Италия остава без лекари – взима си от България и Румъния

Най-тежко е положението във Венето
23 апр 2019 07:00, Павел Гълъбов
79
Италия остава без лекари – взима си от България и Румъния
Снимка: Reuters

В Италия лекарите са все по-малко и тръгваме на лов за доктори в Източна Европа – би тревога навръх католическия Великден авторитетният римски всекидневник „Република“, пише Монитор.

Още по темата

Вестникът информира, че най-тежко е положението в североизточната област Венето, в чиито болници към момента не достигат 1300 лекари. Ето защо емисари, поощрени от губернатора на Венето Лука Зайя, вече тарашели за дипломирани лечители от Румъния, и по-специално от района на град Тимишоара. Основната причина медицинските власти в областта да се насочат към съседите ни от север била близостта на двата езика.

Според „Република“ положението с докторите във Венето е наистина драматично и болниците там били принудени да връщат масово на работа пенсионери. Някои от тях били над осемдесет години, като например осемдесет и пет годишния анестезиолог Джампиеро Джирон, който сега работи съвсем пълноценно в престижната венецианска болница „Вила Салус“. Що се отнася до „класацията на недостига“, то тя се оглавява от педиатрите – липсват 227, следват докторите от Бърза помощ – 184-ма, специалистите по вътрешни болести – 92-ма, липсват още 67 рентгенолози, 33-ма ортопеди, 32-ма анестезиолози, 31 психиатри и т.н.

Римският всекидневник предвижда, че, що се отнася до лекарите,тъй като до 2025 г. би трябвало да се пенсионират 52 000 тукашни медици. А завършващите всяка година местните университети млади доктори са 6000 – 7000, или иначе казано, ако няма „внос“, в средата на следващото десетилетие на Апенините ще липсват към 15 хиляди доктори, като само отделенията на Бърза помощ ще се нуждаят от 4200 висококвалифицирани специалисти. Ето защо „Република“ предвижда италианският „лов на доктори“ в източноевропейските страни да става все по-интензивен, като се разпростре и в България.


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една плюнка за всеки българин, който си продаде задника на италианците. Не че тук докторите не дерат по 9 кожи.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази област ВенетУ е по-западнала и то нашата Странджа - Сакар. Кой лекар ще отиде там. И от Африка лекари няма да намерят.
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЯХ НА ЕКСКУРЗИЯ В ОБЛАСТТА ПРЕДИ 20 ДНИ И ОЩЕ СЪМ БОЛЕН! РОМАНТИКА, ИНДУСТРИЯ, РАЗВИТА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА, ЕДИН ОТ НАЙ - ТУРИСТИЧЕСКИТЕ И ПРОСПЕРИРАЩИТЕ РЕГИОНИ В ЕС! ПРЕПОРЪЧВАМ НА ДОКТОРИТЕ НИ!
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ ЩО НЕ ДАДЕТЕ РЕКЛАМА ЗА РУСИЯ, ЩЕ ВЗЕМАТ ДА СЕ ИЗТРЕПЯТ ДОКТОРИТЕ ЗА РАЯ НА ПУТИН!!!
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Мали нали ни обяснявате , как само от България бягали кадри :)) Какво стана и това лъжа. Излезе че наводнения , пожари , бедност има на всякъде ....Сега и това .
Кажете да ви пишат нови програми за плюене и тая свърши .
27
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама защо вземат от България? Защо не вземат от лекарите на Меркел? Нали милиони пристигнаха в Европа. Имало и много инженери.
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Маикиавели
Колежката ти е единствения случай в света в който пациент със спукан апандисит е издържала 3 дни и пътуване 2000 км. с кола. :)) Внимавай с лъжите, че пак ставаш смешен.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стратег

Ами да учат и белите медицина бе!
Ама къде къде по-лесно е да въртят синджира и да прибират наемите на 1-во число от месеца!
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как си мислят, в Бг дали има 5000 кадърни лекари за да отидат в Италия? По скоро не им се плащат заплати и затова търсят да цакат роби за малко пари.
23
0
 
2
 
! Отговори
Стратег преди 1 година
До за 30

Не се безпокойте, в Българският Саракт, тази ви привилегия ще бъде запазена, ще можете да отидете, дето си искате и то даже спонсорирано от бюджетя. С една дума, кеф ви Танганайка, кеф ви Ямайка, само че, билетът ще е еднопосочен;))) Така или иначе, за вас България е без стойност и е само средство.
22
4
 
10
 
! Отговори
Маикиавели. преди 1 година
То да си лекар на запад е лесно за всичко дават само ибопрофен-нещо като аспирин.
Колежка в Италя я лекуваха с ибопрофен при спукан апандисит добре, че издържа с кола до България (викнахме мъжа и да я прибира) лекарите тук се хванаха за главата.Била е на минути от смърта....
21
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте плюли по ЕС. СССР ли искате? Ако не беше ЕС сега пак щеше един хляб да струва 1000 лева както през 1998. Щяхте да ядете най-големите отрови, които не са забранени в ЕС. Управниците нищо нямаше да построят и поправят, защото никой няма да им отпуска пари за усвояване. Сега един декар жито не искат да засеят, ако не получат пари от ЕС.
20
1
 
17
 
! Отговори
Стратег преди 1 година
То в България се обучават и лекарските кадри на Енгилизия. Затва Пловдив се натъпка с тамбуки и скоро бял лекар в Европа няма да има. Всички са онго-обонго, произведено в България.
19
5
 
10
 
! Отговори
Стратег преди 1 година
До Анонимен
Абсолютно ЕС е Измама. Турмаха сено и ярма на овцете в една голяма хранилка и им казаха: Ето това е ЕС, влезте в кошарата. Българският Саракт е алтернативата на ЕС.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Софиянеца

А не мен ми пуснаха парното сутринта в 8 часа точно, когато тръгвам за работа! България просперира

Ами спри го преди да излезеш за работа и си готов бе, на това ли да те уча?
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И капитализма си има своите проблеми, които тепърва ще се разкриват. Стига се до точка в която всеки става тарикат, защото алчността става необходимост за съществуване и прогрес, докато се стигне в точка в която няма кой да извършва обикновени неща.
Някои от нашите доктори в началото ще бъдат ентусиасти, докато не започне средста около тях да ги задушава. Дано да имат щастието да живеят по-спокоен живот, но винаги в чужбина ще са чужденци и особено ако са по-добри от другите ще имат проблеми.
16
3
 
12
 
! Отговори
Средногорец преди 1 година
До А България

Не се напъвай толкова да не се подрискаш.От телевизия Москва му казали, че агнетата идват от Сърбия и той горкия влязъл в едни филми ... В наше село едва ли, някой ще купи агнешко от магазина.Точно благодарение на ЕС стадата се възвръщат и всеки е пазарил агне от някой, който гледа овце на 6лв живо тегло.
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен13
Купиха от предателят Горбачов соц държавите , за да ги превърнат в пазар и да унищожат конкуренцията.

А стига бе!?Я ми кажи една стока, с която съветските сателити можеха да конкурират западните стоки?
14
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в същото време почти никой не инвестира в телемедицина и малко хора знаят дори какво е това.
13
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещата вървят по нормалния си ред. Капитализма е балон. Като се спука ще има сътресение и след това всичко отначало. Работата е че човешката природа има страни които само режим включващ сила и известно ограничение може да контролира. Пример Либия и Ирак. Там всички живееха богато и сега разбраха какво загубиха. Само при японците е по различно, но те са от друга планета. Трябва да напуснем ЕС за да почнем път към по добро, другото е безвремие и лъжи