Брюксел дава на съд България заради БДЖ

Проблематични са качеството на въздуха, запорите на имоти, убежищата
8 ное 2018 15:37,
22
Брюксел дава на съд България заради БДЖ
Снимка: Reuters

Европейската комисия е решила да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България за това, че държавата не е осигурила правилното въвеждане и прилагане на общностното законодателство за безопасността на железопътните превози, стана ясно от съобщение на Комисията.

Още по темата

Правилата изискват от държавите в ЕС да създадат разследваща служба, която в своята организация, юридическа структура и при вземането на решения, е независима от железопътните дружества, управителя на инфраструктурата, службите за налагане на таксите и за разпределянето на инфраструктурен капацитет, и нотифицирания орган, както и от всяка страна, чиито интереси биха могли да бъдат в противоречие със задачите, възложени на разследващите. В това отношение България не е осигурила пълното въвеждане и прилагане на правилата на национално равнище, пояснява ЕК.

Българското законодателство не осигурява разследването на тежки железопътни произшествия и инциденти от независима разследваща служба. Крайният срок за въвеждането на правилата изтече на 30 април 2006 година.

Със становище през октомври 2017 г. ЕК поиска от България да въведе и правилно приложи правилата, но нашата страна все още не е предприела необходимите законодателни мерки, за да изпълни задълженията си, отбелязва ЕК

Европейската комисия призова настоятелно България и Чехия да приведат своето законодателство за качеството на въздуха в съответствие с европейските правила

Двете държави показват пропуски във въвеждането на няколко разпоредби на директивата в своето законодателство, като някои важни принципни разпоредби не са отразени правилно в националното право.

България и Чехия получават официални уведомителни писма с двумесечен срок за отговор. Ако държавите не отговорят, ЕК може да реши да изпрати мотивирано становище, се посочва в съобщението.

ЕК призовава България и Румъния да въведат изцяло правилата за запор на имущество от престъпна дейност

Европейската комисия призова България и Румъния да въведат изцяло правото на ЕС за временната забрана (замразяване/запор) и изземане (конфискация) на средствата и облагите от престъпна дейност.

С директивата се установяват минималните правила за обезпечаването на имущество при възможно последващо изземане и за отнемането на имущество при наказателни дела. Благодарение на действащите разпоредби на ЕС това улеснява националните власти при отнемането и възстановяването на средствата и облагите от престъпна дейност в ЕС, се посочва в съобщението.

Държавите от ЕС трябваше да въведат директивата в националното си законодателство до 4 октомври 2015 година. България и Румъния не са изпратили уведомления до ЕК за национални мерки. Затова днес ЕК реши да изпрати мотивирани становища. България и Румъния разполагат с два месеца за отговор, а в противен случай ЕК може да реши да отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз, се посочва в съобщението.

ЕК : България да спазва правилата на ЕС в областта на убежището

Европейската комисия съобщи, че е решила днес да изпрати официално уведомително писмо на България за неправилното прилагане на законодателството в областта на убежището. Комисията е установила, че недостатъците в българската система за предоставяне на убежище и свързаните с нея помощни услуги са в нарушение на директивите за процедурите за убежище, за условията на приемане и Хартата на основните права.

Опасенията се отнасят до настаняването и законното представителство на непридружени непълнолетни; правилното откриване и подпомагане на уязвими кандидати за убежище; предоставянето на подходяща правна помощ; задържането на кандидати за убежище и защитните мерки в рамките на процедурата по задържане.

ЕК одобри финансирането на връзката между газопроводите на България и Гърция

Плановете за българската и гръцката помощ за изграждане и работа на връзката са в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ, се посочва в съобщение на ЕК. Проектът ще допринесе за сигурността и разнообразяването на енергийните доставки в ЕС, без да наруши неправомерно конкуренцията, се допълва в становището.

Според еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер ЕК одобрява помощ, която ще бъде предоставена от България и Гърция, тъй като е ограничена до това, което е необходимо за осъществяването на проекта, и затова е в съответствие с правилата за държавната помощ.

С одобрените днес мерки ще бъдат подкрепени изграждането и експлоатацията на 182 километра междусистемна връзка между Гърция (Комотини) и България (Стара Загора). Междусистемната връзка е предвижда пренос на три милиарда кубически метра природен газ годишно от Гърция до България до 2021 година. По-нататък възможностите за пренос може да се увеличат до пет милиарда кубически метра и да се създадат условия за обратен пренос от България към Гърция.

ЕК: България изцяло да въведе правилата за техническата изправност на превозните средства

Европейската комисия призовава България и Кипър изцяло да въведат европейските правила за периодичните технически прегледи на моторните превозни средства и техните ремаркета в своето национално законодателство.

В съответната директивата са посочени елементите, подлежащи на преглед по време на проверката на техническата изправност, методите за преглед, неизправностите и тяхната оценка. Въпреки че посочените държави са изпратили уведомления за национални мерки за въвеждане и са заявили пълно въвеждане, според ЕК то е непълно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко европееца ,къде беше 10години,та не въведе в България евроизискванията ?А,забравих Станишев и Орешарски са виновни!
18
1
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
АБЕ ТЕ НЕ ИСКАТ ДА УШИЯТ И РАИРАНИТЕ КОСТЮМИ НА ВИНОВНИТЕ КРАДЛИВИ ШЕФОВЕ И ПОЛИТИЦИ и ДРУГИ ЧИНОВНИЦИ НЕ САМО В БДЖ А ВЪВ ВСЯКА ИНСТИТУЦИЯ.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То проблемите да са само в БДЖ с мед да ги намажеш. А то навсякъде корупция, източване, нагласени поръчки...Заглавието трябва да е "Поредният ДОКЛАД НА ЕК за НЕнапредъкът на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред."!!!
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕК не е дойна крава, за да получиш, трябва и да дадеш. Евросредствата които получаваме са срещу правене на Реформи, за да настигнем другите страни. Обаче нашите само искат да "Усвояват", без да дават. Е няма как да стане.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време беше ЕК да каже ясно какво се изисква от нашите самонадеяни и самовлюбени управляващи, които всеки ден ни заблуждават с измислената си опорна точка за "стабилност" и колко добре живеел българина вече. Истината е друга, другите страни се развиват, а ние с години тъпчем на едно място или се придвижваме със скоростта на охлюви. Управляващите си въобразяват, чи могат така да си продължават и да отлагат реформите, но това няма как да стане. ЕК няма да ги чака вечно.
14
1
 
14
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Брюксел почва да пипа якоооо...
13
2
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Още едно потвърждение на Брюксел за поредното отлагане и изчакване за ШЕНГЕН .
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали уж заглавието е за БДЖ, после стана и за отнемане имущество, убежище за мигранти и т.н.
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София дава на съд убийците от Брюксел за опит за убийство и посегателство и увреждане на стоката на един български фермер собственик на кравата Пенка туй кога ще го прочетем.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айдеее,почнаха със съденето! Хаирлия да е!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички помним Хитрино и няма да забравим,докато убиеца на собственото си дете заедно с другите му съучастници не влезнат в затвора....
8
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Това са герб, мола ви се! Вие какво очаквате???Ало, я провери кой управлява БДЖ, да не се окаже, че и там проблемите са заради вашата партия!?
7
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са герб, мола ви се! Вие какво очаквате???
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Московски чист като Момина сълза нали така?
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали Цецка Квачева не би трябвало да понесе поне някаква отговорност?!
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Бдж е в окаяно състояние, как не ги е срам да продължават да мъчат хората за да крадът.
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли нещо за шума? У нас всеки може да си вдига шум до небесата.
2
3
 
8
 
! Отговори
Mитко преди 5 години
*** i pravila.
1
2
 
27
 
! Отговори
Лойко преди 5 години
Преди малко ги хоках ще ги нахокам отново.