Българи на Острова: Ще има ли Brexit? На бас на кутия "Черноморец"!

Мнозина се чувстват предадени от държава, която са приели за свой втори дом
26 мар 2019 20:25, Елка Василева
83
Българи на Острова: Ще има ли Brexit? На бас на кутия "Черноморец"!
Снимка: Дойче веле

"Става все по-трудно да наемеш квартира или да намериш работа", казва един от българите в Лондон. Техните трудности са породени от Brexit-а. В такава ситуация помага само едно: взаимопомощ.

Малката кафе-книжарничка се забелязва отдалечe. Не само защото ярко се отличава със снежнобелия си цвят на фона на мрачния североизточен лондонски квартал Уолтъмстоу. Надпис на български език веднага привлича погледа: „Имало едно време…“. И ако сте български имигрант и преминете през червената врата, няма как да не се почувствате както „едно време“ – книгите са на български, както и разговорите на кафе.

Но точно в този неделен следобед тук се случва нещо нетипично, разказва в репортаж Дойче веле. Вместо да разгръщат книги, посетителите - основно български имигранти - са заболи поглед в смартфоните си, а на всяка от малките масички в тясното и уютно пространство са разпилени паспорти и документи. Новите англичани попълват документи за новия си статут на Острова.

Те са се събрали, за да си помагат в процедурата за придобиване на уседнал статут. Процедура, през която трябва да премине всеки чужденец на Острова. Първият етап е да изпрати биометричния си паспорт и останалите документи до Министерството на вътрешните работи през специално приложение на телефона. И точно тук са първите сблъсъци с недружелюбната система, казва организаторката на срещата Мария Спирова.

„Походна взаимоучителна школа“

„Проблемът е в това, че приложението не работи на всеки телефон. Щастливци са онези, на които то тръгне. Повечето хора, които идват, са объркани. Имат нужда някой да ги подкрепи и окуражи, че ще се справят“, казва Мария, която заедно с двама свои приятели е разучила в детайли как се кандидатства. Тримата решили, че трябва да помагат на другите българи. А срещите  си с тях на шега наричат „походна взаимоучителна школа“ за придобиване на уседнал статут. Помощ получили от „Лондонската българска асоциация“ и кметството на Лондон.

„На всяка среща успяваме да помогнем на около 12-15 души. Това е много индивидуална услуга, защото всеки от идващите има въпроси, на които се опитваме да отговорим, а сме само двама или трима доброволци. Ако всичко е наред, процедурата отнема около 30 минути. Но приключението започва, ако изскочи „дупка“, тогава отнема още повече време, обяснява Мария.

„Дупката“ е период, за който няма никакво доказателство, че си живял на Острова. А това се случва, ако работодателят е бил некоректен и няма данни за данъци и осигуровки. Затова, ако българи са били в такава ситуация, трябва да търсят други документи, за да докажат всеки ден на престой в държавата. Например – договор за наем, банкови извлечения, фактури за платени общински данъци. Ако не са работили, а живели от спестявания и не са получавали помощи, също трябва да представят „доказателства“ за това.

Проблеми има и за самонаетите лица. Те могат да докажат, че са работили във Великобритания с помощта на годишната си данъчна декларация. Но тя се издава през април, което автоматично означава, че последната година на пребиваване не може да бъде доказана.

„Организираме се и си помагаме“

„Това са само малка част от проблемите, които могат да възникнат“, казва Мария. „Дойдоха дори бездомни, дойдоха хора над 75-годишна възраст - хора, които са имали технически затруднения да се справят с процедурата по кандидатстването. Затова Мария твърди, че тези срещи са психотерапевтични в някакъв смисъл: „Ние се организираме и помагаме, за да не се окажат българите нелегални имигранти.

Досега са се провели две такива срещи в българската книжарница в Лондон и една в Оксфорд. Там срещата се е провела в една школа за български народни танци. Наемът поел един от българите. „В един наистина тесен кръг успяхме да си помогнем взаимно. Имаше солидарност, чувствах се добре от това, че мога и аз да помогна“, обяснява Мартин - 32 годишен ИТ-специалист. Отишъл в книжарницата с баща си, за да събере информацията накуп и се превърнал в доброволец, помагащ на други хора.

Казва, че вече се усеща страх у работодатели и хазяи: „Става все по-трудно да наемеш квартира или да започнеш работа. Те не знаят дали техен служител или наемател няма да се окаже нелегален имигрант и се презастраховат. За да си откриеш банкова сметка, например, се иска трудов договор. Но, за да имаш трудов договор – ти трябва банкова сметка – „Параграф 22“. Мартин признава, че и той имал проблем с наемането на жилище.

Емилия Илиева, медицинска сестра в Англия от 2004, отишла на срещата в Оксфорд, за да получи повече информация и заради дъщеря си. Притеснена е, че тя може да има проблем с намирането на първата си работа, защото след референдума за Brexit се усеща негативно настроение срещу чужденците: „Например аз на външен вид не се различавам от местните англичани и в асансьора ме заговаря възрастна англичанка. Щом отговоря любезно на сравнително добър английски, но все пак с акцент, разговорът приключва с хладна усмивка. Едно нещо искам да се случи сега – Европа да защити гражданите си, за да се чувстваме достойно тук, независимо от коя европейска националност сме“, казва Емилия.

„Моят работодател много се зарадва, че имам вече регистрация. Призна, че му било неудобно да ме попита“, допълва Христо, градинар, който живее със съпругата и малката си дъщеря на Острова. По думите му имигрантите вече плащат цената на Brexit-а, още преди той да е настъпил. Той самият дори не вярва, че Великобритания ще излезе от ЕС: „С Мария сме се обзаложили на кутия бонбони „Черноморец“ - аз казвам, че Brexit изобщо няма да има, а тя е на обратното мнение“, смее се Христо.

И той, като всички останали българи, изпитва обаче чувство на тъга и тревога, че това се случва. „На всички ни е ясно, че това е началото на един тъжен и ненужен процес, в който ние винаги ще сме различните“, казва Мария Спирова.

„Някъде трябва да останеш и да се бориш за правата си“

А дали Brexit-ът ги е накарал да мислят за връщане в България? Само ИТ-специалистът Мартин има намерение да го направи, но причината е съвсем различна - мечтата му е  да опита късмета си в родината. Другите са категорични, че не искат да напускат втората си родина.

Като Мария, която се е убедила в едно: „Ние вече знаем - с бягане не става. Някъде трябва да останеш и да се бориш за правата си. Тук има хора със сериозни инвестиции – доказали са се в работата си. И ми казват: „не съм на 20, че да си тръгна пак“. За мнозина това е болезнена криза, защото се чувстват предадени от държава, която са приели за свой втори дом“, казва Мария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Българите се събират на тълпи по една причина - едни нещастни непрокопсаници търсят други такива да си ревът и оплакват едни на други и от време на време да си помпат изкуствено самочувствието как българин бил изобретил електронния часовник и компутара. Трагедия! Каквато държавата - такъв и народа - видите ли тълпа пред една сграда - това са българи със сигурност, полуподивял ***, опитващ се да оцелее като се събира на стадо.
56
0
 
2
 
! Отговори
Тити преди 5 години
Не съвсем точна статия.
55
6
 
4
 
! Отговори
До57 преди 5 години
Какви комунчи пък тебе са те подгонили, били забранили с закон комунчите да не са в власта, Земан, Бабиш какви са ??? Световния ред строй фабриките за надуване и самочуствие на жизнения стандарт на народите. Само чифотите отричат Световния ред за несъществуващ.
54
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Булшинството от нас българите (болшинство ама булшинство ни приближава до bullshit) не направиха никакви стъпки напред а посрешнахме с отворени обиятия ширещата се простащина и връзкарство и за това сега сме на последно място по развитие в ЕС.
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54Чехия и Турция ни задминаха до ниво за което ще ни трябват минимум 50 години да ги стигнем. Чехите изкараха закон с който забраниха бивши "комунисти" и техните роднини да участват в управлението на държавата, това което ние не сторихме и дадохме пълен ход на шуро-баджанащината. Никой "светоен" ред не ни е виновен, в дъното на простотията сме си само ние и никой друг.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 53По това се познава колко струваме! След като може да ни мият мозъците значи сме пасмина и такива ще си останем! По това можем да научим колко сме прости и слабо образовани. С купени дипломи и гишевти държава не се гради. Преобладава простащината която влияе негативно на жизнения ни стандарт. Нямаме оправдание за това че сме наивни и не четем, и още по важното в случая, не ни достига природен интелект за да четем между редовете. Доказахме напулно че булшинството от нас са простаци от класа
51
2
 
8
 
! Отговори
До54 преди 5 години
Точно така е, нивото на стандарта на живота изгражда и манталитета на един народ.
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стандарта на живота променя човека, как българина ще има по различен манталитет след като е подложен на беднотия, защо Световния ред не строй фабрики както в Чехия или Турция, и тогава когато българина има задоволителен стандарт на живот можем да сравняваме.
49
2
 
7
 
! Отговори
До50 преди 5 години
Много си прав, ама хайде да видим кой са собствениците на днешните български медии който всеки част бълват пропаганда за опростяването на българина, затова което се случи в България след 1989 год. Не е виновен само българина.....
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сс 51Истинските български предатели са в България, превърната от тях в ***! Който се е измъкнал от там няма нищо общо с българската действителност, политика и порядки. Българските политици и "бизнесмени" я унищожават поголоено и така ще бъде докато не изчезнат от лицето и!
47
18
 
5
 
! Отговори
сс преди 5 години
Вън всички българи от Англия, точно пък те ще ми говорят за предателство. Я обратно в България.
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49 След 1990 година имахме възможност да се ориентираме към по доброто и по интелектуалното. Повечето от нас кривнаха обратно към простащината и ориенталските табиети. Не ни помогна и избора на български оправници. След всичката тази самонабита мизерия с какъв морал можем да критикуваме други нации и народи.Да бяхме стока, да внасяхме култура че да ни ценят! Вдигнем българското знаме, радрусаме туловища пременени в носии, врътнем баницата и се пишем културни. Културата иска още много!!!
45
1
 
17
 
! Отговори
До48 преди 5 години
500 год. Ориенталщина, най малко ще са необходими поне 300 год. да изкореним от душата си тая напаст, Но като сами сме свидетели, от 1990 год. Ориенталщината отново ни превзе музика, филми и сериали, опростачването на българина от тежкия начин на живот до подивявъне, и не знам как и колко векове ще са необходими да стъпим на крака като нормални Европейци.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44Агитацията е дребен и ситен защите маханизъм на семплия човек. Да бяхме стока че да рипне човек в защита. То ние сме пълна скръб на всичкото отгоре с претенции и самочувствие без покритие! От където и да ни погледне човек, без да присвива окото, ще ни види колко струваме и какви простаци сме (повечето)! Факт!
43
10
 
6
 
! Отговори
До43 преди 5 години
А ти чупката при *** ориенталски и не се връщай в Европа.
42
11
 
4
 
! Отговори
До42 преди 5 години
Английската агитация си те е наела да плямпаш в защита.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Щом ти стига вдигай килоти и обратно в гюбрето!
40
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40Англичаните винаги са били обективни за всяко исторически събитие. Те първи подчертаха вината си за бомбардировките в Дрезден, довели до ответен удар върху Лондон! За съжаление повечето българи са тесногръди и мразят да четат!
39
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига със тия "селендури" има Чалгари с Ориенталска душа, На селянина му се прекланям защо само той е способен да запази Балканския дух и нрав.
38
9
 
5
 
! Отговори
До25 преди 5 години
Прав си, аз бях в Ливерпул между 1998 год. и 2002 год. нямаше ден където на ВВС2 да не излъчваха филм за 2 Световна и да не упрекват Германците и да ги оприличават като злото за Светът, а Французите да им се присмиват заради Наполеон и как са ги били при всички имали войни помежду им. И самите англичани постоянно да подчертават че те са остров и не са част от Европа, Брексита от дълги години се е подготвял в психологията на Англичаните от медиите.