Макрон - прогресивен и проевропеец. Не е ли за завиждане?

"Гардиън": Контрастът с Великобритания е отрезвяващ
4 юли 2017 16:38, Елка Василева
30
Макрон - прогресивен и проевропеец. Не е ли за завиждане?
Еманюел Макрон. Снимка: Reuters

Еманюел Макрон отиде вчера във Версайския дворец и провъзгласи френска революция. За тези, които са запознати с френската история, това съпоставяне на място и идея беше пълно с ирония. Речта на френския президент пред новоизбраното Национално събрание и Сената обаче е нещо, което има значение тук и сега, не просто в самата република, а в Европа, също и във Великобритания, пише в. "Гардиън" в редакционна статия.

В определено отношение обръщението на Макрон беше познато за тези, които са изучавали неговия възход. Имаше малко нови политически ангажименти. Тези, които пое той, бяха познати от кандидатпрезидентската му кампания - те включваха намаляване на състава на Националното събрание и други държавни органи плюс, което е важно, отмяна по-късно тази година на наложеното след нападението в "Батаклан" извънредно положение. Повече подробности ще има, когато днес френският министър-председател Едуар Филип очертае законодателната програма на правителството.

Целта на Макрон вчера обаче беше не да омаловажи ролята на Филип, а да зададе тон и да отправи послание. Разликата между речта на президента и тази на министър-председателя е като разликата между речта за състоянието на съюза в САЩ (Макрон възнамерява да изнася подобна реч на всеки 12 месеца) и началото на обсъжданията по речта на кралицата във Великобритания.

Президентът и неговата нова партия спечелиха много мандати (макар и на избори със сравнително ниска избирателна активност), а Макрон е решен ясно да покаже от самото начало своите реформаторски намерения и сериозност. Това, че той обещава "истинска революция" на ценностите и подходите в страна, която, както той каза на друго място в речта си, толкова често не успява да се реформира, показва мащаба на задачата, която си поставя.

Още по темата

Речта на Макрон беше изпълнена с френска гордост, с последователни изтъквания на красивата природа на Франция, нейната велика история и човешки постижения.

Необходимо беше той да направи това, защото според ново проучване 69 процента от французите мислят, че Франция е в упадък (това обаче е подобрение в сравнение с миналогодишното проучване, в което този дял беше 86 процента). Но Макрон умишлено представи нашироко своето патриотично виждане.

Тереза Мей основава своето виждане за "глобална Великобритания" предимно на търговския потенциал на страната, а Макрон спомена, освен всичко друго, френските писатели, художници и музиканти, които "поставят политиката на правилното й място, като ни дават да прогледаме отвъд ежедневните неща до място, което придава величие, красота и дори трагизъм на човешкото състояние".

Това обаче бяха основите на обръщение, което беше много явно прогресивно, с Франция в центъра на "един нов глобален хуманистичен проект", а също и много явно европейско. Макрон е в съзвучие с френското обществено мнение, което решително се настройва против политическата класа в страната. Но той не отрече, че ЕС също се нуждае от реформа и е прекалено бюрократичен. Той атакува неговата "тирания на програми и календари", на която според него е реакция Brexit-ът. Но настоя, че европейското виждане за социална справедливост и хуманистични ценности може и трябва да бъде съживено пред лицето на екстремистката заплаха. Тези думи накараха депутатите да станат на крака. Посланието, че Франция се завръща, трудно можеше да се пропусне.

Трудно е също така да се пропуснат отгласите и контрастите от другата страна на Ламанша. Както Франция, така и Великобритания по различни начини са страни в исторически упадък и отричане.

Но те търсят доста различни пътища за излизане от своите кризи. Франция избра Макрон, зае се с прогресивна реформа и се закотви в една реформирана Европа, а Великобритания гласува за Brexit, преизбра едно пострадало консервативно правителство и сега се стреми да се откъсне от европейските правила, ценности и хора.

Великобритания има отслабен министър-председател, а Франция има президент, който изглежда е избрал за свой модел величествения стил на Шарл де Гол, но преследва цел, която се стреми да бъде едновременно възвишена и практична. Опитът на Мей за силно ръководство в следването на антиевропейска политика се разбива на пух и прах. Проевропейската версия на Макрон оцелява и процъфтява, поне засега. Контрастът е отрезвяващ.
 

/БТА/
 


30
Още от
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
зузу преди 10 месеца
До Анонимен Ти пък откъде изскочи? Мислех, че някой ще заплаче за краха на педерастката демУкрация, за умиращата империя на дявола, за протритите гащи на каубоите, а то се намери олигофренче, което да ни бута в очите изкуствена държава, губила всички войни и която съществува по волята на задъхващия се и жесток голям бял брат. Господи, ела си прибери версиите.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Франция е велика, 1500 години е доминирала Европа и е създала ЕС. Има най-силната армия и е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Териториите на Френската Република се разпростиат върху 12 часови зони - тоест слънцето никога не залязва над Франция! Само уважение!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Либерастичните нищожества много обичат да си мислят че са "прогресивни". Може би имат предвид като бъркат в джоба на работещия и с откраднатото хрантутят отрепки които после им взривяват моловете. Тва ли е прогрес ве изчадия дяволски?
17
0
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Западните преститутки съвсем се побъркаха да хвалят Макрон. Смешно е да изсипваш толкова суперлативи за някой, колйто току що е взел властта
16
5
 
2
 
! Отговори
чъки преди 1 година
Франция е голяма.История,култура,общество,свобода,природа,култура и мощна икономика.Франция произвежда абсолютно всичко.Няма ниша в икономиката в която да не са замесени,освен в телефонната индустрия,но тя принадлежи на САЩ.Ядрена сила,независима държава,но също така търсеща сътрудничество и цивилизован диалог с останалия свят.Дано Франция и Германия поведат ЕС напред и успеят да удържат атаките на варварите от САЩ и Русия.
15
0
 
3
 
! Отговори
макроница преди 1 година
Аз отивам на липосукция и ме болимпийски фара
14
2
 
8
 
! Отговори
До списвачите преди 1 година
Айде стига бе. Няма ден в който този Макрон да не го превъзнасяте до небесата
13
1
 
5
 
! Отговори
ми преди 1 година
Само дядо ми мой му завиди.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде само с политически лупинги и разтягане на локуми да се правеше революция??И какво революционно направи досега Макрон??Велик/както и другите де/ на празни приказки,увъртания и увещания!
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние бяхме смешни с президент Роската. Сега франсетата станаха по-смешни с техния Мак(а)рон и Първата дама.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Макрон - прогресивен и проевропеец. Не е ли за завиждане?"
---
За завиждане е. Особено с такава Първа дама.
9
10
 
7
 
! Отговори
Цецо Враждебеца преди 1 година
Уважавам го защото обича България. Не всеки западен лидер може да се похвали с това. Пожелавам му успех в начинанията.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който завижда не вижда, хайде у лево.
7
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пич и половина е Макрон, едно голямо браво за този Президент на красива Франциа.
6
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да му завиждаме? Че е модерен марксист ли? Точно ляволибералната идея ни доведе ислямизирането на Европа и превръщането на някогашния велик континент в глобален трудов катун, където две-три държави обират човешкия ресурс на останалите.
5
2
 
17
 
! Отговори
111 преди 1 година
Как да не е за завиждане! Но има изход - можем да изпратим на англичаните г-н Плевнелиев. Той е още по-прогресивен и европеец.
4
4
 
5
 
! Отговори
kfjffjkjkjb vfd преди 1 година
Za zavijdane ne e. Toi e kuh kato gradinska lelka pishlio. Palen smeshnik! Bih mu dmachkal maznata mutra!
3
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон виждa във всяка бабичка принцеса и във всеки дядо гвардеец и войник на Франция. Макрон си живеее във свой свят и е напълно изкукал.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макарон е един от последните не-ислямски президенти на Франция, трябва да го уважаваме!
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция има президент, който изглежда е избрал за свой модел величествения стил на Шарл де Гол
---
Как му монтират фалшив ореол тия PR-инженери.