Гастарбайтерски зов от GB: Лирата падна, обедняваме!

Българи изпращат пари на роднините си у нас по бусове
27 юни 2016 09:00,
227
Гастарбайтерски зов от GB: Лирата падна, обедняваме!
Снимка: Reuters

Български работници във Великобритания са започнали масово да преговарят с шефовете си да получават заплатите си в евро, а не в лири. След обявяването на резултатите от референдума на Острова, с който Обединеното кралство реши да напусне ЕС, курсът на паунда се срина драстично и продължава да пада.

Пред "Монитор" работници във ферма в Англия обясниха, че само за два дни заплатите им са намалели с около една трета заради вариращия курс на лирата.

"Преди получавахме около 350 паунда на седмица, от които 200 изпращахме в България. При стария курс тези 200 лири излизаха около 560 лв. Сега обаче, при смяната им, роднините ни взимат под 450 лв.", разказаха родните работници.

Те обясниха, че ако паундът продължи да пада, нямат причина да останат да работят на Острова, тъй като в други европейски страни ще получават повече пари.

Като първоначална мярка за овладяване на ситуацията, нашите са поискали договорените от тях заплати да им бъдат изплащани в евро, така че да не са на загуба.

Друг проблем, с който се сблъскаха българите във Великобритания след Brexit-а, е забраната за изпращане на пари в чужбина. Веднага след обявяването на резултатите от референдума беше наложено вето за парични преводи зад граница, за да не се стигне до срив на банковата система на Острова. Така хиляди нашенци се оказаха с вързани ръце да изпратят пари на близките си в България.

По първоначална информация забраната ще продължи около една седмица, но българите се притесняват, че тя може да бъде удължена и до края на юли. Затова са измислили алтернативен вариант за прехвърлянето на парите си у нас. Масово нашенците започнали да изпращат пликове с пари по бусовете с гастарбайтери, които се прибират у нас.

"Пращаме всичко, което имаме, защото със срива на лирата се тревожим, че можем да загубим още пари", обясни един от българските работници.

В същото време колите за България са се увеличили няколко пъти, масово във Facebook групите за българи на Острова се публикуват обяви, предлагащи транспорт от Обединеното кралство до България.

В съобщенията се посочва, че срещу 20 паунда отгоре всеки пътник може да вземе със себе си повече багаж или дори мебели, които да пренесе у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
GB-BG преди 7 години
POREDNATA UNIKALNA PROSTOTIA ! KOI GI PI6E TEZI STAII, KOI GI PUBLIKUVA ? KOI ? PAUNDA E TVARDA VALUTA-LEV4ETO E TOALETNA HARTIIKA ! STIGA STE BALAMOSVALI HORATA S PRAZNITE SI STATIIKI !
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама кога ядохте кюфтета не ревахте.
136
4
 
1
 
! Отговори
:( преди 7 години
Марковите дрехи и самсунга са най-важните неща в един живот ! Лелееееее :(
135
1
 
4
 
! Отговори
До 202 преди 7 години
Също така бих допълнил, че тук в Англия живея по спокойно, когато съм почивка се разхождам, виждам се с приятели и не ми се налага да мисля за дали ще ми платят този месец, но пък България винаги ми липсва
134
1
 
12
 
! Отговори
До 200 преди 7 години
Баце в емигрантите злоба няма.Напротив,всички емигранти следим и се интересуваме от живота с съдбата на БГ.Има хора с десетилетия живеят в UK,изгледали са деца и гледат внуци,но пак се интересуват от ставащото в БГ.Аз лично взимах в БГ 1600лв заплата и не ни стигаха. Жената стоя 6год. без работа, защото неизлиза сметката да работи за 500лв, защото като махне разходите чисто остава 100лв.В UK работим и двамата и работата не е х12ч. от понед. до неделя, както и не се моля за 2 седмици отпуск
133
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз да подкрепя сънародника 201. И ние живеем в UK и не се оплакваме. Парите стигат за всичко. А в БГ като си платиш наема, тока, водата, гсм-тата, кабелна, интернет, гражданска, преглед и данък на колата (само данъка на стария ми таралясник бе 280лв!) и една камара пари за храна, домакински деболии. И... почивка на море само в БГ и то само веднъж на 5-6год., ходиш с автобус щото паркингите са по-скъпи от нощувките, къпеш се в л**на, повърня и смрад на плажа... Никога повече живот в БГ за нас
132
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи аз живея в Англия и не бих казъл, че мизерствам, наел съм си собствено жилище и то доста прилично, вярно има моменти когато ми се налага да се лиша от някоя глезотия, но това е ако искам да отида на почивка, но общо взето с доходите ми мога да си купувам маркови дрехи, да си плащам телефона говорим за новият самсунг който излезна, хладилника постоянно да ми е пълен, както и да си заделям 300/400паунда в банката. Не бих казал, че тук съм милионер, защото работя на мин.заплата 7.20 на час
131
2
 
6
 
! Отговори
681 преди 7 години
Еййййй много злобен и завистлив е станал българина!
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами върнете се у нас от тук по-бедни няма да станете
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, не е паднал толкова много паунда, стига ревахте, 10% нищо не е. По-добре да извикате неволята и да се хванете да бачкате и събота, както правим тука в България. Там поне се плаща извънредния труд.
128
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кога ще ни занимавате с гурбетчий и разни други ?. Още малко и ще поискат помощи от България.....
127
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига вече групостиУ нас защо токът поскъпва от 1 юли, а нищо не пишете, продажни ***?
126
1
 
1
 
! Отговори
заповядайтИ преди 7 години
а когато се срещнете с ченге - то ви целува ръка и ви мушка 20 лв в джоба - ей така да имате
125
3
 
3
 
! Отговори
Флефо преди 7 години
Еми да си бехте седели дома
124
2
 
18
 
! Отговори
заповядайтИ преди 7 години
*** много добре сте ми дошли в България. Тука всички работодатели ви очакват с по 5 000 евро на седмица заплата. Построили са ви златни дворци с платинени бидета. Ромите ви посрещат през 10-15 метра и ви дават пари на ръка задето сте се върнали. Тука всички стоки и услуги са по-евтини, до такава степен, че всеки ден с дневната надница може да си купувате по един хеликоптер и едно пиано. Ред, Законност и справедливост цари повсеместно
123
5
 
11
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
Български катун. Като не им харесва да духат супата.
122
3
 
19
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Никой не ги е карал на сила да ходят да работят там. Ако не им харесва - куфара, хийтроу, София, село.
121
8
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Всеки сам избира пътя си,никой няма право да нарича гурбетчиите изменници и алчни.Не може всички да са IT специалисти,не всеки има възможност да се изучи,хората бягат от немотия,70 процента от бг населението живее бедно.Тия IT специалисти къде се хвалите колко изкарвате,защо не създадете общност и не започнете да помагате на събратята си останали в БГ,ами се подигравате и злорадствате колко *** и мързеливи били.Събирайте пари,помогнете им с обучението,направете ги и тях ITспециалисти,кога?
120
0
 
23
 
! Отговори
умен преди 7 години
Загубили сто лева и голям рев.
119
3
 
12
 
! Отговори
Маквикар преди 7 години
ами ако се завърнете в бащините и дЕдовите си селски къщи и се хванете да творите " земни блага" ...може би пак ще станете хора а не некви лиро-стрелинги лапачи