Ще стане ли Великобритания отново велика? Има ли пречки?

САЩ поставят изисквания, които са трудни за изпълнение
29 юни 2020 21:06, Елка Василева
123
Ще стане ли Великобритания отново велика? Има ли пречки?
Снимка: архив, БГНЕС

Лондон ще се освободи от оковите на ЕС и ще си възвърне славата на Британската империя - обещаваха привържениците на Brexit-а. Но САЩ попариха тези надежди. И поставят изисквания, трудни за изпълнение.

Говореше се за "Global Britain" – за величието на Великобритания като търговска нация, която след напускането на ЕС ще сключи много по-изгодни за нея двустранни търговски споразумения. Но никакви двустранни споразумения с ЕС и със САЩ не се очертават, а вече изминаха четири години след вота на британците за Brexit.

Американският преговарящ Робърт Лайтхайзър например вече разясни на британците, че преди президентските избори в САЩ, които са през ноември, не може да се очаква някакво голямо споразумение. Теоретично възможна е само мини сделка, отбелязва в свой анализ седмичникът „Ди Цайт", цитиран от Дойче веле.

Разговори с американците се водят от юли 2017 година, официалните преговори започнаха през май тази година. За американците е приоритет да запазят добре платените работни места в страната и да постигнат висок ръст на местната икономика.

Изискванията на САЩ са трудни за изпълнение

Затова те изискват от британците редица трудни за изпълнение неща: да дадат на САЩ пълен достъп до британския пазар, да премахнат всякакви регулаторни бариери, да пуснат на британска земя американските медикаменти, които са по-скъпи от европейските, да разрешат вноса на американско месо, а заедно с него и на по-хлабавите американски норми за контрол и да допуснат американските фирми до участие в конкурсите за обществени поръчки във Великобритания.

Още по темата

Още преди година американският президент Доналд Тръмп предупреди Борис Джонсън, че търговско споразумение между двете страни ще има, само ако британското правителство отхвърли договореното с ЕС: „Искаме да търгуваме с Великобритания, но с тази сделка това няма да е възможно", каза Тръмп, имайки предвид политическата декларация за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС, договорена от Борис Джонсън.

„Борис трябва да внимава!“, предупреди американският президент. С други думи: Ако Джонсън започне да се съобразява прекалено много с условията на Брюксел, най-вече по отношение на пазарните регулации, това ще осуети сключването на споразумение с американците.

Това няма да се хареса на британците

Какво означава това по-конкретно? Британците биха искали да внасят пилешко месо от САЩ, но в Америка то се обработва с хлор и други химикали, за да се предотвратят рисковете от зараза със салмонела.

Освен това в САЩ е разрешено транспортът на живи кокошки да трае до 28 часа, а не до 12, както е в ЕС. През времето на този по-продължителен транспорт обаче расте опасността от зараза сред птиците. Поради това ЕС забранява вноса на този вид месо.

Ако британците се съобразят с изискванията на ЕС, това ще им попречи да сключат споразумение с американците. А подобни пречки има и в редица други области – като се започне от предпазните колани в автомобилите до обозначенията за хранителни добавки.

По-рано Джонсън не се интересуваше особено от такива подробности. Но сега британският премиер е пред сериозна дилема: ако Лондон не се придържа към стандартите на ЕС, за да може да преговаря с американците, британците рискуват да загубят свободния си достъп до пазара на ЕС.

Ако пък съблюдават европейските правила, търговското споразумение става неинтересно за американците. Споразуменията на САЩ с Мексико и Канада (USMCA) и с Австралия (AUSFTA) показа, че тези държави бяха принудени да изпълнят тежките изисквания на САЩ.

Проучване на Harvard Kennedy School от май тази година сочи, че за британската промишленост сключването на споразумение с ЕС засега е по-важно. През 2016 година износът на Великобритания за ЕС е бил на стойност от 235,8 милиарда паунда или около 270 милиарда евро, докато за САЩ –  от 99,6 милиарда паунда или 115 милиарда евро.

Китай е следващият препъни-камък

И за Тръмп, и за Джонсън сключването на споразумение би имало символно значение – като доказателство за това, че след рецесията, предизвикана от коронавируса, икономиката отново потръгва и политическата криза, свързана с пандемията, е вече преодоляна. Но цената за това е висока, особено за британското правителство.

Доналд Тръмп води предизборна борба, която е пропита от протекционизъм и враждебност спрямо Китай. Британците пък биха искали Китай да стане техен предпочитан търговски партньор след Brexit-а. Всичко това не предвещава нищо добро за британците, заключава седмичникът „Ди Цайт".

А какво, ако не се постигне споразумение с ЕС?

В този случай търговията ще трябва да се осъществява съгласно правилата на Световната търговска организация. Те са предназначени принципно за улесняване на размяната на стоки между страните, но въпреки това съдържат много повече препятствия, отколкото един договор за свободна търговия. Там например са предвидени множество различни митнически ставки за различните групи стоки.

Сериозни политически щети

Последствията биха били предвидими, коментира „Дойчландфунк": Камионите ще чакат на дължи опашки, вероятно ще настъпят затруднения с доставките. Но още по-сериозни биха били политическите щети, които ще бъдат нанесени при несключването на споразумение. При това положение според експертите между двете страни ще се установи ледников период. Като цяло недостатъците при срив в преговорите са толкова големи, че би трябвало да се приеме, че двете страни ще постигнат разбирателство.
 


123
Още от ЕС
Ан Идалго печели втори кметски мандат в Париж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
0
 
! Отговори
пилешко преди 1 седмица
Американското пилешко не се обработва със хлор, само дето пилетата пият хлорирана вода.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

"Ако се стегнат и започнат отново да произвеждат качествени неща"

Къде си видял пакистанец да произвежда качество?
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 97

Оо да въобще не я разбирам,само дето съм живял сред нея десетилетие. Много добре ги знам що за стока е матрияла там и въобще не е за хвалене. А ти остави тоя Хари Потър и спри да се заблуждаваш с разни романизирани отживели илюзии за Английския начин на живот.
97
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 96

И защо по-точно е изпуснато? Говорите пак със задните си части. Спрете да коментирате културя която явно не разбирате.
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Живях в Англия близо 10 години и мога да кажа че положението там отдавна е изпуснато. Бъдещето им е много мнооого мрачно.
95
1
 
2
 
! Отговори
TYPANAR преди 2 седмици
ОТ МЕН ЕДНО ОСУРАЖИТЕЛНО НЕ
94
2
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 седмици
До 1//Ама за какво бяхте затворен в концлагер.За кражба,убийство,изнасилване,палеж,разни злоупотреби.Похвалете се,ще станете жертва на социализма.В квартала имаше един,който го бяха изпратили в Белене и когато питах баба за какво,тя много тайствено казваше,че бил пипал момичета.Чудех се как за едно пипане на момиче могат да те затворят в Белене.По-късно се оказа,че бил участвувал в групово изнасилване.След излизането му започна да работи в СЗ"Кл.Ворошилов" и никак не беше зле във финасово отноше
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Великите крадци!
92
1
 
6
 
! Отговори
Леле до 93 преди 2 седмици
1. Никой не плаче, така като гледам :) 2. Всички се превиват от смях с безумните им претенции , ама в цяла Европа, наистина :) 3. Очарователно е как всички стават комунисти, когато имат противоположно вам мнение :) 4. Леле Леле Леле на всички харизматични хора, преценили да се кръстят “1”- в сми: номер едно, или по-скоро “единствен/а/ни” !? хаха 5. Ще коментират както си искат хората, предвид гнусните публикации в Англия на тема България :) 6. “з”богом и приятен ден хаха
91
0
 
12
 
! Отговори
A преди 2 седмици
Велика? Велика е била, когато е имала от кого да краде. Сега црънците се осъзнаха, така че отговорът е "Не".
90
9
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 седмици
големи проблеми, ние като бяхме затворени в концлагер и никои не се движеше свободно каква мизерия беше, седнали комунистите да плачат за Великобритания
89
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

"Интересно - кой и защо ще даде на британците по-добри условия и сделки, ако са извън ЕС?"

Много просто. Когато преговаряш с някой който не е твой роб, ако искаш да има сделка, трябва да му предложиш нещо което е изгодно и за него. За заробени страни като България никога няма да има изгодна сделка.
88
2
 
11
 
! Отговори
Леле преди 2 седмици
Обикновените англетата казваха, че излизат основно заради многото миграция, за която обвиняваха ЕС... Познайте! Продължават да приемат всякакви -станци както преди. А Франция отвори портите при Кале и вече френски кратери извозват всичкото инжинер през Ла Манша - Макрон каза “Щом не сме партньори, не виждам причина Франция да хаби ресурс да ви пази границите, au revoir.” И сега тези неизгодни договори с Щатите ще ги довършат... Фарма мафията, отровени храни, юс корпорации с власт... Честито.
87
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако бяха запазили ниггггъра вместо да го заточат в Мексифорния, соигурно щеха да са най-великите пак.
Отивам да извадя прането че е готово
86
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ковите на ЕС и ще си възвърне славата на Британската империя
биха искали да внасят пилешко месо от САЩ, но в Америка то се обработва с хлор и други химикали, за да се предотвратят рисковете от зараза със салмонела
------------------------------------
Хаха от трън та на глок. Великя памперс през април е имал -20 % отрицателен икономически разтеж. На това империлия ще му викаш.Време е за икономическите войнни.Митта и акцизи и ддс.Време англия да фалира тотално. ЕС ще победи.
85
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
наглобритания много скоро ще изтрезнее и после ще драпат да се върнат, ама повече никога няма да са част от европейското семейство. мястото им е на самотен остров в океана, забравени от всички и от всичко.
84
1
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
С 2 приказки, самочувствието, че все още са някаква Империя и фактор им изигра лоша шега и си вкараха автогол. За да си Империя, трябва да имаш колонии и от там да ти постъпват средства. Какви колонии има днешна Англия? Никакви. И ето, САЩ не ги иска, ЕС също. Абе ще си сърбат попарата, ясно е
83
8
 
2
 
! Отговори
P.S.S.S.S.S.S. преди 2 седмици
Аз ще кажа на всички славянски, български, тракийски родове на всички културни и кръвни линии започнали в България и хилядолетие сме били духовно и културно свързани - ако не направите нещо ще станете съучастници, свидетели и печалбари от смъртта на майка си, люлка на цивилизации и най-древна племенна традиция и култура на света!
82
14
 
1
 
! Отговори
P.S.S.S.S. преди 2 седмици
Последно казвам: По едно време някой обеща: Ставай, ставай страна огромная на смъртен бой срещу нацистка гнилоч! По едно време трепехте нацисти ребятай та да ви питам ? Кога станахте като тях? И с това моето изложение върху обективната действителност и фактите приключва! Аз изрично казвам - аз съм българин, целия ми род двадесет поколения и повече са родени в България и мен ме е срам от всички вас! Всички, които създадохте това майце убийство на българската култура и цивилизация!
81
8
 
1
 
! Отговори
P.S.S.S. преди 2 седмици
Знаеш ли къв е големия майтап? В карикатурата на Бешков Борис 3 е облечен в нацистка униформа и всички отличителни белези и награди и отличия на Третия райх. Сещам се и за една конференция в Ялта между С., Ч., Р., Когато се разделя Европа на зони на влияние. Питам се само къде се състоя конференцията за България? В Ленгли? В Мадрид? Или в Лондон? Или и на трите места! Северна България на нациста, Южна България на Турците, Черноморието на Руснаците Ъъъъ а българите? Себул Зераха?