отговорност" ще важи. Но на собственика и на самия шофьор ще може да бъде наложена глоба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 114Плащаш за колата, а не за теб.
111
15
 
7
 
! Отговори
До 114 преди 4 години
Застраховката не е за теб, а за автомобила. Май ти е трудно да схванеш? Колкото и да си изряден или неизряден шофьор, застраховката е за автомобила, а не за теб.
110
1
 
17
 
! Отговори
11 преди 4 години
До Анонимника 109При изброените ситуации си е виновен собственикът на автомобила. Ти си от мpъсните изедници, нали?
109
4
 
17
 
! Отговори
Съвестен до 103,109 преди 4 години
Ще се поемат разходите от СОБСТВЕНИКА НА КОЛАТА. Стига сте се опитвали да се правите на хитри. Когато съдят престъпник се взимат под внимание всички неща от миналото му - ЗАТОВА Е РЕДНО да се вземе под внимание поне 5 г. назад ЗА ИЗРЯДНИТЕ ШОФЪОРИ. Не съм съгласен с 10г. без нарушения и Златен талон да плащам наравно на старта с пияни или дрогирани нагли шофъори.
108
2
 
17
 
! Отговори
11 преди 4 години
Аз предлагам и при нарушение на правилата за пускане на постове по форумите в интернет пак да има малус в Гражданската, че чак голем фалус.
107
0
 
25
 
! Отговори
Стойте си в тишината преди 4 години
Фиш за колан те прави опасен, а името на татю - не! Системата е бонус фалос за гражданите и тонус малус за чорбаджиите и управляващите.
106
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепям, избихме се в мирно време заради шофьори с купени книжки. Само се загледайте на някоя главна улица как народа НЕ може да кара.
105
1
 
18
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименПлащаш от твойта гражданска! Ако детето ти е краднало колата ще го съдят, ти пак ще платиш а малкия *** ще се сдобие с присъда. Автомобилите не причиняват щети.
104
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбирам ви, ама не може застраховката да е на шофьора - дъвкали сме го. Европейска директива.Детето ви взема без ваше знание ключовете от автобомила, блъска и трепе хора. Ко прайм? Паркирате си супер яката ТислЪ, отивате да пиете кафенце - ТислътЪ се самовзривява без шофьор вътре. Ко прайм? Паркирате Голфето и отивате на плаж, ама му изтърва ръчната, прегазва баба с дете. Ко прайм?Затова ЕСъ е рекъл - застраховката да покрива щетите нанесени от автомобила. И застроховката е на автомобила.
103
5
 
2
 
! Отговори
До - до съвестен 104 преди 4 години
Не говори глупости, че всеки ти се смее. ПО ГОРЕ СИ Е НАПИСАНО - ГО се обвързва с нарушенията НА ШОФЪОРА? И защо КОРЕКТНИТЕ да започват аз наравно с НАРУШИТЕЛИ, като теб?Не ми отговаряй - изложи се достатъчно.
102
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автомобилът се шофира, от който се наложи. Невъзможно е да изброим всички, които биха могли да шофират даден автомобил, а и защо трябва да се изброяват потенциални шофьори, които може никога да не шофират този автомобил в срока на застраховката му? Така само плащаме повече, но нищо повече не получаваме. Докато застраховката е за автомобила, а не за шофьора, всички такива идеи са само за допълнителен грабеж на хората.
101
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С премиер мутра - бивш рекетьор - толкова! Това му е капацитета, да джоби простолюдиото. Нищо смислено не може да роди, цялата икономика ни се крепи на рекет и корупция!
100
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масовият случай е автомобилите с българска регистрация да не напускат България или да напускат само за една почивка в Гърция, но мутрите ни дерат кожите сякаш всички през половината време сме извън България и те трябва да плащат.
99
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Анонимният колега под #12 е изчерпал темата!
98
1
 
11
 
! Отговори
До Съвестен преди 4 години
Когато застраховката ГО стане за шофьора, може да го има този бонус-малус. Сега е за колата, а колата нарушения не прави. Схващаш ли или едно си баба знае, едно си бае.
97
0
 
20
 
! Отговори
??? преди 4 години
Досега застрахователите печелеха по 200 милиона на година от застраховка ГО, сега ще печелят 600-700 милиона. За това става въпрос.
96
1
 
22
 
! Отговори
Кост преди 4 години
За спазване на ред си има КАТ !Ама хич ги няма на улицата да следят за нарушения или сега ще се появят и ще го играят КОМБИНА със застрахователите !!!
95
0
 
25
 
! Отговори
Грую преди 4 години
Не разбрахте ли, че целта е да се приберат едни пари в едни "инс-ове". Иначе ще ни изхвърлят от зелена карта. Всичко друго е пунта мара. Вижте в европа как е, дори и Румъния е по-адекватна системата.Тоя "проект" е същият като миналогодишния - няма нищо ново. Бездарници!
94
1
 
15
 
! Отговори
Дост преди 4 години
Защо трябва да има брокери мутри а не може онлайн като винетките ????
93
12
 
4
 
! Отговори
Ядосан преди 4 години
Дай Боже най-накрая и в нашата държава всякакви тарикати, *** и пр. нагли простаци, които се правят на Михаел Шумахер, да започнат да олекват за всяко неандерталско изпълнение по улиците и пътищата. Отделно като се затегне и режима за силно замърсяващите им баракуди и ще си мерят "пищовите" по кафетата, но без коли.Така ще се постигне двоен ефект - по-малко смъртност и ПТП-та и по чист въздух. Повече приходи за бюджета от тези нещастници, които ще е най-добре да минат на велосипеди.