Жертви и при младите без други болести – в епицентъра на заразата в Италия

Българска лекарка, която живее в Италия: Ние сме тези, които трябва да помогнем на болните
28 мар 2020 12:48, Елка Василева
83
Жертви и при младите без други болести – в епицентъра на заразата в Италия
Снимка: архив, БГНЕС

"Не съм се и замисляла, веднага дадох съгласие и отговорих на този апел на гражданската отбрана в Италия, защото мисля, че в този момент да съм лекар не е само една професия, а и една мисия. Това е много важно, ние сме на първа линия и сме тези, които трябва да помогнем на болните и на страната да излезе от тази ситуация".

Това каза пред БНТ доктор Евгения Вукадинова – българска лекарка, която от години живее и работи в Италия. Тя е член на Асоциацията на чуждестранните лекари в Италия и тази седмица декларира готовност за мобилизация при нужда.

Д-р Вукадинова заяви, че над 100 чуждестранни лекари са отговорили на този апел на гражданската отбрана в Италия. Пристигнали на място са китайски лекари, 60 кубински лекари, има и 3 самолета с руски специалисти по дезинфекция и от днес те започват работата първо от домовете за стари хора.

Още по темата

Тя беше категорична, че след първото затишие светът се е мобилизирал и всеки помага с каквото може. Самолет е дошъл и от САЩ, получени са материали и от Германия, някои неща и от Франция.

„ В Бергамо, Бреша и Лоди положението е много тежко. След два дни затишие и спад на смъртните случаи и тежко болни, вчера отново имахме един пик от около 1000 смъртни случая. Това е една цифра, която е непоносима. Най-важното е, че има голям недостиг на лекари и на медицински персонал, защото доста лекари са в изолация, доста са болни със симптоми, особено фамилните лекари“, разказа лекарката.

„И много тежко за нас е, че броят на смъртните случаи при лекарите се увеличи на 51. Имаме срещу себе си един враг невидим, много коварен, много агресивен и най-важното е, че е неивестен за нас. В момента учените се опитват да установят какъв е процентът на агресивност, дали той спада или остава на това ниво, дали хората, преминали острата фаза на болестта, трябва да са още изолирани, защото могат да заразят другите“, каза д-р Вукадинова.

Тя обясни също така, че се е изменила кривата на болестта - първо бяха засегнати възрастни хора с някакви други допълнителни заболявания. „Последната статистика от фамилните лекари в Ломбардия обаче беше, че над 1800 човека има млади, които са с пневмония от коронавирус, обаче са лекувани по домовете от фамилните лекари. Има жертви и при младите хора, които са били без никакви допълнителни заболявания. Най-опасните са безсимптомните, които разпространяват болестта“, каза Вукадинова.

 


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Москва преди 2 месеца
Нараства и броят на интубираните млади хора в Москва. Вирусът престава да се съобразява с възрастта на хората и коси наред.
71
1
 
4
 
! Отговори
просто едно грипче? преди 2 месеца
Болните от корона вируса развиват пневмония, но умират от сърдечна недостатъчност,поради хипоксия .Белите дробове спират да работят ,количеството на кослород в кръвта ,драстично намалява и това рефлектира върху работата на сърцето. За това болните се поставят на кислородно дишане и вентилация на белите дробове. Първите симптоми са като нормална вирусна инфекция и може да премине в рота вирусна-което значи-повръщане и диария.Следващият симтом е суха кашлица без ,възможност за отхрачване,.
70
1
 
2
 
! Отговори
Люси преди 2 месеца
Тази лекарка да не ги е изследвала лично, за да каже какво са имали? Поне да цитира някой източник за твърдението си. Досега официалните източници показват 98% от починалите са над 70 години, 99.5% са с придружаващи заболявания, нито един под 50 години не е починал без да има други сериозни заболявания. Дори за момичето във Франция не се знае със сигурност, тя се е оплакала от болки в сърцето, а след смъртта веднага са я изгорили, без допълнителни изследвания.
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Започнаха да мрат и младите, факт.
68
0
 
8
 
! Отговори
66 преди 2 месеца
Тя баба ми е луда глава, убеден съм, че и след 5 минути ще е готова. Дядо откакто си отиде е така и само дудне, че иска да ходи при него.
67
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При интубиране пускат ли въздуха?
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 61

Това е стандартен отговор, я попитай по-задълбочено готова ли е да умре утре? Тогава нека да излиза по магазините.
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Мен

Ти на колко си и взел ли си си своето? Защото зависи от гледната точка. От тази на 16 годишните сигурно си си взел коквото според тях трябва да си взел. Не сме Господ, за да казваме кой е взел и кой не. А, че е жалко, че и деца могат да са жертви, е така. Трябва да се знае и да се пазят и те.
64
1
 
11
 
! Отговори
До 61 преди 2 месеца
Баба ми навърши преди седмица 85, пожелавам й дълги години и здраве и тя сопнато, аз съм се наживяла, за какво са ми тези години, искам вече да си умирам.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Мен

Ти си *** ...
62
1
 
35
 
! Отговори
Факт! преди 2 месеца
Французите са същите леваци на връх заразата те правят избори.Италианците на връх заразата правят мач и канят китайски туристи да не ги помислят случайно за расисти.Италия Испания и Франция южняшки държави бон вивани недисциплинирани мързеливи безгрижни мляскат се по бузите и се навират в лицата си.
61
32
 
6
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
Сквптичен съм относно сериозността на вируса, но сега, четох, че 16 годишно дете е починало в Париж от него. Мор на душата му, за възрастните над 80 год не ми е жал, взели са своето, но деца не бива да ни бъдат отнемани.
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахаха fake news ...Имаше закон май приет ;)
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бла, бла, бла...
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това не е просто вирус. Това е мор. Покайте се!
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До baby shark

За сведение има и умрели млади.
Готов ли си да си ти ако си дори от 1 или 2-та %, за които смяташ?
56
5
 
0
 
! Отговори
Мааама му деа ... преди 2 месеца
И двете ми твърдения са верни .... нацистки инцест фараон, брат/братовчед на баща си, съучастник в разграбването и тоталното отчаяние на българската държава и народ!
Подпис:
Аз
55
5
 
4
 
! Отговори
Малииии? преди 2 месеца
Ама Симеончо дали да не е брилянтен пример за младите хитлерюгенчета в САЩ! Как брилянтно управлява 800 дни а? Колко поразии направи а? По учебник а? РанЪт учебник а? Малииии колко достоен пръч на 21 век!
54
3
 
0
 
! Отговори
Ахаааа преди 2 месеца
Борис и Симеон братчета/братовчеди а?
53
4
 
0
 
! Отговори
P.S.S. преди 2 месеца
Ферди, Ферди колко палав си бил ти! И мама и баба а? И к'во после тоз чиляк се пръкнал от коя? Борис брат/братовчед на баща си. Супеееер едва сега започваме. Кажи сега за Симеончо и онова "лекарство" от "умниците" на чичо Адолф!