Стратегическите грешки на Тереза Мей за Brexit

"Brexit означава Brexit" се оказва празно обещание
7 юни 2019 21:00, Елка Василева
7
Стратегическите грешки на Тереза Мей за Brexit

Британците с лекота се съгласяват: осъществяването на Brexit е огромно предизвикателство. Но като направи поредица от стратегически грешки през последните три години, британската министър-председателка Тереза Мей направи задачата още по-трудна, пише Франс прес.

Припряност

Дошла на власт през юли 2016 г., малко след референдума за членството в ЕС на 23 юни 2016 г., консервативната лидерка е под силен натиск да задейства член 50 от Договора от Лисабон, който предвижда срок от две години за реализиране на излизане от ЕС.

Тя го прави през март 2017 г., което ретроспективно изглежда много късо време за успешно осъществяване на толкова сложна операция, без ясна преговорна стратегия или подкрепа от нейната партия и британските депутати.

Резултатът: лидерката беше принудена да отложи развода за 31 октомври 2019 г., предвиден първоначално за 29 март, за да се избегне излизане без споразумение, плашещ сценарий за икономическите среди.

Изнурителни преговори

Задействайки обратното броене на процеса на излизане и давайки израз на желанието си да постигне споразумение с Брюксел, Тереза Мей от самото начало даде предимство на европейците в преговорите, смятат редица политически коментатори в Обединеното кралство.

Може ли британският парламент да спре Brexit без сделка?

Тя освен това начерта "червени линии" - излизане от митническия съюз и от единния пазар, от които после трябваше да отстъпи, особено приемайки "предпазния механизъм".

Това крайно средство всъщност предвижда оставане на Обединеното кралство в митническия съюз, за да се избегне физическа граница между Република Ирландия (член на ЕС) и британската провинция Северна Ирландия, и стана причина до голяма степен за съпротивата на голяма част от депутатите срещу споразумението.

Провалени избори

Лидерката насрочва през юни 2017 г., три години преди предвидената дата, парламентарни избори, които да укрепят позициите й, за да прокара проекта си за Brexit, насърчена от допитвания, които й обещават блестяща победа.

Още по темата

Операцията се превръща във фиаско. След безлична предизборна кампания тя губи абсолютното си мнозинство, трябва да смекчи своя вариант за Brexit и най-вече да се съюзи с малката северноирландска юнионистка партия ДЮП, чийто непреклонни позиции за съюза с Великобритания, които за нея са екзистенциален въпрос, в крайна сметка ще свършат с провал на споразумението й за Brexit.

Липса на откритост

Въпреки поражението си на парламентарните избори Тереза Мей не смята за полезно да включи останалите британски политически партии при започването на преговорите с Брюксел, което от самото начало поставя в неблагоприятно положение възможностите й да осигури одобрено споразумение.

Ще трябва да се изчака третото отхвърляне, в края на март, на текста, договорен с ЕС, за да започне преговори с лейбъристите на Джереми Корбин.

Твърде късно: в средата на май той прекъсва тези дискусии, като се мотивира със "слабостта" на министър-председателката, чиято съдба вече е предопределена.

За близо три години Тереза Мей се отчуждава също както от евроскептиците, така и еврофилите от Консервативната партия.

Доказателство са тридесетината оставки в правителството й, довели до "небивало текучество на министри" в британската изпълнителна власт, според мозъчния тръст Institute for Government.

Катастрофална комуникация

Тереза Мей не успя да намери точните думи, които да обединят зад нейното виждане за Brexit дълбоко разделената страна.

Нейните технократски умения изглежда първоначално успокоиха британците, объркани от напускането на ЕС, но студеното й излъчване в крайна сметка й донесе не особено ласкавото прозвище "Мейбот", което значи "Робота Мей".

"Brexit означава Brexit" повтаря тя през първите месеци на мандата си, рефрен, който трябваше да въплъщава решимостта й да доведе до успешен край излизането от ЕС, но и това се оказва празно обещание.

С твърдението, че развод без сделка "е по-добър от лошо споразумение", тя настройва срещу себе си част от общественото мнение, както и икономическите среди.

Тя обръща срещу себе си и депутатите, като ги обвинява, че носят отговорност за безизходицата в парламента, осъждайки техните "политически игри и неясни процедурни спорове".
 

/БТА/


7
Още по темата: Тереза МейBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега Блондин Бийблброкс като поеме страната и в следващите два парламента консерваторите ще бъдат трета или четвърта сила и ще се борят за главна опозиционна партия. Страната върви към срив. Да видим дали ще има предварителни избори есента.
5
1
 
3
 
! Отговори
Скакауец преди 1 година
До 4
А защо си мислиш, че в Брюксел не управляват еврей
4
4
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Някой мисли ли си,че Мей управлява реално?Тя бе сложена на поста за да обере негативите от цялата дандания около Брекзита!Иначе нещата във Великобритания от 200 години се решават от евреите притежаващи страната-подобно на САЩ.Явно не са решили кое как точно да стане и затова сложиха Мей на топа на устата.Когато измислят как да прецакат джендърите в Брюксел-тогава ще се разтръгнат нещата.Дотогава-галимация.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След БРЕКСИТ американците ще ги заринат в ГМО.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тая кукувица шапката й струва колкото храната на 10 британски семейства за 6 месеца
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8 милиона британци са на банки за храна - консерви и сухари, след Брекзит - мамaта си трака!