Орбан сравнен с Брежнев и Сталин

ЕК започна разследване заради университета на Сорос
26 апр 2017 20:45,
81
Орбан сравнен с Брежнев и Сталин
Снимка: БТА

Унгарският премиер Виктор Орбан беше оприличен на Сталин и Брежнев в Европейския парламент в Брюксел, където участва в дебат по повод последните закони, приети в страната срещу бежанците, чуждестранните университети, готвените поправки срещу чуждите фондации и националното допитване "Спрете Брюксел".

Още по темата

Вие възраждате старата комунистическа система, установявате икономически протекционизъм и виждате врагове навсякъд както Сталин и Брежнев", заяви лидерът на либералите Ги Верхофстат. Той добаи, че Орбан е изоставил демократичните си възгледи от 90-те и го запита дали следващата му стъпка ще е горенето на книги.

"Не може да получавате парите на ЕС, но не и ценностите му", каза Верхофстат.

Водачът на социалистите Джани Питела обвини унгарския премиер директно в лъжа и настоя ЕНП да го изключат от партийното си семейство.

"Нямаме предрасъдъци към вас и не ви възприемаме като враг, но не сме и глупаци и виждаме какво се случва", каза Питела в пленарната зала в Брюксел. Той обвини Орбан, че отказва да приема бежанци по европейските квоти, атакува неправителствения сектор и заблуждава обществото, че затваряйки Централноевропейския университет (ЦЕУ), спасява унгарците от Сорос.

"Когато си в едно семейство, споделяш плюсовете, но и тежестите", заяви Питела.

Съпартийците на Орбан от ЕНП също критикуваха затварянето на университета. "Не разбираме защо се отказвате от предимството унгарците да получават добри дипломи", коментира водачът на християн-демократите Манфред Вебер. Той осъди и националното допитване, което според него цели да настройва гражданите срещу ЕС, както и поправките срещу чуждестранните фондации, които трябвало да се прехвърлят и върху унгарските, за да е ясно кога инициативи се финансират от Русия. Вебер обаче похвали Орбан, че е дошъл в парламента и заяви, че ЕНП вярва, че той "ще чуе предложенията и ще ги предложи".

Унгарският премиер беше подкрепен само от консерваторите, които заявиха, че образователната политика е национален въпрос, в който Брюксел няма правомощията и от евроскептиците на Найджъл Фараж, който покани Орбан да се присъедини към "брекзитърите" в Лондон.

Междувременно, Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Унгария за поправките в закона за висшето образование, като даде на Будапеща 1 месец да отговори на съмненията, че с него се нарушават свободата на образование и академичната автономност, а също и свободата на учредяване и правото на достъп до услуги.

Брюксел заплаши, че ще пристъпи към санкции и по закона за бежанците, който предвижда затварянето в центрове от закрит тип на всички търсещи убежище и по поправките срещу фондациите, ако Будапеща не отстъпи.
"Този дебат е между нас и вас и между нас и един американски финансов спекулант, който разруши живота на милиони в Европа и е отявлен противник на еврото", заяви Орбан. Той говори срещу унгарския финансист и не отвърна на въпроса, защо се е обърнал срещу него, след като е следвал със стипендия на "Отворено общество".

Унгарският премиер заяви, че правителството му е проевропейско, но унгарците "ще подкрепят ЕС, ако той води честен и отговорен дебат с тях и признава отвреме навреме, че трябва да се реформира".

Орбан нарече "слухове" твърденията, че иска да затвори ЦЕУ и заяви, че законовите промени целят да премахнат привилегиите на чуждестранните университети спрямо унгарските и да подобрят прозрачността. Той заяви, че Унгария смята презаселването на бежанците за противоречащо на европейското право и обвини Сорос, че се опитва да накара ЕС "да приема по 1 милион мигранти в Европа годишно". За чуждите фондации кабинетът следвал американски модел за прозрачност.

Правителството също така иска да запази за себе си правото да определя цените на тока и водата, както и размера на данъците, каза Орбан. Той не коментира бележката на първия заместник на Юнкер Франс Тимерманс, че размерът на ставките на ДДС се определят от националните власти, а не от Брюксел и че Унгария сама си е наложила 27% ДДС - най-високото в ЕС.

"В много отношения не сме доволни как работи ЕС и когато го критикуваме, ние искаме да го корегираме, за да работи по-добре", заяви още премиерът. Той призова парламентът и Еврокомисията да вникнат по-добре в промените и да разберат, че те са "свежи и креативни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
колобър преди 5 години
ВИКТОР ОРБАН Е ВЕЛИК РЪКОВОДИТЕЛ НА СВОЯТА ДЪРЖАВА - УНГАРИЯ. ТРЯБВА И ДРУГИТЕ ДА ГО ПОСЛЕДВАТ. УСПЕХ ВИКТОРЕ! ТИ ЩЕ ПОБЕДИШ!
55
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До SpaceXАМИ УНГАРИЯ НЕ УСВОЯВА ЕВРОФОНДОВЕ ОТ 2011 ГОДИНА ВЪРНА ДЪЛГА СИ КЪМ ЕС ОТ 17 МИЛЯРДА И СЕГА Е НА ЧИСТО ЗАТОВА И ОРБАН Е КОРАВ
54
0
 
4
 
! Отговори
АTAKICT преди 6 години
До АнонименПОВЯРВАХА НА СЕБЕ СИ---ТОВА Е КЛЮЧА ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИЯ ЗАТВОР
53
0
 
5
 
! Отговори
Керенски преди 6 години
До сега в живота си разбрах едно;Всички ценодти опират и се движат от едно -парите. ДНЕС ВИЖДАм КАК ЕВрОПЕИСКИТЕ цЕНОСИ ПАрИТЕ ОСНОВНО ДВИЖАТ СВЕТА........
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вива Орбан!
51
0
 
6
 
! Отговори
do ano 68,69 преди 6 години
Да, от различни вселени сме, и няма да се разберем. Пак го удари на рейтинг, международно признание, и др. непреки критерии, за академичност. А всъщност, крайните либерални концепции, господстващи в Европа, доведоха нещата до сегашното положение. И за да си прикрият резултатите, и прехвърлят вината на някой друг, имат нужда, от "правилни" учени. Една част си обучават, а други подбират, без значение, в коя школа са учили. Критериите за пригодност, са колко са податливи на "правилните" концепции.
50
1
 
6
 
! Отговори
Гост преди 6 години
66 Чети за Орбан не само критика и ще научиш. Аз ще приключа лаконично - унгарците мигрирали на Запад са по-малко дори от чехите, а чехи вече почти няма
49
1
 
3
 
! Отговори
62 ano преди 6 години
Не си схванал смисъла на написаното, или приемаш политиците за плод на академична среда. Да и за теб, смисъла на академичноста, като носител и откривател на знанието, и неговата полза за бъднините на човечеството са замъглени, от вторични концепции. Не можеш да ослепиш, родения да бъде зрящ, само с едно Оксфордско образование. Но при правилен подбор, и завършилите в Москва, вършат същото. Примери няма нужда, който търси, намира.
48
1
 
7
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Достатъчно е да се знаят всички успехи на Унгария с Орбан, голяма част от които се дължат на самостоятелната му външна и вътрешна политика. Самият факт че го обсъждат на толкова високи места.... Основното разбира се идва от това, че "не се навежда"....
47
1
 
8
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Могат да го хулят кокото си искат, но Орбан вече е дори с световен авторитет.
46
1
 
12
 
! Отговори
PD преди 6 години
Орбан, може да бъде сравнен с Брежнев и Сталин, само в едноклетъчния мозък, на бюрократ либерал. А иначе, Орбан, много точно се е насочил, към сферата на знанието, където модерни грантови схеми, унищожават академичноста, създавайки предпоставки, малко умни, но политкоректни рабитници, да деформират истинския смисъл от знанието. И не е ясно, защо, малко умните, обединени в групи, очакват, да споделяме недостатъците, от неумните им концепции. Слепци, могат да водят, само други слепци.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВТРЪСНА НИ СЕ ДА НИ ПОВТАРЯТ, ЧЕ СМЕ ЕДНО СЕМЕЙСТВО.НА НАС Е ОТРЕДЕНА РОЛЯТА НА НЕПОСЛУШНИТЕ ДОВЕДЕНИ ДЕЦА, КОИТО ВСЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАКАЗВАНИ.
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И между другото,Унгария е една от слабостите на Сорос,доколкото знам.Така че дано има някакво вслушване в Орбан.Защото ако няма някаква реформа и справяне с миграцията,справяне с кризите в държавите в южна Европа и други места в Европа,не знам какво е бъдещето на Европа.По-добрия вариант е да си подадат ръка,да работят заедно и се вслушват един в друг.А не само на две-три държави да се решат проблемите,да се удовлетворят лобита и Хоп! готово,а другите кучета ги яли!
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не може да получаваш парите на ЕС, без да получаваш ценностите му."-Да разбирам ли, че Сорос и платените протестъри, които се опитаха да свалят Орбан са от "ценностите"?------------------Те обаче не казват какво им отговори Орбан,точния цитат не помня,но той им отговори им че си плащат,за да са в ЕС и още други неща.Те не могат да схванат,че европейците не са против ЕС,а само искат да реформират Европа към по-добро.Боксуват на старите си принципи и не искат да променят нищо.
42
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Или играеш с всички в съюза или се оттегляш"Там е работата, че така е измислено та малките държави не "играят с всички" в съюза. Те са поставени на колене. Избутани са в ъгъла. Големите като Германия, Франция са тези, които се ползват от облагите на ЕС. Напоследък станаха толкова нахални, че обявиха даже и ЕС на две скорости. Орбан, за разлика от нашето мекотело обаче не иска да им играе по свирката в ущърб на Унгария.
41
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбангутаня и президентин да стане си остава *** шебек. Същото се отнася впрочем и за ***.
40
1
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Докато стегне Сталин,доста пот трябва да пролее,доста пушки да раздаде.Иначе е достоен политик,не като нашите пу.тки.
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верхофстат е една от най-големите ***, които може да се видят по телевизията
38
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбирай каквото искаш. Или играеш със всички в съюза или заминаваш. Това се учи още в училище.
37
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не може да получаваш парите на ЕС, без да получаваш ценностите му." Да разбирам ли, че Сорос и платените протестъри, които се опитаха да свалят Орбан са от "ценностите"?