Марин льо Пен: Франция да си е господар, да не членува в ЕС!

Френският национализъм е в центъра на предизборната кампания
Обновена: 14 яну 2017 06:48 | 13 яну 2017 20:00, Елка Василева
123
Марин льо Пен: Франция да си е господар, да не членува в ЕС!
Марин льо Пен. Снимка: архив, Reuters

Според представата на крайнодясната лидерка Марин льо Пен Франция трябва сама да си е господар и да не се занимава с глобализационни проблеми, да не членува в Европейския съюз и границите й да не са отворени.

Франция ще се присъедини към САЩ и Русия в глобалната борба срещу ислямистките екстремисти. Джобовете на френските граждани ще са пълни не с евро, а с франкове. Границите ще са толкова сигурни, че незаконната имиграция повече няма да подхранва страховете от терористични атаки и да източва средства от държавните каси, пише Асошиейтед прес.

Това виждане става все по-привлекателно за избирателите, които някога се чувстваха отблъснати от имиджа на антиимигрантската партия на Льо Пен като храм на расисти и антисемити. То превърна Льо Пен във водещ кандидат за президентските избори във Франция напролет.

Поредицата кървави екстремистки нападения, безработицата от 10 процента и разочарованието от традиционните политици във Франция помогнаха на партията, която Марин льо Пен положи усилия да реформира, да се превърне в потенциално жизнеспособна алтернатива.

Според ранните допитвания Марин льо Пен ще е един от двамата основни претенденти за президентския пост. Другият е бившият премиер Франсоа Фийон - консерватор, който смята да съкрати броя на държавните служители и да ореже финансираното от държавата здравеопазване - неприкосновена зона според Льо Пен, лозунгът на чиято кампания гласи "В името на народа".

Льо Пен смята, че шансът й за победа се увеличава след решението на Великобритания да напусне ЕС и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. Убедена в победата си, тя заявява, че "ще" промени Франция.
"Тази страница от историята на света е на път да бъде затворена. Ще върнем на страните обоснования протекционизъм, икономическия и културния патриотизъм", каза Льо Пен.

Вчера Марин льо Пен се появи в "Тръмп тауър" в Ню Йорк. Видяна била да пие кафе в заведение в сградата, което породи спекулации, че се опитва да се свърже с новоизбрания президент. В графика му обаче нямало записана подобна среща.

Подобно на Тръмп, 48-годишната Льо Пен, майка на три деца и юрист по образование, предвижда подобряване на отношенията с Русия, която тя и други висши представители на партия "Национален фронт" посетиха. Льо Пен обаче отива по-далеч.

"Искам да се създаде съюз между Франция, САЩ и Русия за справяне с ислямския фундаментализъм, тъй като той е колосална опасност, надвиснала над демокрациите ни", каза тя тази седмица. "Тероризмът е пистолет в ръцете на престъпници", добави тя и подчерта, че единствено съюз би могъл да го надвие.

Според Льо Пен и поддръжниците й "масираната имиграция", особено от мюсюлманска Северна Африка, измества френската цивилизация и е в основата на много от съвременните беди на Франция. Мантрата на митингите на Националния фронт е "Ние сме си у дома".

Льо Пен твърди, че няма проблем с последователите на исляма, но иска хората, които изповядват радикални политически идеи под маската на религията, да бъдат съдени и експулсирани, преди да са наложили във Франция ислямския закон – шериата.

Традиционното мюсюлманско облекло, което мнозина във Франция смятат за път към радикализация, може да изчезне от общественото полезрение, ако Льо Пен спечели президентския пост. Вторият човек в йерархията на НФ, Флориан Филипо, казва, че платформата на Льо Пен призовава да се разшири обхватът на закон от 2004 г., забраняващ демонстративни религиозни символи като мюсюлманските забрадки във френските училища, така че забраната да се отнася и за френските улици.

Марин Льо Пен пое ръководството на Националния фронт през 2011 г. от баща си, съоснователя на формацията Жан-Мари льо Пен. Подетото от нея преобразяване на партията включи и отстраняването на баща й от нея. Членството в партията му беше отнето миналата година, след като той неколкократно повтори свои антисемитски изказвания, заради които получи и съдебна присъда.

Само че лозунгът "Франция на първо място", въведен от Льо Пен-старши през 1985 г., продължава да живее и при дъщеря му.

Новопристигащите във Франция ще трябва няколко години да правят редовни вноски, преди да добият право на безплатно образование и здравеопазване. Льо Пен заяви, че според нея социалните придобивки са примамка за имигранти. Изявление на Националния фронт този месец свърза липсата на подслон за френските бездомници с "масирания приток на мигранти".

Нона Майер, водещ експерт и познавач на партията, каза, че Льо Пен е извършила половинчата промяна в НФ, като го е отървала от някогашния антисемитски имидж, но го е превърнала във враг исляма.

"Дълбоко в същността на партията на Марин льо Пен има нещо наистина несъвместимо с демократичните ценности. Това е идеята, че жилищата, социалните придобивки, семейните надбавки и работните места са територия, запазена за французите", казва тя.

Льо Пен енергично отхвърля етикета "екстремистка" и гордо нарича себе си "патриот". Думите "демокрация" и "демократичен" рядко се чуват от устата й.

Обкръжението й обаче включва някогашни членове на крайнодясно движение, станало известно с насилието си. Бившият лидер на ултраконсервативния "Блок идантитер" ("Блок на идентичността") в Ница Филип Вардон се присъедини към Националния фронт и бързо си спечели ролята на съветник.

Под ръководството на Марин льо Пен Националният фронт се превърна в големия победител на изборите за Европейски парламент във Франция през 2014 г., като спечели повече места от всяка друга френска партия. Льо Пен обаче иска премахване на 28-членния Евросъюз, твърдейки, че е отнел националния суверенитет, и отказ от единната валута, която описва като "забит в гърдите нож" за страните, унищожаващ икономиките им.

Формулата й за излизане от ЕС е много проста: опит незабавно да се договори възстановяване на границите, националната валута и "икономика на патриотизма" за защита на френските работни места и индустрията и да се даде възможност на французите да приемат закони, които да не бъдат подменяни с директиви от Брюксел.
(Ако бъде избрана за президент), шест месеца след като поеме властта, тя ще свика референдум и ще препоръча оставане в "нова Европа", ако преговорите са ползотворни, или напускане по примера на Великобритания. "Програмата ми не може да бъде изпълнена, ако останем подчинени на европейски диктат. Очаквам голямото завръщане на национализма", заяви тя.

Очаква се Льо Пен да представи пълната си президентска програма на конгреса на 4 и 5 февруари, с който ще започне предизборната й кампания. Партийната лидерка обаче зададе тона още в новогодишното си приветствие - с "пожелание за битка" за разгром на политическите противници, които тя твърди, че представляват интересите на банките, финансовите среди и медиите. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая върна ли парите на Путин?
45
0
 
3
 
! Отговори
Агджата преди 7 години
А как ще се почувства тая шмaтка като жителка на Френската Арабска Република?Половината черна Африка и Магриб живеят във Франция :)
44
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 7 години
До АнонименФранция в момента има само една граница за пазене: южната! И не може да се справи! А какво ще стане, когато трябва да пази и останалите?! Да не можеш да опазиш около 20% от границата си, но да твърдиш, че ще се справиш по-добре, ако пазиш цялата?! Трябва да си *** ***?!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая дебелана плиткоумна много е заблудена. Явно си прави сметка да намери нови спонсори на антифренската си партия с подобна програмка. Кофти е това, че спонсори са и само руски банки, а с подобни спонсори върви обяснявай, че не си путинофил... Апропо,френските политици са същите са като нашите- вземете сравнете СайдерОф с тая кака мазна, един дол дренки са по лъгане, мазане, лигавене и са еднакво корумпирани от руските служби.
42
1
 
4
 
! Отговори
ФХ преди 7 години
Аман от политици демагози. То и в Европа ги имало, не само у нас.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bolni mozaci!!!!
40
7
 
9
 
! Отговори
роко преди 7 години
Франция ще остане член на НОВА ЕВРОПА! Автора пропуска да ни преведе що значи туй.Ами значи възтановяване на ЕС от преди шенген и оставане в него на само богатите страни без такива навлеци като нас,Румъния,полша и гърция. Истината е че не ни искат.Гастербайтерите разрушават една соц.система изградена през целия 20в. като се съгласяват да бачкат повече часове за по малко пари.Както в САЩ с Тръмп така и в Европа идва край на неолиберализма-с-*** унищожител на средната класа. Отново сме от .. страна
39
7
 
9
 
! Отговори
до 7 Партизанката преди 7 години
Ще стане като с бразилската партитзанка - един импич.
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Франция и виновен ЕС, че преди тия проблеми с бежанците си бяха приели към 5-6 млн. магребинци, *** и какви ли не.
37
13
 
11
 
! Отговори
грип преди 7 години
И тази се е надъхала с демагогия. Бас държа, че това едва ли ще стане, защото глобализацията е факт чрез интернет. Наистина не са хубави терористите, но постепенно ще залязат.
36
6
 
14
 
! Отговори
Путин преди 7 години
Маринче, ти не разбрали че аз не съм Брежнев. През .... ми е за идеологиите. Паричките са важни. Връщай заема,че лошо ти се пише.
35
2
 
21
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Защото у нас...мафията си има държава!
34
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо в България няма политик като Мари Льо Пен. Ние имаме премиер мутра , президент постелки. Парламентът пълен с *** и престъпници. Кога ще имаме политици, които мислят за България и кога ще изметеме политическите боклу.ци от нашата държава
33
4
 
37
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Няма нищо случайно в ренесанса на национализма в Европа! Не е важно дали лидера се казва Льо Пен...Орбан..или Фрауке Петри! Това е просто своеобразен израз на народната воля! Всеки нападнат от болестотворни *** организъм се бори с тях! Чувството за самосъхранение важи , и за народите на Европа - мултикулти...либерализъм..само ДУМИ с които се "приспива"народната бдителност. И тези които ги ползват - трябва да идат на бунището на историята! И аз не искам ислямски убийци в дома си!
32
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е аз не искам да живея обграден от мюсулмани и африканци,само за да бъде щастлив Сорос и неговите ***.Надеждата ми е точно в лидери като Мари Льо Пен,Орбан,Путин и Тръмп.Нещата които тя говори са абсолютно верни и правилни.Тя е новия генерал Де Гол за Франция.Виждам бъдеща Европа като съюз на Отечества,е казвал той.Кукловодите на света не искат национални държави,не искат Християнство и семейство.Тяхното оръжие са мюсулманските орди в сърцето на Европа.Но няма да им мине номера!
31
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС се разлага то е ясно какво стана със световния ''жандарм'' НАТО. И като си спретнат сега едно руско НАТО със САЩ втора цигулка работата се запича.
30
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Под свобода на словото ,журналистите разбират само за своето слово ,доказателството е изтритите коментари.
29
31
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея хора се опитват да върнат Европа преди 100 год Супер нереални неща говорят. Не се връзвайте хора това е евтин популизъм!Къде е сега спасителя на Англия? Или спасителя Бареков?Вземат си парите и бягат,а ние ще им плащаме сметката.Бъдете разумни и защитавайте свободния пазар и демокрацията. Със здраве.
28
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и франция взе да се усеща,един по един силните ще напуснат съюза,ще останат само слабите държави,които не могат или не искат самостоятелна икономика и ядрото им ще е германия.Ако не се усетят навреме те ще станат изцяло зависими от нея а от това ще се възползват тези дето стоят зад цялата идея.Засега всичко е в белгия страна без език и коренна националност,която в един момент ще се разпадне и раздели от франция и германия и е удобен параван ,но паживьом увидим
27
5
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Хах(31)Една забележка само - тези от колониите не ги отхвърлят, а те само се цепят. А който се цепи от колектива - колективът му го нацепва. А мислиманците се цепят.