Германия готви затваряне на баровете, фитнесите, ресторантите

Целта е ограничаване на разпространението на коронавируса
28 окт 2020 12:28, Елка Василева
23
Германия готви затваряне на баровете, фитнесите, ресторантите
Снимка: архив, БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел иска премиерите на провинциите да се споразумеят да затворят всички ресторанти и барове от 4 ноември с цел да ограничат разпространението на коронавируса, но да оставят отворени училищата и детските ясли, показва проекторешение, цитирано от Ройтерс.

Новите ограничения предвиждат хората да могат да излизат на обществени места само с членове на своето домакинство и още едно домакинство.

Според документа хората следва да бъдат наказвани, ако нарушават правилата, но не се дават повече подробности.

В документа се казва, че значителното увеличение на заразяванията в почти всички провинции на Германия означава, че много от местните здравни власти не биха могли да откриват и проследяват всички случаи, поради което е необходимо сериозно да се намалят контактите между хората сега, така че да не се налага въвеждането на големи ограничения по Коледа.

Още по темата

Ако премиерите на 16-те провинции се споразумеят за предложените мерки по време на телефонна конференция днес, ще бъдат затворени фитнес цетровете, дискотеките, кината, театрите, оперите и концертните зали.

Предвижда се магазините да останат отворени, ако прилагат хигиенни мерки и ограничават броя на клиентите, а на ресторантите ще бъде разрешено да предлагат само храна за вкъщи.

Германия, която беше хвалена за поддържане на доста по-ниско ниво на разпространение на заразата от други големи държави в началния етап на пандемията, сега отчита по-бързо от очакваното увеличение на случаите. Последните данни от вчера показаха 11 409 нови заразявания, с което общият брой на случаите стана 449 275.

Засега правителството иска да избегне втора национална карантина, след като първоначалното затваряне по-рано тази година тежко засегна икономическия растеж.

Меркел обаче предупреди вчера, че германската здравна система може да достигне точка на пречупване, ако случаите на коронавирус продължат да се увеличават, а министърът на икономиката Петер Алтмайер каза, че Германия вероятно ще достигне 20 000 нови заразявания на ден до края на седмицата.

Според проекторешението федералното правителство иска да осигури финансова помощ за фирмите, засегнати от затварянията.

Предвижда се да бъдат разрешени само "необходими и конкретно нетуристически" нощувки и да бъдат затворени публичните домове, плувните басейни, козметичните студиа, центровете за масажи и студиата за татуировки. Психотерапевтичните и фризьорските услуги обаче ще продължат.

Ако бъде постигнато съгласие за мерките, те ще се прилагат в цяла Германия до края на ноември, предаде БТА. Предвижда се лидерите да се срещнат две седмици след началото на прилагането, за да се консултират дали са необходими промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но не готви затваряни на училища, като тук.Хората си ценят образованието. Понеже са и по-образовани.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките са от вкъщи на работа и обратно и осакатен социялен живот. Мога да седя с колегите на 1.5м без маска, но извън сградата, може да вървим един до друг. А сега ми казват, че е рисково ако седнем и да изпием по една бира..да кажем със същите колеги? Абсолютно смешна и абсурдна история.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските фашисти през 40-те години кръстиха софийски булевард "Адолф Хитлер".
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За една малка бройка от ковид, се жертват милиони хора. Демократично ли е или либерално???
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно не си слагат маските в къщи и кой знае къде хойкат.
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
германците се готвят да разтворят бузки. двумилионния протест в берлин какво донесе? нищо. даже медиите го отразиха като протестче с няколко хиляди души. нямат и оръжия германците и като видят какво ще се случи следващите дни в американистаня, и наморници ще сложат, не само маски и ще лаят по команда да им се сложи канчето с храничката.
17
3
 
8
 
! Отговори
Селю преди 3 години
Световното правителство ще убие регионалните тикви
16
5
 
2
 
! Отговори
Илюминат преди 3 години
Шъ ми смучити връа, световно господство, едно правителство. Чипове за всички
15
7
 
10
 
! Отговори
sdfsd преди 3 години
Нито Германия има по-малко заразени от България, нито България гори, ***. Главите ви горят, но не увират... Ако се спре лакърдията и логореята отвсякъде, ковидът ще изчезне. Това ви е лекарството.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия там налагат с бързи темпове новия фашизъм...
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мелезка германия европейският содом и гомор пълна с нечестие,двойни стандарти,дискриминация медицински,полицейски и държавен пройзвол хора не познаващи правдата обичащи лъжисвидетелството и всякакъв сатанизъм.
12
1
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Като гледам как си се разработил... Мижи да те лажем
11
4
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Ти спа ли досега?Първо къснеш на домашно лечение.Никой не е приритал да му се носиш и капризничиш в дежурството.Щокираща новина. Светът не се върти около теб.Още по-шокираща новина. Ако искаха пари, щяха да са в Германия.Папая такава!
10
3
 
7
 
! Отговори
Шмул Розенкранц преди 3 години
Коментаторчето с шести... "разряд", пардон коментар... не можем всички да сме на държавна ясла(явно), подобно на теб, защото някой трябва и да работи, за да храни търтеи, подобни на теб:)))!
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Проблема е че убедиха всеки със симптоми да ходи в болница.Преди години хората с грип бяха със симтоми и не всеки искаше да влезе в болница ама сега хората с корана щом им кажат че са положителни директно се запътват към болницата.
8
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат по-малък процент заразени от нас и вече вземат мерки, а ние се ослушваме и умуваме. Германската здравна система не може да издържи, пък ние с нашата какво си мислим, че правим не знам.
7
4
 
27
 
! Отговори
Карантинирам преди 3 години
Koвид не е измама, но ще ни измамят чрез него!
6
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако вие не сте се погрижили за себе си и не можете да издържите един месец затворени,значи не ставате за нищо и сте от мат'ряла на Бокич,чакайки милостиня от вожда.
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А германците се готвят за протест
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Боко чака Меркел да му каже.