Британската преса за "деня на истината" за Шотландия

"Разпадането на Обединеното кралство може би предстои"
18 сеп 2014 09:29, Елка Василева
42
Британската преса за "деня на истината" за Шотландия
Снимка: БТА

Британските всекидневници обявиха днешния ден за "ден на истината" за Шотландия, с първи страници в синьо, бяло и червено по повод референдума за независимост, предаде Франс прес.

Днес е "Денят Д" за Обединеното кралство, обявява се на първа страница на в. "Таймс" под цветовете на британското знаме.

"Разпадането на Обединеното кралство може би предстои", се казва в редакционната статия на лондонския всекидневник. "В разделението се губи нещо неоценимо, нещо също толкова важно в културен план и толкова нематериално, колкото и конкретно икономическо и чисто политическо. Призоваваме шотландците от всички тенденции да кажат "не" на независимостта - и да го направят с национална гордост", се казва в изданието.

Още по темата

Само в. "Глазгоу Сънди Хералд" се обявява за независимост в последното си издание преди референдума. Шотландският вестник показва на първа страница мозайка, съставена от стотици снимки на поддръжници на независимостта, която оформя шотландското знаме.

В. "Гардиън" е избрал за първата си страница гледка от птичи поглед на Шотландия, на която морето е покрило останалите части на Обединеното кралство. "Денят на истината. 4 285 323 шотландски избиратели ще имат 15 часа да решат съдбата на своята страна", се казва в редакционната статия, която се опитва да убеди шотландците да отхвърлят независимостта и "да изградят отново съюза" заедно с останалите нации в него.

Под заглавие "Денят на истината" е и първата страница на в. "Скотсмън", придружавана от снимка на избирателна секция. Очаква се избирателната активност да достигне рекордни равнища.

Първите страници изобилстват и от символи. "Да или не. Днес Шотландия пише нова страница", може да се прочете на първа страница на в. "Скотиш сън", която показва бял лист с ръце, държащи писалки.

На първа страница на в. "Дейли мирър" мъж държи британското знаме, без синия цвят, който представя Шотландия. "Нашият ден на истината. Не ни напускайте по този начин...не оставяйте слънцето да залезе над 307 години обща история. Гласувайте с "не" и запазете една наистина велика Великобритания", пише изданието.

В. "Скотиш дейли мейл" представя свързаните заедно знамена на Шотландия и Великобритания. Британското знаме "е фундаментът, на който се градят нашите най-големи успехи в най-тъмните ни часове. Нека днес гарантираме бъдещето на Шотландия в забележителното и славно семейство на нации, каквото е Обединеното кралство", пише вестникът на първа страница.

Първата страница на изданието Метро", което иска да остане безпристрастно, е доминирана от думата "Гласувайте!": "Вместо да ви даваме уроци за предимствата или рисковете от независимостта, ви призоваваме просто всички да участваме в един от най-важните моменти от дългата и славна история на нашата страна", се казва в редакционната статия. "По тази причина "Метро" казва просто: "Гласувайте!".

"Съдбата на Обединеното кралство е в ръцете на избирателките", акцентира в. "Айриш индипендънт", отбелязвайки, че повече жени клонят към запазването на съюза. "Без гласовете на избирателките, кампанията в подкрепа на независимостта щеше да е по-напред", подчертава изданието.

"Дори ако шотландците гласуват против независимостта, Великобритания може да бъде променена завинаги от широките правомощия, обещани на Шотландия", притесняват се депутати от Консервативната партия, цитирани от в. "Дейли експрес". Всичко е в ръцете на онези 5 на сто от шотландските избиратели, които още не бяха решили как да гласуват вчера, подчертава изданието.

"Малцина твърдят, че независима Шотландия няма да може да се справи в дългосрочен план", отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Но ако шотландците изберат независимостта, може да се стигне до години на несигурност за икономиката й, които да продължат дълго след разпускането на вековния политически съюз, подчертава водещото американско издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кокво им обесняваш няма кои да те разбере това са хора с дървени глави аз съм бил в англия това е държава с домениращо африканско и южно азиятско население германия също е черна държава жалко е да видиш в класната стая от20деца 5 или 6 са гермачета останалите чернички трябва да се спре геноцида над европеиските народи извършван от съединените штати
28
4
 
4
 
! Отговори
Брат преди 9 години
Така е, номера за "независимост" на Шотландия е замислен отдалече и много точно. Видите ли, отделянето започва. Е сега например и в Русия трябва да има такива референдуми. Разбирате ли намека? Това, че Шотландия както си е била под английската корона, така и ще си остане, много малко хора го знаят. Всички ще се купят на това, че се "правят референдуми". Пу, мислят ни за по-прости, отколкото сме.
27
4
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 9 години
Абе, неграмотници! И вие ли се купувате на тези шменти-капели. "Независимост", дрън-дрън та пляс. Както главния си е била английската кралица, така ще си и остане. Както кралицата си е кралица и на Англия,на Шотландия, на Канада, на Австралия и още други. Това че тя се държи в сянка си е чиста проба залъгване на такива като вас. Няма "независимост". Особенно в английското кралство. Особенно в наши дни. Дъвка за малограмотници и недоучени дървени философи!
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Независимост за Войводина
25
3
 
10
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Анонимен 29 Аха ,и с дълг 10 трлд. долара,направо ще цъфнат и вържат Да не говорим,че в следващите години Лондон вече няма да е толкова силен финансов център + дооста нарастващите ислямисти родени във Великобритания Рано или късно ще вземат превес и тежко и горко на останалите по-нормални хора във Великобритания И в Германия е така ,само Франция се държи все още
24
5
 
21
 
! Отговори
Абсент преди 9 години
Шотландците имат НЕВЕРОЯТНИЯТ ШАНС без кръв и война да получат СВОБОДА...дали ще го пропилеят,или ще ги намачкат и манипулират жестоко-това е въпросът...че се ослушват и немалко други народи.
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ще се изненадам,ак им позволят да се отцепят...,ама много!!!!!
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ненич, Едниствените пътници в Европа сме ние българите! Със 2.52 ТРИЛИОНА брутен вътрешен продукт в момента Великобритания е третата най силната икономика в ЕС след Германия(1) и Франция(2). Да не говорим за международното им влияние и факта че 70% от финасите на Европа се управляват от Лондон.
21
4
 
17
 
! Отговори
Гайдар преди 9 години
Всичко започна с кампанията против българите! А скотите също свирят на гайди!
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След Шотландия следва референдум за отделяне на Северна Ирландия. Обединеното кралство ще загуби и доминионите си Канада, Австралия а след това ще се разклати и монархията в ЮК.
19
2
 
19
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Каквото и да стане,,Великобритания е пътник Или ще се надроби или ще се напълни с джихадисти ,които ще я довършат отвътре
18
5
 
22
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
Подкрепям идеята ЕС да се отдели от България
17
7
 
30
 
! Отговори
морски преди 9 години
Подкрепям идеята ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС И НАТО.
16
7
 
14
 
! Отговори
ми4 преди 9 години
Тва ако беше Путин вече да е пуснал зелените човечета !
15
3
 
32
 
! Отговори
морски преди 9 години
Това е западната демокрация - ,,НЕ НА НЕЗАВИСИМОСТА" нали постоянно ни промиват мозъците с лозунги - свобода,демокрация,толерантност.......Ха сега бъдете толерантни.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Е, нека. В нашата история пък по културен начин се случват Съединенията."Бая пушки и оръдия са се мотали насам натам по време на Съединението, а и цяла война печелим непосредствено след него.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 15Правя препратка към руската агресия и агресията от страна на САЩ по отношение на териториални претенции, но се съмнявам, че ти успя да вникнеш в този смисъл.В нашата история са се случвали съединения, така е. Но виж сега - България е една шепа хора. И те определено не са "съединени" един с друг, дори напротив.
12
6
 
32
 
! Отговори
Реалност преди 9 години
Няма да има отделяне. Референдума е позволен със цел да се затвърди властта и позицията на короната! После никой не може да оспори властта понеже ще казват ето имахте шанс да се отделите но избрахте НЕ и затова сега ще слушате и изпълнявате. Този метод за контрол е в основата на всяко едно управление и се доказал като изключително ефективен. Демокрацията и правото на избор са илюзии създадени с цел по лесно овцете да бъдат контролирани и да кротуват.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 32328Дошло е времето. Така го чувстват. Ето това е култура - да не обидиш опонента си, но в същото време ясно да му покажеш, че не е желан повече.
10
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
REDERENDUMA BESHE NA 16 ti I REZULTATITE SA QSNI