Франция: Кой иска да стане депутат?

Президентските избори - първо предизвикателство пред Макрон
5 май 2017 20:26, Петя Славова
4
Франция: Кой иска да стане депутат?
Снимка: Reuters

Центристкият кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон се бори за сърцата и гласовете на французите с обещание за обновление и възраждане на политическата система. Част от стратегията му е и необичайният начин, по който подбира бъдещите си депутати - с публична покана желаещите да станат народни избраници да кандидатстват онлайн.

За 39-годишния Макрон президентските избори са само първата част от предизвикателството. Ако спечели надпреварата с лидерката на Националния фронт Марин льо Пен, той трябва бързо да започне кампания за парламентарните избори на 11 юни, за да получи възможно най-голямо мнозинство в парламента, на чиято подкрепа да разчита за планираните реформи.

Още по темата

Той вече обеща, че половината му избраници, които ще се борят за места в 577-членната долна камара на френския парламент, ще са нови лица в политиката. Вместо да разчита на хора, израснали в партийната йерархия, бившият инвестиционен банкер подбира бъдещите си депутати си по начин, присъщ по-скоро на бизнеса - всеки желаещ да влезе в парламента може да изпрати автобиография и мотивационно писмо до екипа на Макрон. По този начин вече са събрани десетки хиляди кандидатури, сред които специална 9-членна комисия подбира окончателните кандидати за депутати.

"Критериите ни, освен споделяне на политическите ни възгледи, разбира се, са чисто съдебно досие, необвързаност с политиката досега, прозрачност на финансите и съответствие със социалния профил на съответния избирателен район", разказва 27-годишната доброволка Марго Пех, която е най-младият член на комисията.

През четирите месеца, откакто подбира кандидати, комисията полага усилия да спазва още едно принципно изискване - равно съотношение на мъжете и жените.

"В началото в това отношение имахме голям проблем, тъй като получихме кандидатури от едва 15 жени. Наложи се да направим информационна и разяснителна кампания, обаждахме се на хората, и вече можем да се похвалим с 40-45 процента кандидатури на жени", допълва Пех.

Движението на Макрон "Напред" планира да подпомага начинаещите в политиката с обучителни курсове за кампаниите им и, евентуално, за задълженията им като депутати, а някои от тях - и финансово. Френската политическа система предвижда държавна субсидия за партиите, събрали над определен процент от гласовете, но дотогава всеки кандидат трябва сам да финансира кампанията си - средно с около 30 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Обикновен човечец преди 6 години
Може ли да напишете източника на публикацията, по която сте работили, както и авторът й?Тъй като материалът, ако не се лъжа е авторски....
3
0
 
1
 
! Отговори
demo преди 6 години
Щом говори за квоти значи е просто лапач на пари и никаква работа не се кани да върши а да робува на клишета. Какво значи равен брой жени и мъже? Ами нали е важно не пола, а кадърността! Ами ако има кандидати само жени тогава какво? Половината ще ги махне и ще вземе някакви мъже дето се вика от улицата или по заповед. Смешки. Истинската демокрация не работи с квоти, а с реална оценка за възможности и полезност.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарона няма да стане президент това е повече от очевадно ако евентуално някой от триполовите не подмени вота на французите. Те не искат да станата като българите и да живеят в противният еss. Те са свободни хора и не обичат подтисниците. А точно това им налагат еsовците. Макарона с двете халки да си ги за.вре отзад да му държът влага!
1
3
 
1
 
! Отговори
От ромчос преди 6 години
Дано макарончето да стане президент, инак в БГ моята прекрасна държава е гладничко в момента безработица за нашата (националност)!