Белгия предотвратила удар срещу щабквартира на НАТО?

"Мъжът с шапката" от Брюксел – в терористичния списък на САЩ
4 авг 2016 17:00,
7
Белгия предотвратила удар срещу щабквартира на НАТО?
Снимка: архив, Reuters

Заловеният в петък в Белгия Нуредин Х. вероятно е подготвял атентат срещу военната щабквартира на НАТО за Европа край Монс, на около 60 км югозападно от Брюксел.
 
За това пишат днес няколко френски вестника, позовавайки се на източници от следствието. 33-годишният мъж, комуто бяха предявени обвинения за опит за убийство и участие в терористична група, беше оставен в ареста от магистрат, който гледа мярката му за неотклонение в Лиеж в понеделник.
 
Нуредин Х. поискал да му бъде поставена електронна гривна, проследяваща движението му, но съдията го остави зад решетките поне за месец след запознаване с материалите по делото.
 
Полицията и прокуратурата не дават никакви подробности около обстоятелствата, довели до задържането му. Твърдението, че той е замислял да удари "ШЕЙП", военната квартира на НАТО за Европа, са първите детайли около ареста. След публикациите прокуратурата заяви, че е възможно това да е била целта на удара, но че разглежда и други версии.
 
Мъжът, който е белгийски гражданин, отрича всички обвинения и настоява, че не е извършил нищо противозаконно. Той е познат на полицията за дребни престъпления, но спецслужбите са го следили напоследък заради многобройните му пътувания из Европа и заради контактите му извън континента.
 
Нуредин Х. беше задържан заедно с брат си при голяма полицейска операция в Монс и в Лиеж в петък. След разпит братът беше освободен, а Нуредин – откаран в ареста в Лиеж, където му бяха предявени обвинения за терористична дейност.
 
Оръжия и експлозиви не бяха открити, но са иззети няколко компютъра.
 
Според властите няма връзка между неговото задържане и разследването на атентатите срещу летището и метрото на Брюксел на 22 март, при които загинаха 35 души, а над 400 бяха ранени.
 
Междувременно Държавният департамент на САЩ добави Мохамед Абрини към списъка с терористите, които нямат право да влизат в страната. Абрини беше засечен да шофира колата, с която последният оцелял терорист от Париж, Салах Абдеслам, пристигат във френската столица два дни преди атентатите от 13 ноември. След това той беше разпознат като "мъжа с шапката", заедно с заедно с двамата камикадзе, които се взривиха в залата за заминаващи пътници на летището в Брюксел. Той призна, че е "мъжа с шапката", след като беше арестуван през април.
 
Държавният департамент твърди, че той е участвал в планиране на терористични атаки в Германия и във Великобритания.
 
Белгийското правителство замрази преди седмица сметките и имуществото на Абрини заедно с това на още 11 души, заподозрени в терористична дейност, включително семейството, укривало Абдеслам в Брюксел. В момента Абрини се намира в затвор в Белгия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО не се ли правеха на интересни на Русия в последновреме? Следващият опит щебъде успешен. Дано българскотовоенно министърче бъде там посъщото време.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко че не е успял !
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само луд може да реши да напада НАТО
1
1
 
6
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Тоя сигурно е психично болен. Да го пускат.