Как можем да съсипем акумулатора на колата през лятото?

Батерията под капака на автомобила също изисква постоянни грижи
6 авг 2021 21:00, Нели Христова
14
Как можем да съсипем акумулатора на колата през лятото?
Снимка: Pixabay

В основата на всички грешки е спокойната увереност, че нищо не застрашава акумулатора на автомобила през топлия сезон. Оказва се обаче, че и през лятото той също е сериозно застрашен и може да излезе от строя. А това може да донесе сериозни проблеми, особено ако човек се намира на място, където не може да зареди батерията и няма от кого да получи ток.

Разбира се, всички тези проблеми може да бъдат избегнати, като сигурният начин за това, е да бъдат избегнати някои основни грешки, които водят да изчерпване на акумулатора и невъзможност той да бъде използван отново. На всички трябва да бъде ясно, че батерията под капака на автомобила също изисква постоянни грижи и внимание, за да може да служи повече време на собственика.

Забравен консуматор на енергия

Най-често колата се оставя на паркинга с включени фарове, като в слънчев ден е напълно възможно това да не бъде забелязано. Резултатът е дълбоко разреждане на акумулатора, който може да оцелее след един-два подобни случаи. Ако това се повтаря, един ден дори зареждането на батерията няма да помогне.
В дълго време неизползваният акумулатор се получава електрохимическа реакция, при която се изразходват оловото и оловния диоксид, за да се получи олофен сулфат (или сулфатиране). Това важи най-вече за батериите с технология AGM (Absorbent Glass Mat), при която положителната и отрицателната плоча са разделени от тънка мрежа от стъклени микровлакна, напоена с електролитна течност.

Случва се, всички консуматори на енергия в автомобила да са изключени, но акумулаторът да се разреди. Това означава, че има дефектни компоненти – например, чистачките на предното стъкло, не са се върнали в нормалното си положение. Течът може да се дължи също на неправилно инсталиране на музикалната система или на алармата.

Понижено напрежение при зареждане

Виновни за това могат да бъдат неизправен генератор, разтегнат ремък или замърсени контакти. Във всеки случай, ако батерията е постоянно недозаредена, процесите на сулфатиране протичат в нея - кристалите на оловен сулфат се утаяват върху електродите. Такава батерия няма да издържи дълго дори през топлия сезон. В подобни случи шофьорът може да усети не само леки проблеми със запалването, но и с други системи – например, фаровете ще светят по-слабо.

Презареждане на батерията

Кипящият електролит постепенно ще се изпари от всяка батерия - електродите ще бъдат открити, капацитетът ще спадне. Тези шофьори, които никога не поглеждат под капака на автомобила си, понякога се досещат за проблема при често изгаряне на крушките или по характерната неприятна миризма.

Претоварване на мрежата

Допълнително оборудване, няколко джаджи, свързани едновременно с "мултимедията", вече увеличават натоварването на мрежата. Екзотичен начин за унищожаване на батерията е да свържете мощни мрежови потребители към електрическата система на автомобила . микровълнова фурна, прахосмукачка, чайник. За тази цел много хора купуват инвертор, който да достави допълнителна мощност. В този режим батерията ще издържи минута и половина, не повече. Затова винаги стартирайте двигателя, когато свързвате мощен потребител.

Още по темата четете на сайта на Automedia.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-лесно може да съсипете всичко около вас ако слушате платените брътвежи на дегенерастията от гн яс . Бг
13
0
 
1
 
! Отговори
Ух ох ... преди 2 месеца
Нов акумулатор = гаранция 3 години и = 1 година за таксита. Така, че след 3 или 1 си купувате нов а пък ако ви работи още значи ви е бонус. Това е. Точка.
12
0
 
7
 
! Отговори
от опит преди 2 месеца
На жигулатора го съсипах с лошо зареждане- някакво реле беше сдало багажа, а като си купих нова кола - се скапа от употреба , за около 8 години предимно къси разстояния .
11
1
 
16
 
! Отговори
Нико преди 2 месеца
"...много хора купуват инвертор, който да достави допълнителна мощност."- това, което е написала журналистката и пълна простотия! Инвертора не доставя "допълнителна мощност", а само преобразува напрежението от акумулатора-12V на напрежение 220V за да се захранят консуматори на такова напрежение. Явно тази журналистка бърка напрежение и мощност защото не е внимавала в часовете по физика в училище.
10
0
 
18
 
! Отговори
вай вай вайййй преди 2 месеца
''Екзотичен начин за унищожаване на батерията е да свържете мощни мрежови потребители към електрическата система на автомобила . микровълнова фурна, прахосмукачка, чайник.''----Интересноооо.............!
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам за какви презараждания, недозареждания консумации и тн става въпрос. Аз моят акумулатор не го мисля, единствено ако дълго време не е карам го зареждам за всеки случай и това е, никакви проблеми. Колата гони 20-така де, може и заради това е, тея новите трябва всяко нещо да го мислиш. Много са изнежени
8
1
 
21
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Зарядно от Лидъл 30 лв ръгай у контакта :)))
7
1
 
25
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
Обеснения за шматки с нови мерцедеси на по 100 000 реални килметри,карани от баби и дядовци!
6
2
 
26
 
! Отговори
от Варна преди 2 месеца
Най-евтин беше 69лв с връщане на стар-46А/ч-неясна марка -Made in EU. Сменях преди 2 седмици. Сложих евтин, защото предишният скъп и прескъп даде фира посред лято, без даже да има признаци на умора. Палим отиваме на 5км, връщам се и..мъртва клетка. Явно умеят да сметнат как да загине малко след гаранцията, иначе те фалират.
5
1
 
22
 
! Отговори
хуху преди 2 месеца
най-лесно може да го съсипем лятото е като го набием в главата на *** журналист
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Същото което съсипва акумулатора зимата, го съсъпва и лятото. Но основното е недозареждане, поради лошо състояние на алтернатора. Последното е хронично при старите коли.
3
1
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Прумоция Със връщане на стария
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Асан 50 лева акумулатор - само краден от някой асанчо.
1
19
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
50 лв нов акумулатор само МонБат :)))