Напредък: България втората най-често споменавана от Юнкер

Еврокомисията натиска страните членки да спрат преговорите с Турция
13 сеп 2017 22:55, Екип на Dnes.bg
36
Напредък: България втората най-често споменавана от Юнкер
Снимка: Reuters

България е втората най-често споменавана държава в годишната реч "За състоянието на Съюза", произнесена днес от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Изказването е най-важната политическа проява за годината на шефа на европейското правителство и очертава приоритетите за работа на Европейската комисия.

След като миналата година не беше спомената нито веднъж, сега България е с три директни позовавания, веднага след Румъния, която е цитирана пет пъти в речта.

Юнкер се позовава на България, когато обещава да продължи европейската помощ с жива сила за охрана на границата ни, когато призовава за незабавното приемане на България и Румъния в Шенген и когато настоява европейските членки да не се делят на първа и втора категория.

Още по темата

"Европа трябва да е съюз на равни. Равенство между членовете му, големи и малки, източни и западни, северни и южни. Не правете грешка, Европа се простира от Виго до Варна. От Испания до България", казва Юнкер, обяснявайки, че той е за сценарий, при който бъдещият ЕС се развива като по-тесен съюз след напускането на Великобритания.

България има отделен ред и в работната програма на Европейската комисия, която си поставя за цел през следващите 16 месеца да предложи ревизия на законодателството за свободно движение и "гарантиране на пълна интеграция на Румъния и България в Шенгенското пространство."

Подобен ангажимент пое и френският президент Еманюел Макрон при визитата си във Варна през август.

Освен в случаите, когато е в комбинация с България, Румъния получава внимание с обещание за осигуряване на детски ваксини и с домакинството на среща на върха през 2019 г, на която ще се реши бъдещето на ЕС от 27 членки.

В същото време "непослушните" Унгария и Полша не са назовани нито веднъж, а критиката срещу тях за солидарността за миграцията и за върховенството на закона, се чете между редовете.
Председателят на Еврокомисията настоя всички държави, които желаят, да бъдат допуснати в Еврозоната. Той обеща през декември да бъде предложено създаването на специален фонд, от който през европейския бюджет технически и финансово да се подпомагат страните, които се готвят да приемат еврото.

В същото време Юнкер се обяви против идеята на френския президент и германския канцлер за разделянето на Европейския парламент между държави, използващи общата валута и останалите, както и за създаване на самостоятелен бюджет за еврозоната. Според него това ще доведе до допълнително разделение в ЕС.

Вместо това Юнкер предлага създаването на общ разузнавателен отдел срещу тероризма и за разследването на терористични престъпления от Европейския прокурор, който в момента има само правомощия да нищи измами с еврофондове. Юнкер обещава и общ орган за труда, който да следи работниците да получават еднакво заплащане за еднаква работа, без да се прави разделение между местни работници и придошли от други европейски страни. Еврокомисията обчисля превръщането на спасителния механизъм за еврозоната в Европейски паричен фонд по подобие на Международния валутен фонд.

Председателят на Еврокомисията се застъпи за създаването на министър на еврозоната, който да бъде едновременно еврокомисар и да председателства заседанията на държавите от еврото - Еврогрупата. Той отиде и по-далеч, настоявайки шефът на Европейската комисия да оглавява и Европейския съвет, в който заседават страните членки, представени от своите лидери. Сега този пост, създаден през 2009 г, се заема от поляка Доналд Туск.

Юнкер потвърди, че до края на 2019 г ЕС няма да се разширява с нови членки, но  обяви, че по време на българското председателство, Еврокомисията ще публикува стратегия за приемането на Сърбия и Черна гора, които според него са най-напреднали. Юнкер не спомена Македония, която се надява от 2004 г да получи дата за започване на преговори за членство. Затова пък той смята, че Турция няма да се присъедини в "обозримо бъдеще", тъй като от известно време "с огромни крачки се отдалечава от ЕС".

На същото мнение е и Европейският парламент, който призова през юли за замразяване на преговорите за членство, които Анкара води от 2005 г. Решението обаче, както и в случая с българското влизане в Шенген, зависи от страните членки, които не са единодушни по въпроса.

До дни Еврокомисията ще излезе с предложение за създаване на нов механизъм за контрол на изкупуването на европейски компании от чужди инвеститори, предвид зачестилите придобивания от китайски капитали.

Предвиждат се и промени в избирателната система. Освен създаване на паневропейска листа за европейските избори през 2019 г, от която ще могат да се избират евродепутати едновременно от гласоподавателите във всички държави, Юнкер предлага и еврокомисарите да могат да се кандидатират в Европарламента, както и прекратяване на еврофинансирането за евроскептични, екстремистки и националистически партии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: речЖан-Клод Юнер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Габи преди 6 години
Обяснението е просто:премиерът на БГ и неговите министри са най-големите послушковци в ЕС, а БГ е най-корумпираната държава, която без европомощи не може да живее. Държавите от Източна Европа се обединиха във Вишеградски блок. Тези от ЗЕ си гледат интересите. Италия и Испания не са надеждни съюзници. И трябва държава, която да пропагандира постулатите на ЕК на Балканите. Коя: ами БГ на БиБи...
26
0
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
До АнонименЕ, как какво, разчита на нас. Важни сме му
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като ни е споменавал, нас това какво ни грее?
24
2
 
7
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
НАркоманите в Брюксел с а малтретирани с спец наркотици обезпечаващи ликвидация на цели нации завинаги вкл БЪлгарската.Терористите около БОйко Борисов и Цветанов са отровени с зомби озверяващи спец съставки обезпечаващи блокиране на всякакви опити за съпротива срещу ограбването.Дават пенсии по 68 евро месечно, а крадат десетки милиарди от народа вкл с НЕЗАКОНЕН ДДС В София.Не дават помощи за раждане и отглеждане на деца а купуват педофилски камери з а милиарди./яко корупционни/
23
0
 
2
 
! Отговори
AMAN ot крадци преди 6 години
Нагли престъпници на власт в София ползват наркоманите от Брюксел за жестоко ограбване на десетки милиарди живи левове годишно от народа.Милиардите се насочват само към НАГЛО КОРУПЦИОННИ Обекти неносещи нито лев на народа.Над 70% в БЪлгария нямат доходи за оцеляване вкл в МВР и отбраната..Над 2 900 000 нямат никакви доходи../oficialna statistika
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринаАко имаш запек съм ситурен, че обвиняваш Сорос. Какъв е този унгарски евреин ? Господ ли е ? Всесилен ли е ? Изключително примитивно е да обвиняваш някакъв финансов шмекер за всички беди по света.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нормално е господар да споменава често името на слуга.Та така и алкохолика и откровен престъпник Юнкер е нормално да споменава България и нейният"вожд"."Бойко,кажи това.Бойко,направи онова."И наш Бойко слушка и изпълнява.Като например вчерашната просташка декларация за"руската заплаха".
20
0
 
4
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Когато соросогад споменава името на държава управлявана от предател, ме е страх повече от тримата сенатори, ще има нови нацинални трагедии
19
6
 
3
 
! Отговори
ази бре преди 6 години
К'ва стана тя, другари каскети, и тоя път не гътнахте Европа с коментари. Понеже казват, че надеждата умира последна, затова айде довиждане до другия "опит". Приятно чакане да се гътне :)
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който се опита да не вкара в еврозоната, трябва да бъде публично убит с камъни.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ще започнем да ровим още по-дълбоко в г.о.в.ната . Пардон в демокрацията .
16
6
 
6
 
! Отговори
ЕТО преди 6 години
ЧЕТА "КОМЕНТАРИТЕ" - 100% АНТИБЪЛГАРСКА И АНТИЕВРОПЕЙСКА ПРОПАГАНДА НА ПУТИН! РАЗБИРА СЕ, ЕС ВЗИМА МЕРКИ - ВЧЕРА ДОКЛАДА НА МС ПОД НАТИСК НА МЕРКЕЛ. СЛЕДВА ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОН И... ПРИЛАГАНЕ! ДЕПОРАТАЦИЯ, ЯКИ ГЛОБИ, ЗАТВОР, ЗАТВАРЯНЕ НА ВРАЖЕСКИТЕ САЙТОВЕ! ТВА ВИ ЧАКА!
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после! ЕС започна да се страхува от БГ, страх го е да не сменим европейския с евроазиатския... Ами за страх си е.
14
1
 
10
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
У мен се породи едно неприятно чувство от такива класификации
13
14
 
17
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
Юнкер е известен с това че закусва с коняк. След такава закуска едва ли прави разлика между България и Бруней. На дрругата сутрин в зависимост от коняка, ще споменава нещо друго.
12
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали му подариха 100 милиона евра за някакъв негов проект.Нормално е да каже България 3-4 пъти за 100 милиона.По 35 милиона на дума.Отстъпки нещо,промоции за редовни клиенти има ли?
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди осем години СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ , другаря Борисов , каза : Само да боядисаме КППто и сме в Шенген " . После другаря Цвъки спечели избори с това обещание ( както обещаха да има Белене, парите от КТБ , тунел Шипка, мажоритарен вот.............и хиляди нестанали герберуси ) . Сега знаем - От ГЕРПУ зависи само кражбата и да поддържа дъното на всички изследвания !!!
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, пък тоя Юнкер (Джънкър), ако започне да го споменава Ицо Стоичков ... :)
9
4
 
10
 
! Отговори
Капа ви Йота преди 6 години
Жан-Пол е голям приятел на България: направете му статуя как преборва пребития от бой черен дух на злото на име Путин и му взима скалпа- ще я понтираме на Позитано 20!
8
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тоя тъпaнар премиер, неизвестно каквсе още заемащ премиерският пост, а не е изхвърлен на бунището като непотребнаклозетна чиния, България никога запомнетеникога няма да настигне Румъния. Неговатацел е да сме на последно място в ЕС.