ЕК подкрепи BG проект: Дава ?1,3 млн. срещу храната II качество!

Парите са за тестове, ще се въведат минимални стандарти за всички
63
ЕК подкрепи BG проект: Дава ?1,3 млн. срещу храната II качество!
Снимка: Reuters, архив

Евродепутатите от ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев получиха подкрепата на ЕК за програмата си за битка с двойния стандарт на храни и напитки за Източна Европа.

Още по темата
Двамата се похвалиха, че пилотният им проект е одобрен без забележки.

За него ЕК ще отпусне 1 300 000 евро. Средствата са за серия от тестове на храните и за сътрудничество между държавите, ще е отворена и за неправителствени организации, които работят за защита на потребителите.

В момента производителите използват "вратичката" на различните нормативни изисквания в отделните
държави и предлагат различно качество стоки.

След като бъдат направени тестовете обаче, ще се въведат минимални стандарти за храните от ЕС, обясни Новаков.

"Очакваме от началото на 2019 г. ЕК да започне да изпълнява програмата, като обяви до април обществена поръчка, включително очаквам български компании да кандидатстват пред тази програма за отпускане на грантове още през 2019 г.", уточни той.

Той се похвали с пробива, който са направили с Новаков, защото допреди няколко години ЕК отричаше въобще да има двоен стандарт, а сега признава, че има такъв в Източна Европа.

"Ние искаме нормативно да се определи единен стандарт на храните и напитките в ЕС, а също при възможност да се направи централен орган, който да ги следи", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази новина само на пръв поглед е добра. Всъщност парите ще отидат у разни неправителствени организации, близки до ГЕРБ - то ще са едни анализи, едни проверки, едни допитвания и прочие... и накрая пари нема, храните пак 3 качество. Нищо няма да се промени, в супермаркетите ви няма да има чиста храна.
55
0
 
1
 
! Отговори
Re:54 преди 5 години
Точно това ми е комбинацията, между БГ билки и японски чайове, после екстрат от япанска съставка - много са напред.Може би съм на пътя на революционно откритие, което ще спаси стотици хиляди БГ жени от рак.А може би няма да успея.години труд!Но, се надявам, като условието ще ми бъде не пари, а да е безплатен илачът за всеки гражданин на БГ.Нямам необходимите ресурси за повече опити, а и редица законодателства ме спират!Прав сте, и ви подкрепям!
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияТези пари,които ги дава ЕС,никога не стигат до обикновените граждани и по предначначение,с тях подхранват техните си хора или просто казано парите се крадат.Да не говорим,че има маса статии,че италианската мафия прибира тези пари,затова убиха чешкия журналист,който направи разкритията.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕлиА за какво ти е този японски чай?Малко ли ароматни,билкови чайове имаме?Насадете си липи или просто се разходете в планината и си наберете билки,без да увреждате корените.Или си купете български чай.И без това,тези пакетчета от чужбина кой знае през какви процедури минават и какви болкуци и оцветители слагат.Дори ги дезинфекцират с облъчване и после хорат ги пият.
52
0
 
7
 
! Отговори
Marie Claire преди 5 години
В тази статия прочетох само как ЕС ще ни преведе 1,3 милиона, който ще бъдат изхарчени за 1000 симулирани лабораторни теста с петорна надценка за услугите.Както винаги.Оправия няма. Не е само тук, но друга поне остава и за хората - за резултати.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Би било по-правилно да се каже, че ще се дадат, ако се покажат крайни резултати. Но уви, това е бездънна яма за нищо.
50
0
 
10
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Лидъл Германия зелен японски чай - 1.80 евро, БГ - 3 евро.Как ще бъде върнато здравето на всички нас, на децата ни?.Подигравка и цинизъм е европейската политика.България и Гърция - цивилизации, първи държави в ЕС, които са имали собствена писменост и култура.И накрая едни ВАРВАРИ, каквито са били по онова време, да тровят народа ми.Отвратително, просташ%ко, цинично поведение.Всеки българин трябва да се гордее с историята и държавата си и да им тегли един Фа%кинг, на БГ е по-красиво.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС работи на принципа "от бедните хора в богатите държави към богатите хора в бедните държави".
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияКъде е производството, къде е модерната техника от заводите, питай собствениците на заводи! Нас няма какво да ни питаш. Пари за заводи или техника ЕС не ни е давал точно на нас.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияЕС на нас, обикновените хора, не ни дава нищо. Парите отиват при други. Така че ЕС няма никакво основание да изрита когото и да било от нас. И хората се възмущават с право.
46
9
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
ЕС не дава, а връща парите които България внася. И то връща по малко.......................И какво дава България ?! Плаща един членски внос но порядъка на 700 милиона лева ,тоест 350 милиона евро годишо , а всяка година получава безвъзвездни помощи под формата на субсидии в размер на 5 милиарда евро ! Аз ако бях шеф на ЕС досега да бях изритал България от ЕС заради такива неблагодарни рубладжии като тебе ! Хем скубите ЕС ,хем плюете ЕС и възхвалявате Русия ! Русия кво ви дава бе ?!
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС не дава, а връща парите които България внася. И то връща по малко. И то при условие, че не се използват за българско производство и развитие не родни технологии, ами за строене на магистрали, спа центрове и балетни зали по селата. България трябва да внася стоки от ЕС а българите трябва да ходя на запад да слугувта на западняците, няма да има никога икономика.
44
0
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Да ви ... на журналистиката! Новината не е какво ще се направи, а колко пари "се дават". В България не се мери свършена работа, а похарчени пари.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето имаше БДС и контрол на качеството и който крадеше и не произвеждаше според стандарта много бързо се озоваваше в затвора.
42
7
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименДнес разликата между стандарта тук и в да речем Германия е 300%. И нямаме почти никакво производство и износ за никъде, изнасяме само роби, и внасяме надценените им 6оклуци............................Кой ви е виновен като нямате производства ба ?! ЕС от 20 години насам ви дава безвъзмездни средства ,стотици милиони и милиарди евро за да си модернизирате заводите , производството ,за станете конкурентноспособни! Къде ви са модерните заводи ,къде ви е производството ! На калпавия х
41
9
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
А как стои въпроса с качеството на стоките в Берьозка?Аз твърдя, че там продават най-изкуствения сладолед. Изрезки от риба, които в Билла фърлят на кучетата. Гадни мазни чебуреки, които принципно не трябва да се дават на хора. Възможно най-безсмислените и блудкави салати. Плюс че в Берьозка пазаруват най-отчаяните и дьо ти.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народът съвсем самоволно пуши по 1 кутия на ден, всяка вечер пие ракия със салатата, тъпче се с чипсове и солети, живее в прах и мръсотия, та сме опряли до качесството на храните.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето ако някой се опитваше да търси сметка на качеството на монополиста-производител (държавата), едни лоши момчета го съветваха в мазето на милицията.А сега разлика в съставките на стоките НЯМА. Няма нито един доказан случай, намери ми един официално доказан.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да не е ИМАЛО, плочки и тухли първо и второ качество се изнасяха, тука оставяха 3-то само, и то със връзки.
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияГлупи, на времето нямаше и 10% разлика между стандарта в Русия и тук. И имахме огромно производство и износ на стоки за Русия.Днес разликата между стандарта тук и в да речем Германия е 300%. И нямаме почти никакво производство и износ за никъде, изнасяме само роби, и внасяме надценените им 6оклуци.