Черна Гора свободна от коронавирус, как го постигна?

Завръщащите се в Черна гора под карантина в специални лагери
28 май 2020 15:45, Ния Христова
40

 

Черна гора е първата страна в Европа, която обяви, че се е справила с коронавируса. 68 дни след първия регистриран случай в държавата вече няма заразени с COVID-19. Как Черна гора се справи със заразата?
 
"От 20 дни в Черна гора няма случаи на заразени. За целия период има само 324 случая на заразени и 9 починали. Тук се прибраха около 170 000 граждани на страната", каза в ефира на Bulgaria ON AIR посланикът на България в Черна гора д-р Меглена Плугчиева.
 
Магдалена Плугчиева допълни, че завръщалите се от чужбина са били поставяни под карантина в специални лагери, където мерките са били много стриктни. Още в началото на епидемията в страната били съобщавани и имената на заразените.
 
"Правителството разбра, че това е грешка и това беше отстранено много бързо. Една седмица преди първия случай на заразата бяха въведени рестриктивни мерки в Черна гора", подчерта Плугчиева.
 
България е дарила 200 комплектна предпазни облекла и маски на Черна гора. 
 
"Границите на Черна гора все още са затворени, в началото на юни ще се отворят и то много селективно - за страни, от които заразените са под 25% на 100 000. България попада с 20% на 100 000, така че очаквам да има разрешение и за българските граждани", обясни посланикът на страната ни в Черна гора.
 
Напрежението между Сърбия и Черна гора се повиши с разхлабването на мерките. Белград нападна остро Подгорица, след като стана ясно, че черногорските власти са решили да отворят границата на страната за жителите на няколко държави от региона, но не и за Сърбия.
 
"В основата е един закон за свободата на религиите, който събуди тежки спорове между двете страни. В този период стана ясно, че без солидарност и добросъседски отношения няма как да има справяне с кризата", отбеляза Плугчиева. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Българ преди 3 години
До МАКЕДОНЕЦЕ и, все ми е тая маке, що посещаваш български сайтове а не посещаваш сръбските....?!Дубровник си е поделен между Хърватско и Черна Гора, и двете републики мразят сърбите, така че не виждам проблем МАКЕ.
31
1
 
0
 
! Отговори
Гути Заспалова преди 3 години
Имам,курона на зъба,опасно ли е да питам,да не заразя тираджията
30
0
 
0
 
! Отговори
Колю мамата преди 3 години
Аз с вирус не съм видял и не виждам,значи го няма.А другите сигур сънуват вир.На ме ли да вярвам ил на тях а
29
1
 
1
 
! Отговори
kak li? преди 3 години
Като спрем да правим тестове и скрием новините - още утре и ние сме се излекували!
28
0
 
2
 
! Отговори
Българ преди 3 години
Кво спорите не знам.Черна Гора си зависи изцяло от туризма, имат хубава природа и древния Дубровник, остава и да не са се излекували.Малък народ, с много малка територия ( дори по малка от на макетата ) но имат хубава природа и уникални планини.До колкото за тестовете, аз ако съм шеф, колкото си искам толкова и ще пускам, зависи от политическата обстановка.....хахахах
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно няма такъв вирос..
26
2
 
2
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 3 години
ПОСТИГНА ГО ЩОТО СЕ ОЗЬБИ НА СЬРБИТЕ
25
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
25% си е 25% независими дали е от 100000, един милион или от 100 човека и няма държава с над 25% заразени. В Сан Марино са най-много - малко под 2% са заразените. Може би става дума за 25 заразени на 100000 души население.
24
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Цитат: ...завръщалите се от чужбина са били поставяни под карантина в специални лагери, където мерките са били много стриктни.#Това е единствената смислена мярка, която в България така и не я въведоха и затова имаме 2477 заразени и 134 починали, а не примерно 20 заразени и нито един починал.
23
2
 
9
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
С 16 000 теста и със знанието ,че няма откъде да получи нио един цент и само на себе си разчита ,а не като нас на ЕС с 15 милирада !Ето резултата е налице.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20.Какви мерки взема щама. Освен маски маски. Летущата бяха с отворени крака и вкарваха вируса
21
0
 
1
 
! Отговори
граматик преди 3 години
Посланичката Меглена ли е или Магдалена?
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***.оти, затворили всички, върнали се от чужбина, в лагери. Което означава, че ако си бил здрав ще се окажеш затворен със заразени и ще лепнеш и ти вируса.
19
1
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
До истукан.Това го пишеш за не знам кой си път. Айде бе, тарикат, *** в някое ковид отделение и се прегърни с болните и после целувай родителите си.
18
6
 
4
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
До 18. Глу.пости си написал. Взели са строги мерки, подобни на нашите и срещу които такива като теб сигурно са мрънкали. Освен това са само 600 000 население и е логично да е много по-лесно. Колкото до фалита на държавата, нито тук се е случило, нито знаеш там какво става. Просто си плюеш като типичен долен ***.
17
4
 
3
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Монтенегро е държавата в коята АЗ ЩЕ ЖИВЕЯ! Още малко време да си оправя простите имоти и ще имам апартамент до плажа и къщичка в планината на 30 минути път!
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как. Взеха и приложиха най важните и работещи мерки. Не си фалираха държавата. Нямат щаб с хирурзи като нас
15
1
 
4
 
! Отговори
25% преди 3 години
Абе какви 25% на 1000000 = 25 000 души.Ало редакторът - правилно е 25 заразени на 100 000 души. Математика за 5-ти клас.
14
6
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
То и в България няма коронавирус, но още лъжат, че има заразени и починали. Това не се знае докога ще лъжат, сигурно докато ги свалят от власт. Надали ще махнат мерките тази година.
13
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Постигна го лесно - спряха да тестват.