Станишев хвали ЕК, няма да се бори за лидер на БСП

Интеграцията в ЕС отива на съвсем ново ниво, смята той
Обновена: 28 май 2020 11:37 | 28 май 2020 11:17, Павел Гълъбов
35
Станишев хвали ЕК, няма да се бори за лидер на БСП
Снимка: БГНЕС

Решението на ЕК в някакъв смисъл е историческо, защото извежда европейската интеграция на ново ниво. Никога до сега не е правено такава решителна стъпка – да се издава общ дълг с общи гаранции. Това коментира лидерът на ПЕС – Сергей Станишев по повод предложението милиарди за спасителна програма след кризата с COVID-19 да бъдат взети като заем на световните финансови пазари, който ще връщат всички държави в продължение на цели 30 години, съобщава bTV.

Още по темата

Това е много сериозна помощ за България от страна на ЕС. Ние често обичаме да критикуваме, но единствената реална подкрепа за нашата икономика и социалния ни сектор идва от ЕС. Ако съберем тази сума с това, което ще дойде по линия на кохезионни и други фондове, в рамките на редовния бюджет на евросъюза за следващите 7 години, ще имаме на разположение близо 30 млрд. евро, обясни Станишев.

По думите му има два фактора във всеки антикризисен план, които са решаващи. „Първият е време – тук много дълго се съгласуват позиции, този процес не е приключил. Важно е да се задейства този план час по-бързо. Вторият фактор е мащабът – тази сума, която се предлага от Комисията, вече е достатъчен инструмент за подкрепа на европейските икономики. ПЕС единодушно се обяви в подкрепа на този план“, посочи Сергей Станишев.

По думите му голямото предизвикателство е как в България ще бъдат изразходени тези средства. Според Станишев трябва да има  икономически антикризисен щаб, защото мащабът на икономическите щети вече е много голям.

„Ще бъдем задължени да представим Национален план за възстановяване. Той не може да бъде само един план на правителството – трябва ни широка кръгла маса, с експерти, браншови организации, синдикати и работодатели, с опозицията, за да се видят всички идеи. Да се види кои сектори са най- засегнати. Най-важното е не просто да възстановим статуквото преди тази криза, а да видим къде са възможностите за ускорено развитие на икономиката“, отбеляза Станишев.  

Има ли бъдеще европейският проект?

Нямам властови амбиции и няма да се кандидатирам за лидер на БСП, заяви той: "Следя с голяма тревога подготовката на предстоящата кампания за нов лидер на БСП".

„Виждам една опорна точка, която се налага през последната седмица централизирано с няколко говорители. Внушението е едно: тези, които критикуват действащия председател и ли ще се състезават срещу него, изпълняват поръчка на ГЕРБ. Това е изцяло фалшива опорна точка. Много от тези хора, които изразяват тревога като Георги Пирински и Велислава Дърева, никой не може да ги заподозре в това. Част от говорителите обаче са много недостоверни – като Румен Овчаров, който нарича председатели на областни общински съвети „барони“.

„Какви барони са те, това е ядрото на партията, което организира всяка една кампания, защото не е достатъчен само национален щаб“, отбеляза още Станишев.

Георги Гергов е избран за удобна мишена на ръководството, виден е тандемът Нинова – Овчаров. Не случайно, човекът, който ще готви основния политически документ на конгреса, е Румен Овчаров, посочи Сергей Станишев. Според него трябва да се успокои обстановката и всички, които имат правото да се кандидатират за лидер, да го направят.

„В много кратки срокове може да се организира заседание на Националния съвет, то да вземе съответните решения и да се върви по установения ред. Това което очаквам и искам да видя в тази кампания е състезание на идеи и платформи, нямам властови амбиции, не е в дневния ми ред да се кандидатирам за лидер на БСП“, категоричен беше лидерът на ПЕС.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
7
 
! Отговори
Станьо преди 1 година
Този господин нали беше яростен критик на ЕС относно политика, разбирания, финансиране? Онзи ден като госпожица се обясняваше колко готино било, че сме там. Как милиарди ще потекат насам и как ако не е ЕС сме мътви..Объркан съм!
33
2
 
5
 
! Отговори
4epa преди 1 година
СЪСЕЛА - КАПИТАЛИСТ !!!!!!! НИНОВА -СОЦИАЛИСТКА МИЛИОНЕРКА !!!!!!!!!!!
32
1
 
8
 
! Отговори
Човек преди 1 година
Типично изказване за политик, който никога не е работил друго, освен да бъде такъв.Интересното е че при Станишката имахме по дясна политика отколкото при вожда.Сега направо си е соца, ти на мене, аз на тебе и да живее партията....хахах.Хубави времена са сега, не смейте да плюете вожда ей......хаха
31
0
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Мая: Работа за всеки не обещание, това е мисия! Вълка козината си мени ,но нрава не.Едно време беше за всекиго по равно сега за всекиработа.ШАРАНИ въдицата е хвърлена може да се хващате.
30
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/29Споко, евроатлантиците ПАК ще се притекат на помощ в труден момент.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се отказвай Серж, трябва да си последния лидер на партията, нали си историк. Ще влезеш в историята - първият е дядото, последният е мекото
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Христо Христов/25как какво?!европейските ценности и солидарността на европа в пропагандата - малко ли е? в добавка ще спомена и политиката на БСП премиера по времето на станишев - орешарски.по-трудно е да откриеш разликите, отколкото приликите.ПП. това, че взаимно се подкрепят го оставям настрана като довод.
27
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До путинопитек комунист/20Когато преди десетина години горяха горите, русия прати самолет да ги гаси... Колко спаси - не знам.Когато 2-3 години по-късно горяха горите, русия не прати нищо, а ес каза, че след като изгасне пожара ще пратят експерти да оценят щетите. Какви експерти прати и какво оцениха - също не знам.Но това са фактите.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейците с едната ръка дават,а С другата ръка някой ги прибира тези пари,те не стигат изобщо до населението в България!Един словашки журналист написа статия на тема и го убиха!Долните два поста може да ги изтриете.
25
8
 
6
 
! Отговори
До Христо Христов преди 1 година
Ристе ,глуповати,какво общо има Герб със Станишев?!? Вие другари, съвсем откачихте!!!Само .Б Борисов ви е в главата независимо дали е прогноза за времето или за нивото на река Дунав!!!
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейците с едната ръка дават,а другата някой ги прибира тези пари,те не стигат изобщо до населението в България!
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До путинопитек комунистЕвропейците с едната ръка дават,а другатя някой ги прибира тези пари,те не стигат изобщо до населението в България!
22
0
 
13
 
! Отговори
Бедняк преди 1 година
Всеки ,който се храни на яслата в Брюксел, хвали ЕС. Все едно как се казва и от коя партия е: Станишев ли ще е, или пък Габриел, или Кунева (тя е някъде из многото канцеларрии). Включ. и нашата управляваща политвърхушка, : допреди пандемията самолетът до Брюксел беше винаги пълен, правеха впечатление охранени, важни и самовлюбени физиономии, особено се открояваха жените (не съм женомразец). Няма статистически данни колко народ работи там и колко струва на държавата. И какво остава от помощта?
21
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/8Може би затова евроатлантикът соломон паси подкрепи луканов 90та - за да се спаси бкп/бсп от закриване.
20
11
 
2
 
! Отговори
путинопитек комунист преди 1 година
Аз искам братски Джуджистан да ни ги даде тези пари, не искам евро от гадните европейци.Другари, да идем пред Народното и да скандираме: Не на еврото, да на Рублата! Другарят джудже Вулвин съм сигурен че ще ни даде много повече от ЕС
19
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Комунистите ограбиха/7Също като плевнелиев, нали?!
18
1
 
4
 
! Отговори
ohu bohu преди 1 година
До Факт"България може да получи около 15 милиарда евро от фонда за възстановяване на Европейския съюз, а ще трябва да внесе само 3.3 милиарда."-Ето това е казано, така че стига глупости!МОЖЕ да получи/ТРЯБВА да внесе.Надявам се си грамотен и правиш разлика между МОЖЕ и ТРЯБВА!
17
4
 
9
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Станишев , вземи си Гергов и си направете партия на ЛББ- Лакеите на Бойко Борисов!
16
1
 
9
 
! Отговори
ohu bohu преди 1 година
Щом тоя го казва, значи не е истина!
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че за кво да се връща тук, като го свалиха с камъни . Отиде в лошата Европа да живее лошо :) И остави соц старците да се оправят с киселото мляко. Типично по комунистически.